Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Katto täyteen paneeleja – no ei sentään!

Kun suunnittelet aurinkovoimalaa talosi katolle, muista mitoittaa voimala vastaamaan sähkönkulutustasi kevät-, kesä- ja syysaikaan. Mitoitus kannattaa laskea maalis-lokakuun kulutuksen mukaan.

Kun järjestelmä on mitoitettu oikein, saadaan voimalasta paras mahdollinen hyöty. Oikein mitoitettuna auringolla tuotettu sähkö tulee enimmäkseen omaan käyttöön eikä mene verkkoon.

Jatkuvasti kuluttavia laitteita ovat esimerkiksi jääkaappi, ilmastointi, kiertovesipumput, pakastin ja lämmön talteenotto.

Mikäli jatkuvia pohjakulutuksia ei ole, voi esimerkiksi pientaloissa lämminvesivaraajan ohjaaminen aurinkosähkön tuotannon mukaan olla huomattavasti kannattavuutta lisäävä toimenpide.

Oikein suunniteltu ja mitoitettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa alle 10 vuodessa. Ylimitoittaminen lisää käytännössä takaisinmaksuaikaa tai vähentää koko järjestelmän eliniän aikana saatavaa nettohyötyä.

Muista siis: Mitä suurempi jatkuva auringonpaisteen aikainen sähkönkulutus kohteessa on, sen mukainen aurinkojärjestelmä kannattaa asentaa. Omakotitaloissa auringonpaisteen aikaiset kulutukset saattavat jäädä varsin pieniksi osuuksiksi verrattuna koko vuorokauden energiankulutukseen. Useimmiten kotona oleskelu ja sähkönkulutus painottuvat iltapäivästä aamuun.

On tärkeää, että neuvottelet luotettavan asiantuntijan kanssa juuri sinulle sopivasta aurinkovoimalasta. Tärkein tahtotilamme on, että asiakas on tyytyväinen investointiinsa.

Juha Ahokas, myyntipäällikkö
Vakka-Suomen Voima Oy / Lännen Omavoima Oy

  • Tutustu Lännen Omavoiman aurinkosähköratkaisuihin tästä