Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Pataleipä on viikonlopun herkku - katso resepti

Tuore leipä aamulla tuo ylellisyyttä viikonlopun aamuihin. Pataleipä valmistuu helposti uunissa. Hienona lisänä viikonloppuaamuun tulvii kotiin tuoreen leivän vastustamaton tuoksu ja uunin lämpö hyväilee keittiössä. Pataleivän tekemisessä onnistuu jokainen. Kannattaa kokeilla.

Pataleivän valmistaminen alkaa edellisenä iltana, kun taikina tehdään aamua varten valmiiksi nousemaan. Makua ja terveellisyyttä leipään saa esimerkiksi lisäämällä taikinaan porkkanaa ja erilaisia siemeniä, esimerkiksi superfoodina pidettäviä chian siemeniä.

Leivän valmistus aloitetaan sekoittamalla kulhoon kuivat aineet, kuorimalla ja raastamalla porkkanat hienoksi raasteeksi ja lisäämällä porkkanaraaste kuiva-aineiden joukkoon hyvin käsin sekoittaen. Lisää myös chian siemenet. Voit lisätä myös muita siemeniä, kuten auringonkukkaa tai seesamia sekä siemenien määrää.

Lisää seokseen lämmin, noin 42 asteinen vesi ja sekoita heti haarukkamaisella lastalla. Taikinaa ei vaivata. Sekoittamisen jälkeen peitä kulho tuorekelmulla ja anna taikinan kohota huoneen lämmössä vähintään 12 tuntia. Leivän maku paranee, jos pidennät kohottamisaikaa 12–24 tunnin väliin.

Aamulla leipä pataan

Aamulla taikina kumotaan jauhotetulle alustalle työpöydälle. Jauhota alusta noin ½ desilitralla jauhoja. Muotoile taikina jauhotetuin käsin pallomaiseksi, 2–3 litran pataan mahtuvaksi palloksi. Taikinan kuuluu olla melko löysää, joten sen käsittely vaatii kärsivällisyyttä. Sitä ei voi pyöritellä samalla lailla kuin esimerkiksi pullataikinaa.

Muotoilu tapahtuu lähinnä muotoilemalla taikina sivulta jauhotetuin käsin ja tarvittaessa jauhotetulla puulastalla auttaen. Jauhoja ei saa sekoittaa taikinan sisään ”taskuiksi”. Kun taikina on muotoiltu, peitetään se vielä liinalla ja annetaan kohota noin puoli tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä pata heti kylmään uuniin kansineen lämpenemään. Pata lämpenee uunissa taikinan kohotessa. Kun pata on lämmennyt, ota kuuma pata uunista. Voit sipaista kuuman padan sisäpinnoille voita tai öljyä. Tiputa leipätaikina varovasti padan pohjalle. Tee vielä taikinan pintaan viillot terävällä veitsellä. Voit vielä ripottaa siemeniä päälle tai vähän hiivaleipäjauhoja.

Aseta padan kansi paikoilleen, nosta pata uuniin ja paista 30 minuuttia. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia.

Kun leipä on valmis, nosta pata uunista ja kumoa leipä puiselle leikkuulaudalle. Leipä irtoaa padasta helpolla. Nauti leipä heti lämpimänä esimeriksi sivelemällä päälle leipään sulavaa voita.

Hyvää leivän tuoksua ja tuoreen, lämpimän leivän makua ei voita mikään rauhallisena viikonloppuaamuna.

Porkkana-siemen-pataleipä

  • 1 tai 2 porkkanaa, noin 100–140 g
  • 3 dl hiivaleipäjauhoja
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl kuivahiivaa
  • 3 ½ dl vettä
  • siemeniä (2-3 rkl tai maun mukaan)