Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Sähkösavustimella helposti hyvää

Muurikan oman tuotekehityksen ansiosta markkinoille on tuotu viime vuosina kaksi erikokoista sähkösavustinmallia, joiden portaattomalla lämmönsäädöllä laitteen lämpötilaa voi säätää sopivaksi erilaisten ruokien valmistusta varten.

Sähkösavustin on monipuolinen laite ruuanlaitossa. Sähkövastuksella varustettuja savustuslaitteita on ollut markkinoilla jo pitkään. Sähkösavustimella valmistuu koko aromikas ateria. Savustaa voi ympäri vuoden esimerkiksi kalaa, lihaa ja kasviksia.

Savustetut ruuat ovat grillauksen ohella yhä suositumpia kesäkeittiön herkkuja. Sähkösavustin tekee savustamisesta helppoa ja vaivatonta.

Miltä maistuisi itse tehty savupalvi, herkullinen savustettu juusto tai vaikkapa salaatti, jossa on hienoinen savun aromi? Savustaa voi miltei mitä vain.

Savustettu kala on monen suosikki ja sen valmistaminen onnistuu kätevästi sähkösavustimella. Savustaminen onnistuu sähkösavustimella naapureita häiritsemättä myös taajama-alueella. No tietenkin herkullinen ruuan tuoksu voi nostaa veden naapurin huulille.

Sähkösavustin ei juurikaan päästä savua. Laite palvelee tarvittaessa myös uunina, kun jättää savustamiseen tarkoitetut lastut pois.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?

Monen muistoihin kuuluvat legendaariset savustushetket esimerkiksi maaseudulla, kun vanhasta tynnyristä tehtiin savustuspönttö ja mutu-tuntumalla arvioitiin oikea savustusaika. Näinkin voi yhä tehdä ja lopputuloskin voi olla mainio, mutta sähkösavustimet ovat tuoneet savustamisen ja siinä onnistumisen kaikkien ulottuville.

Grillin ja savustimen yhdistelmä lisää monipuolisuutta

Perussähkösavustimen rinnalle on kehitetty sähkösavustin, johon on yhdistetty säädettävä vastus, lämpömittari ja höyrynpoistoluukku. Näin on saatu laite, joka soveltuu myös pidempiaikaiseen ruuan kypsennykseen.

Nykyaikaisilla laitteilla savustaminen onnistuu keneltä tahansa. Savustusaika kalalle on koosta ja määrästä riippuen 20–60 minuuttia. Kala on valmista, kun selkäevä, nahka ja ruodot irtoavat helposti. Juuri savustettu kala on herkullista.

Tekniikka on tuonut todellisille hifistelijöille myös omia lisälaitteita. Lämpötilan säätöön löytyy langaton lämpömittari, joka mittaa valmistettavan ruuan lisäksi ruuanlaittotilan lämpötilaa.

Savustin myös sähkögrilliin

Vaihtoehto säädettävälle savustimelle on yhdistää sähkögrilliin lisävarusteena saatava savustusastia. Sähkögrilli on tehokas, joten samassa savustusastiassa valmistuu myös suurempi määrä ruokaa kerralla tarvittaessa nopeasti. Sähkögrilliin löytyy parhaimmillaan myös muita lisävarusteita kuten wokkipannuja ja paellan valmistamiseen sopivia astioita. Sähkögrilli onkin parhaimmillaan todella monipuolinen ja helppokäyttöinen kesäkeittiö.

Savusta kerralla tai asteittain

Kasvisten savustaminen onnistuu hyvin samaan aikaan lihan tai kalan kanssa. Jos kasvikset vaativat pidemmän kypsennysajan, ne voi laittaa esimerkiksi savustuskorissa kypsymään ennakkoon.

Sähkösavustin soveltuu ympärivuotiseen käyttöön, mutta jos sitä ei talvella käytetä, se on hyvä puhdistaa ja laittaa säilöön talven ajaksi kuivaan tilaan.

***

Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W
Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W

Muurikka Sähkösavustin PRO 1200 W

Toimii savustuspuruja käyttämällä heti valmiina savustimena ja ilman puruja pihauunina ympäri vuoden. Portaattoman lämmönsäädön ansiosta laitteen lämpötilan säätäminen sopivaksi onnistuu kätevästi erilaisten ruokien valmistusta varten. Lämmönsäätö välillä 75–230 °C.

