Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Vaali tiskaria - näin pidät tärkeän kodinkoneesi kunnossa

Vinkki: jos käytät astianpesukoneen kalkinpoistoon sitruunahappojauhoa, laita koneeseen samalla myös pinttyneet teräskattilat ja ruokailuvälineet.

Rasva ja ruuantähteet pistävät tiskikoneen koville. Työtehoseuran tutkijan Tarja Marjomaan mukaan huoltotoimenpiteet ja jopa pienet korjaukset voi tehdä itse.

Irrota jätesiivilän osat ja pese ne tiskiharjalla. Suihkuvarsien suutinreiät puhdistuvat hammastikulla ja varren sisäosat pulloharjalla. Pyyhi koneen luukun reunaosat, tiivisteet ja saranat neutraaliin astianpesuaineliuokseen kastetulla rätillä. Käytä aika ajoin kuumaa vettä käyttävää pesuohjelmaa, joka puhdistaa paitsi astiat myös koneen.

Ehkäise kalkkisaostumien muodostumista kasvattamalla pesuaineannosta ja käyttämällä huuhteluainetta. Kalkin poistamisessa sitruunahappojauhe on luonnonmukainen valinta. Lisää pesuainekoteloon 2–3 rkl sitruunahappojauhetta ja pese kuumalla pesuohjelmalla ilman kuivausta. Toista pesu tavallisella pesuaineella, mutta käytä pesuainetta 1/3 normaalimäärästä.

Jos rikkoutunut osa irtoaa ilman työkaluja, sen voi vaihtaa itse. Näitä ovat esimerkiksi suihkuvarret, jätesiivilät ja astiakorit. Ulkovaipan sisällä olevia osia ei pidä itse sormeilla. Ennen soittoa huoltoon tarkista käyttöohjeesta löytyykö ongelmaan ratkaisu: esimerkiksi täyttö - tai poistoletkun kiertyminen tai jätesihdin tukkeutuminen saattavat pysäyttää koneen.

Voit liittää astianpesukoneen viemäriin ja käyttöveteen itse, elleivät taloyhtiön säännöt sitä kiellä, mutta vakuutus ei korvaa omatoimiasentajan virheistä johtuvia vahinkoja. Koneen alle pitää asennettaessa sujauttaa mahdolliset vuodot paljastava turvakaukalo, jotta vesivahingoilta vältytään. Tarkista silloin tällöin täyttö- ja poistoletkujen kunto sekä tiiveys.