Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Sähkön markkinahinta on pysynyt ylhäällä, mutta riittääkö sähköä Suomeen talvipakkasilla?

Edellisessä markkinakatsauksessa avattiin syitä sähkön tukkuhintojen nousuun parin vuoden takaisesta tasosta. Tässä katsauksessa käydään läpi toteutuneita spot-hintoja sekä seuraavan 12 kuukauden hintanäkymää ja sitä riittääkö sähköä Suomeen talvipakkasilla.

Ylhäällä olevassa kuvassa on esitetty Suomen hinta-alueella toteutuneet kuukauden keskihinnat (sis. alv 24 %) vuosina 2017 ja 2018. Lisäksi kuvassa on esitetty tämän vuoden joulukuun ja vuoden 2019 kuukausien markkinahinnat katsauksen kirjoitushetkellä. Kuvasta nähdään, että kaikkien tämän vuoden kuukausien keskihinnat ovat olleet korkeammat kuin vuoden 2017 vastaavien kuukausien hinnat. Erityisesti keväästä lähtien hinnat ovat olleet selkeästi korkeammalla kuin vuosi sitten. Tulevien kuukausien markkinahintojen mukaan hinnat näyttäisivät toteutuvan edellistä vastaavaa kuukautta korkeammalla tasolla myös seuraavien reilun puolen vuoden aikana.

Koko kevään ja kesän jatkunut kuiva sekä lämmin säätyyppi vaihtui Norjassa syyskuussa ennätyksellisiin sademääriin. Myös lokakuussa sademäärät olivat hieman yli normaalitasojen. Sateet eivät ulottuneet Ruotsiin yhtä voimakkaina, mutta paransivat pohjoismaiden vesitilannetta kesän historiallisen heikosta tilanteesta. Marraskuussa sademäärät ovat olleet jälleen normaalitason alapuolella. Kokonaisuudessaan lumen sekä veden määrä systeemissä on tällä hetkellä ajankohdan normaalitasoja matalammalla. Lisäksi viimeisten viikkojen sateet ja tästä eteenpäin tulevat sateet tulevat pääsääntöisesti lumena, joten vesivarastot eivät pääse nousemaan ennen kevättä. Mikäli lunta ei sada jossain vaiheessa normaalimääristä enempää, on ensi vuoden kevään ja kesän hinnoissa edelleen nousuvaraa.

Pohjoismaissa ollaankin lähdössä talvijaksolle hydrologisen balanssin eli lumen ja veden määrän ollessa noin 20 TWh heikompi kuin edelliseen talveen lähdettäessä. Normaalia heikompi hydrologinen balanssi yhdistää pohjoismaiden hinnat Saksan tyypillisesti korkeampaan hintatasoon ja näin ollen esimerkiksi tuulituotannon määrällä tulee olemaan suuri vaikutus talven spot-hintoihin siten, että tuulettomina päivinä hinnat nousevat korkealle. Tästä saatiin esimerkkejä jo tämän viikon maanantaina, jolloin päivän kalleimmat tuntihinnat nousivat Suomessa noin 13 snt/kWh (alv 24 %) tasolle, kun marraskuun keskihinta on noin 6 snt/kWh (kuva). Tuntihinnat nousivat korkealle, vaikka lämpötila ei vielä laskenut juurikaan normaalilämpötilaa alemmaksi.

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj julkaisi aiemmin tällä viikolla tiedotteen, minkä mukaan sähköpulan riski Suomessa on tulevana talvena edellisvuosien tasolla. Sähköpulalla tarkoitetaan sitä, että sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta, minkä seurauksena kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan. Fingrid arvioi sähkön riittävän kylminä pakkasjaksoina, mikäli sähköjärjestelmä ja markkinat toimivat normaalisti. Tiedotteessa myönnetään, että talven huippukulutustilanteessa Suomeen tuodaan viidennes sähköstä (yli 3000 MW) ulkomailta. Siirtoyhteyksien kapasiteetti on vielä korkeampi, mutta esimerkiksi Venäjältä tuotavaan sähkön määrään liittyy epävarmuuksia. Lisäksi siirtoyhteyksien tai suurempien tuotantolaitosten vikatilanteissa riski sähköpulalle on olemassa.

Teollisuuden Voima kertoi torstaina julkaistussa tiedotteessa Olkiluoto 3 -laitosyksikön käyttöönoton viivästymisestä neljällä kuukaudella aiemmin ilmoitetusta. Mikäli nyt julkisuuteen kerrottu aikataulu pitää, olisi sillä merkittävä vaikutus talven 2020 tehotasapainoon ja vähentäisi Suomen riippuvuutta tuontisähköstä huippukulutuksen aikana. Tämän pitäisi aikanaan myös pienentää hintapiikkien todennäköisyyttä, mutta lähimmät kuukaudet joudumme jännittämään riittääkö tuotanto ja tuonti kattamaan kulutuksen.

Todennäköisesti sähkön tuotanto ja tuonti riittävät kattamaan kulutuksen tulevana talvena, mutta tuntitason spot-hinnat sekä myös päivän keskihinnat tulevat paikoitellen nousemaan korkealle. Arvioin myös, että maanantaina nähty 13 snt/kWh tuntihinta ei jää talven korkeimmaksi noteeraukseksi. Tunneittain hinnoiteltavalla spot-tuotteella sähkön ostavien asiakkaiden kannattaa tämä huomioida ja seurata hintoja aktiivisesti sekä mahdollisesti siirtää kulutusta edullisimmille tunneille. Muissa myyntituotteissa hintojen nousu näkyy viiveellä, jos korkeat spot-hinnat nostavat hintoja myös johdannaismarkkinoilla.

Todennäköisesti sähkön tuotanto ja tuonti riittävät kattamaan kulutuksen tulevana talvena, mutta tuntitason spot-hinnat sekä myös päivän keskihinnat tulevat paikoitellen nousemaan korkealle

Kirjoittaja Marko Kuittinen toimii riskienhallintapäällikkönä Lännen Omavoimassa.

  • Haluatko ajankohtaista energia-asiaa sähköpostiisi? Tilaa Omaa voimaa -uutiskirje tästä.