Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Valoisa ympäristö taataan yhteisellä valppaudella

Pimenevissä syysilloissa näkyvyyden takaa omalta osaltaan toimiva katuvalaistus. Kuten mitkä tahansa sähkölaitteet, myös katujen valaisimet vaativat säännöllistä kunnossapitoa.

– Kuntalaiset ovat hienolla tavalla valppaita näissä asioissa. Näin syksyn tullen pimeistä lampuista tulee ilmoituksia luonnollisesti enemmän, keskimäärin muutamia viikossa, Rauman kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja kiittelee.

Sammuneista katuvalaisimista voi kuka tahansa tehdä vikailmoituksen Rauman kaupungin nettisivuilta löytyvän sähköisen palautepalvelun kautta. Saatuaan palautteen kaupunki tekee toimeksiannon kunnossapidosta vastaavalle huoltoyhtiö Vertekille, joka huolehtii myös kaupunkialueiden liikennevalojen ylläpidosta.

– Vertek suorittaa katuvalaistusverkon säännöllisiä huoltokierroksia 2-3 kertaa valaistuskauden aikana. Pimeitä lamppuja ei siis lähtökohtaisesti vaihdeta yksittäisesti, vaan vaihdot suoritetaan keskitetysti näiden kierrosten aikana, Pajuoja tarkentaa.

– Valaistuskausi alkaa heinäkuussa Pitsiviikon jälkeen ja päättyy keväällä kesäkuun alussa koulujen päättymisen jälkeisenä maanantaina. Kesäsammutuskauden ajan kaikki valaistukset on ohjelmoidusti pois päältä.

Rauman verkostoon kuuluvat kaikki kaupungin rajojen sisäpuolella olevat katu- ja puistovalaistukset. Puhutaan siis tuhansista valaisimista. Valtatie 8 ja 12 valaistusten kunnossapidosta vastaa valtio.

– Yksittäisiä vaihtoja suoritetaan niin sanotuissa kriittisissä paikoissa, kuten esimerkiksi risteys- ja suojatiealueilla sekä koulujen ja päiväkotien läheisyydessä. Isommat kokonaisuudet, kuten pimeänä olevat pitkät tieosuudet, ovat aina etusijalla. Kaiken kaikkiaan vasteajat ovat varsin lyhyitä, Vertek Oy:n projektivastaava Hannes Haapanen sanoo.

Enemmän valoa vähemmällä energialla

Katuvalaistuksien osalta tehdään jatkuvaa kehitystyötä, jotta näkyvyys ja toiminnallisuus olisivat entistäkin parempia. Viime vuosina valaisimiin on vaihdettu LED-valoja ja muutostyöt jatkuvat aktiivisesti myös tulevaisuudessa.

– LED-valot ovat nykyaikaa ja niillä saamme vähemmällä energialla enemmän valoa. Muutostöitä tehdään ympäri kaupunkia yhteistyössä Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman kanssa samalla, kun he rakentavat omaa säävarmaa sähköverkkoaan, Pajuoja kertoo.

Myös ohjausjärjestelmät ovat kehittyneet vuonna 2013 toteutetun vaihto-operaation myötä. Eri puolilla Raumaa sijaitsee yli sata ohjauskeskusta ja uusia nousee uusien asuinalueiden myötä.

– Tänä päivänä valaistuksia pystytään valvomaan etänä tietokoneelta. Näin voimme havaita mahdollisia vikoja. Ohjausjärjestelmän avulla saavutetaan vuodenaikojen mukaan toimiva etäohjaus, eli voimme säädellä valaistusta luonnon valoisuuden mukaan, Haapanen kertoo.

Anssi Kela laulaa Nummela-kappaleessaan siitä, miten katuvalot saa sammumaan. Vieläkö nuorisolla on tapana niin sanotusti potkia kadunpätkiä pimeäksi?

– Sanoisin, että ilkivalta on käytännössä olematonta. Eihän lamppujen sammumisen syytä voida aina tietää, mutta uskoisin, että nykyajan nuoriso on valveutuneempaa kuin vaikkapa pari vuosikymmentä sitten, Haapanen naurahtaa.

**

Raumalla sammuneista katuvaloista voi tehdä ilmoituksen osoitteesta www.rauma.fi löytyvän sähköisen palautepalvelun kautta.

Laitilassa sammuneista katuvaloista ilmoitetaan kaupungin työpäällikkö Petri Hautakoskelle sähköpostitse osoitteeseen petri.hautakoski@laitila.fi

Uudessakaupungissa katuvalaistusten vikailmoitukset osoitetaan Mikko Jaloselle sähköpostilla osoitteeseen mikko.jalonen@uusikaupunki.fi