Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Vuosi 2020 on poikkeuksellinen sähkömarkkinoilla – vai onko sittenkään?

Loppukaarteeseen taittuva vuosi 2020 jää varmasti meille kaikille muistoihin poikkeuksellisena. Alkuvuodesta lähtien korona on pitänyt maailmaa otteessaan, vaikka kesällä tartuntojen määrä hetkellisesti laskikin. Nyt olemme, hieman tulkinnasta riippuen, keskellä toista aaltoa tai ohittaneet toisen aallonharjan. Osaltaan koronasta johtuen, mutta pääasiassa käytännössä koko vuoden jatkuneesta lauhasta ja sateisesta säätyypistä johtuen, vuosi 2020 tulee olemaan poikkeuksellinen myös pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

Suomalaisten näkökulmasta sähkömarkkinoilla hinta muodostuu kahdesta komponentista. Systeemihinnalla tarkoitetaan hintaa, mikä vallitsisi kaikissa saman markkina-alueen maissa, jos sähköä voitaisiin siirtää vapaasti eri maiden välillä. Kuitenkin, ainakin toistaiseksi, kun Suomi ei ole omavarainen sähkön tuotannon osalta ja maiden välisten siirtoyhteyksien kapasiteetti on rajallista, maksaa sähkö Suomessa aluehintaeron verran enemmän.

Lauha ja sateinen säätyyppi mikä on täyttänyt norjalaisten vesialtaat, yhdessä kasvavan tuulituotannon määrän kanssa, on johtanut siihen, että sähkön tuntihinnat ovat vaihdelleet voimakkaasti lähes koko vuoden ajan. Tämän on varmasti huomannut itseni lisäksi muutkin Priima-sopimuksilla sähköä ostavat asiakkaat. Marraskuun alussa koettiin tänä vuonna toisen kerran historian aikana tilanne, jolloin sähkön tuntihinta meni negatiiviseksi.

Alle nollan menevät hinnat ovat harvinaisia, mutta päivän tuntien välillä hintojen vaihtelu on myös ollut merkittävää. Tämä käy ilmi katsauksen yläkuvasta, mihin on mallinnettu tämän vuoden aikana (lokakuun loppuun asti) toteutuneet keskihinnat tunneittain. Kuvasta on nähtävissä yön tuntien edulliset hinnat, mitkä esimerkiksi sähkölämmittäjän kannattaisi hyödyntää. Tyypillisesti lämmitykset menevät päälle kello 22 tunnilla ja siirtämällä lämmityksen alkua muutamalla tunnilla eteenpäin, voisi asiakas saada sähköenergian noin 1 snt/kWh edullisemmin. Kulutuksen automaattiselle ohjaamiselle löytyisi siten todennäköisesti kysyntää ja toivottavasti meillä on lähiaikoina valmius tarjota asiakkaillemme valmiita ratkaisuja tämän osalta.

Tänä vuonna tähän mennessä toteutunut systeemihinta on ollut vain noin 10 €/MWh. Vuosikeskiarvo tullee jäämään matalammalle kuin kertaakaan aikaisemmin viimeisen yli 15 vuoden aikana. Myös Suomen hinta-alueen keskihinta tulee toteutumaan muutamaa edellistä vuotta matalammalla, vaikka loppuvuodesta tulisikin kalliimman hinnan aikoja. Keskiarvo on tähän mennessä toteutunut noin 27 €/MWh tasolla. Tämä johtaa siihen, että aikaisemmin mainittu aluehintaero on tähän mennessä toteutunut noin 17 €/MWh, mikä on selvästi korkein lukema viime vuosilta ja merkittävästi pitkän ajan keskiarvoa korkeampi. Ikävä kyllä myöskään vuosi 2021 ei tämän hetken johdannaismarkkinoiden hintojen perusteella tuo muutosta tilanteeseen. Yritysasiakkaiden on syytä huomioida tämä, jos sähköenergian hinnassa systeemihinta on kiinnitetty, mutta aluehintaero laskutetaan toteutuneen aluehintaeron mukaisesti.

Vuosi 2020 on toteutunut poikkeuksellisena sähkömarkkinoilla. Loppusyksy on pysynyt lauhana ja sateisena, mikä on nostanut marraskuun hydrologisen taseen korkeammalle kuin kertaakaan viimeisen kymmenen vuoden aikana. Aivan viime päivinä sääennusteet ovat osoittaneet kuivumisen merkkejä, mutta lämpötilat pysyvät normaalia korkeammalla, joten sähkön kulutus ei nouse merkittävästi korkeammalle. Viime päivinä tapahtunut muutos sääennusteissa on ollut helpotus sähkön tuottajille ja tulevaisuuden hintakehitystä kuvaavien johdainnaisten markkinahinnat ovat nousseet erittäin voimakkaasti.

Kuitenkin jos voimakas polaaripyörre pitää vahvuutensa, pysyvät kylmemmät ilmat napaseudulla ja viime talven tapainen lauha säätyyppi toteutuisi todennäköisemmin myös tulevana talvena. Tämä pitäisi sähkön kulutusta matalalla ja vesialtaat korkealla. Kun vesialtaat ovat jo valmiiksi lähes täynnä, johtaisi tämä todennäköisesti siihen, että systeemihinta pysyisi matalalla ja aluehintaerotuotteen hinta korkealla pitkälle vuoteen 2021. Kuulostaako tutulta? Ensi vuonna tähän aikaan vuodesta saatammekin joutua toteamaan, ettei sähkömarkkinavuosi 2020 ollutkaan niin poikkeuksellinen.

Kirjoittaja Marko Kuittinen toimii riskienhallintapäällikkönä Lännen Omavoimassa.

  • Haluatko ajankohtaista energia-asiaa sähköpostiisi? Tilaa Omaa voimaa -uutiskirje tästä.