Laitteen ritilä, rasvapelti ja purupelti ovat konepestäviä, joten laitteen puhdistaminen on helppoa. Muurikka Sähkösavustimessa on ritilän ja rasvapellin alle kiinnittyvä kahva, joka helpottaa herkkujen ottamista sähkösavustimesta. MEATER+ langattoman paistomittarin avulla voi seurata valmistumista helposti puhelimesta. MEATER-mobiilisovellus hälyttää, kun ruoka on valmista.

Hintahaarukka 280–350 euroa. Myynti: tavaratalot ja rautakaupat.

Muurikka Nokkela Sähkögrilli/-savustin 900 W
Muurikka Nokkela Sähkögrilli/-savustin 900 W

Muurikka Nokkela Sähkögrilli/-savustin 900 W

Grillaa ja savustaa, kaikki yhdellä laitteella. Kätevä sähkösavustin / -grilli kuumenee nopeasti käyttövalmiiksi. Vastuksen paikkaa vaihtamalla voi grillata tai savustaa. Ovh. 99 euroa. Myynti: tavaratalot ja rautakaupat.

Terazze sähkösavustin 1100 W
Terazze sähkösavustin 1100 W

Terazze sähkösavustin 1100 W

Terazze tuotemerkki on ollut Suomen markkinoilla jo yli 10 vuoden ajan. Savustin on valmistettu paksusta ruostumattomasta teräksestä, mikä tekee laitteesta pitkäikäisen. Edessä on luukku puisella kahvalla. Sähkösavustimeen on saatavissa erikseen myytävä suojahuppu. Hinta noin 35 euroa. Myynti: Puuilo Oy

Sähkösavustin BBQ King 1100 W
Sähkösavustin BBQ King 1100 W

Sähkösavustin BBQ King 1100 W

Voit käyttää savustinta myös tavallisen uunin tapaan ilman savustuslastuja. Ruuista tippuva rasva päätyy ritilän alla olevalle rasvapellille, joka on helppo puhdistaa.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?

Luukun kahvan alla oleva suojapelti tekee luukun avaamisesta turvallista ja helppoa savustimen ollessa kuuma. Myös vastuksen alla on suojapelti, joka vähentää savustimen pohjan kuumenemista. Savustin täyttää EN60335-78-standardin vaatimukset. Hinta noin 45 euroa. Myynti: Tokmanni

Savustuskaappi termostaatilla 1600 W
Savustuskaappi termostaatilla 1600 W

Savustuskaappi termostaatilla 1600 W

Savustuskaappi on varustettu tuplavahvistetulla INOX-ovella. Kaapissa on säädettävä termostaatti. Soveltuu kalalle, lihalle jne.

Kaapissa on lämpösuojattu ovi- ja kantokahva. Lämpötilamittari on edessä. Ovessa vahva magneettisuljin.

Hinta: 169 euroa. Myynnissä: Motonet

Lisätietoja valikoimista, ominaisuuksista ja hinnoista saatavilla jälleenmyyjiltä.
Tuotteet ja hinnat vaihtelevat myymälöittäin.

***

Henri Alén
Huippukokki Henri Alén on suunnitellut erilaisia, esimerkiksi Muurikka Pro sähkösavustimelle soveltuvia reseptejä. Tutustu huolella oman tai hankittavan laitteen käyttöominaisuuksiin, jotta savustaminen onnistuisi monipuolisesti.

RESEPTIT

Savustettua briskettiä eli naudanrintaa hot n `Sweet
1kg naudan briskettiä

Mausteseos:

 • 3 rkl suolaa
 • 3 rkl ruokosokeria

 • 1 rkl kuivattua valkosipulia

 • 1 rkl kuivattua sipulia

 • 1 rkl mustapippuria

 • 2 tl kuivattua timjamia

 • 0,5 rkl juustokuminaa

 • 2 tl jauhettua chiliä

Sekoita kuivamausteet hyvin keskenään ja hiero lihan pintaan huolellisesti. Anna maustua vähintään kaksi tuntia. Laita liha savustusritilälle.

