Dramaattisesti muuttuneen säätyypin vaikutukset sähkömarkkinoihin

Viime vuoden loppupuolella sähkömarkkinatoimijat saattoivat jo tottua sivuttaissuuntaiseen markkinaan ja itse kukin rauhoittui joulun viettoon parhaaksi katsomallaan tavalla. Joululoman aikana markkinatilanne kuitenkin muuttui, eikä sivuttaismarkkinasta ole sen jälkeen ollut tietoakaan.
Juuri ennen jouluviikkoa Olkiluoto 3:n osalta tuli viimeisin viivästysilmoitus, minkä mukaan kaupallinen käyttö ei ala ennen vuoden 2021 alkua. Uutisella oli lievä vaikutus markkinahintoihin, mutta tämä uutinen kuitenkin hautautui dramaattisesti muuttuneen säätyypin alle. Joulukuun lopulla säätyyppi muuttui kaikkialla Pohjoismaissa selkeästi normaalia lämpimämmäksi ja sateisemmaksi. Lisäksi matalapaineinen säätyyppi nostatti tuulten voimakkuudet normaalin yläpuolelle. Sähkömarkkinoiden kannalta edellä kuvatulla kombinaatiolla on ollut dramaattinen vaikutus sähkön hintaan. Merkittävimpänä tekijänä hydrologinen balanssi eli veden ja lumen määrä systeemissä on parantunut voimakkaasti. Runsaat sateet ovat parantaneet tilannetta, mutta lisäksi normaaliin verrattuna balanssi on parantunut, koska vesivoiman tuotantoa on tarvittu vähemmän lämpimän sään ansiosta. Säätyyppi on jatkunut koko alkuvuoden, vaikka ihan viime päivinä onkin nähty merkkejä ajankohtaan nähden normaalimpien lämpötilojen paluusta.
Kulunut talvi on ollut poikkeuksellinen myös Suomessa. Normaalia korkeampi lämpötila yhdessä viikkoja jatkuneiden teollisuuden eri alojen lakkojen kanssa on pitänyt sähkön kulutuksen ajankohtaan nähden matalalla tasolla.
Kulunut talvi on ollut poikkeuksellinen myös Suomessa. Normaalia korkeampi lämpötila yhdessä viikkoja jatkuneiden teollisuuden eri alojen lakkojen kanssa on pitänyt sähkön kulutuksen ajankohtaan nähden matalalla tasolla. Sähköverkkoyhtiöille voimakkaista myrskyistä on aiheutunut harmia sähkölinjoille kaatuneiden puiden takia, mutta sähkömarkkinoilla normaalia suuremmat tuulilukemat ovat lisänneet tuulituotannon määrää. Tämä on laskenut tämän vuoden tammi- ja helmikuun sähkön keskihinnat Suomessa alimmilleen viimeisen 12 kuukauden jaksolla. Jutun yläkuvassa on esitetty myös muiden kuukausien Suomen hinta-alueen spot-hinnan kuukausikeskiarvot vuoden 2019 alusta.
Parhaimmillaan matala kulutus ja voimakkaat tuulet sekä runsas vesivoimatuotanto laski helmikuun alkupuolella sähkön spot-hinnan Suomessa negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa.
Parhaimmillaan matala kulutus ja voimakkaat tuulet sekä runsas vesivoimatuotanto laski helmikuun alkupuolella sähkön spot-hinnan Suomessa negatiiviseksi ensimmäistä kertaa historiassa. Miinusmerkkisiin hintoihin ei olla sen jälkeen päästy, mutta lähellä nollaa olevia hintoja on yötuntien aikana toteutunut myös tuon jälkeen. Tyypillisesti esimerkiksi sähkölämmitys kytkeytyy päälle yöaikaan, joten monet omakotiasukkaat ovat päässeet nauttimaan edullisesta energian hinnasta. Lisäksi lämmin sää on muutenkin laskenut lämmityksen tarvetta. Poikkeuksellisen matalista hinnoista asiakas pääsee parhaiten hyötymään, jos asiakkaalla on käytössä Priima-sähkösopimuksemme.
Koronaviruksen aiheuttama uhka talouskasvulle on laskenut myös hiilen hintaa viimeisten viikkojen aikana. Säätyypin muutos on aiheuttanut etenkin lähimpien kuukausien johdannaissopimusten hintojen alentumisen, kun vesivoimatuottajat ovat myyneet tulevaisuuden tuotteita varmistaakseen edes jonkinlaisen, vaikkakin totuttua matalamman hinnan loppuvuodelle. Ikävä kyllä kaikkea hyötyä hintojen laskusta emme Suomessa saa käyttöömme, koska maiden välisten siirtoyhteyksien kapasiteetti ei riitä siirtämään edullista sähköä Suomeen saakka. Kuitenkin myös Suomen hinta-alueelle tuotuna sähkön johdannaishinnat ovat matalammalla kuin vielä viime vuoden lopulla ja mikäli hintaennusteet toteutuvat nykyisellä tasolla, jää tämän vuoden hinnat edellistä vuotta matalammalle tasolle. Tämä näkyy vääjäämättä myös muiden kuin Priima-tuotteen energiamaksussa lähiaikoina.
Kirjoittaja Marko Kuittinen toimii riskienhallintapäällikkönä Lännen Omavoimassa.
- Haluatko ajankohtaista energia-asiaa sähköpostiisi? Tilaa Omaa voimaa -uutiskirje tästä.