Laita kourallinen puruja savustimeen ja aloita savustus 3-asetuksella kunnes savua alkaa syntyä kunnolla. Savusta noin 25 minuuttia ja laske sitten teho 1-asetukseen ja savusta lihaa neljä tuntia. Kääri liha folioon ja jatka savustamista vielä tunti.

Viipaloi poikkisyin ohuiksi viipaleiksi, ja tarjoile esimerkiksi coleslaw-kaalisalaatin kanssa.

Brisket on loistavaa myös kylmänä esimerkiksi leipien täytteenä. Mikäli grillaat jollain muulla laitteella, niin tutustu huolellisesti käyttöohjeisiin.

Savustettua briskettiä
Savustettua briskettiä

Kotijuustoa ja savustettuja vihanneksia

 • 400 g kotijuustoa

 • 2 suippopaprikaa

 • 1 kesäkurpitsa

 • 1 rasia kirsikkatomaatteja

 • 200 g brokkoliinia, eli varrellista pientä parsakaalia

 • 4 timjaminoksaa

 • tilkka oliiviöljyä

 • suolaa ja mustapippuria

 • 1 ruukku leikattua basilikaa

Lisäksi: Esimerkiksi Muurikka savustuskori

Pilko paprikat ja kesäkurpitsa isoiksi paloiksi. Leikkaa brokkoliinit puoliksi. Laita vihannekset kulhoon ja lisää mukaan kirsikkatomaatit, timjaminoksat ja öljy. Lisää myös hieman suolaa ja pippuria.

Pyörittele kasvikset huolellisesti öljyssä ja laita savustuskoriin. Aloita savustus 3-asetuksella kunnes savua alkaa syntymään kunnolla.

Laske sitten teho 2-asetukseen ja savusta vihanneksia noin 30 minuuttia. Ripottele lopuksi päälle runsaasti leikattua kotijuustoa ja basilikaa.

 Kotijuustoa ja savustettuja vihanneksia
Kotijuustoa ja savustettuja vihanneksia

Miedosti savustettua bratwurstia
Sekä makeaa paprikaa ja kokojyväsinapilla maustettua perunasalaattia.

 • 400 g bratwurst makkaraa

 • 4 suippo paprikaa

 • 1 sipuli

 • 2 valkosipulinkynttä

 • 2 oksaa timjamia

 • tilkka oliiviöljyä

 • suolaa ja pippuria

Lisäksi: Esimerkiksi Muurikka grilli/-savustuskori

Leikkaa paprikat isoiksi paloiksi ja kuori sekä viipaloi sipuli. Kuori valkosipulinkynnet ja halkaise ne.

Laita ainekset kulhoon ja lisää mukaan pieni tilkka öljyä, suola ja pippuri.

Lisää mukaan myös timjamin oksat. Pyöräytä ainekset keskenään ja laita savustuskoriin. Aloita savustaminen 3-asetuksella.

Laita savustuspuruja kourallinen pellille ja aloita savustus. Kun savua tulee kunnolla, niin pudota lämpö ykkös-asetukseen ja savusta noin 30 minuuttia. Lisää pönttöön mukaan Bradwurst-makkarat ja jatka savustamista vielä 20 minuuttia, tai kunnes makkarat ovat kuumia. Tarjoile heti kokojyvä-sinapilla maustetun perunasalaatin kera.

Miedosti savustettua bratwurstia
Miedosti savustettua bratwurstia

Kokojyväsinapilla maustettua perunasalaattia

 • 1kg keitettyjä kesäperunoita

 • 1 punasipuli

 • 2 tl kapriksia

 • 1 avomaankurkku

 • 2 rkl leikattua ruohosipulia

 • 2 tl kokojyväsinappia

 • 0,5 dl punaviinietikkaa

 • 2 tl sokeria

 • noin 1dl oliiviöljyä

 • suolaa ja mustapippuria

Kuori ja hienonna punasipuli. Laita kulhoon etikan, sokerin ja öljyn kanssa. Sekoita hyvin. Kuori ja kuutioi kurkku. Paloittele perunat ja hienonna kaprikset. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti keskenään ja mausta vielä tarvittaessa suolalla. Sekoita vielä ennen tarjoilua ja ripottele päälle hienonnettu ruohosipuli.