Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

V**un puhelinmyyjä?!

Puhelinmyyjä Juho Hiltunen
Juho Hiltunen myy sähköä puhelimitse.

Lännen Omavoiman Juho Hiltunen on hyvä esimerkki siitä, miten puhelinmyyjien stereotypiat voidaan heittää roskakoriin. Hiltusen hymy kuuluu puhelimessa, kun hän auttaa asiakasta löytämään sopivan sähkösopimuksen.

Aurinko paistaa Lännen Omavoiman Raision toimipisteen ikkunoista. Myyntineuvottelija Juho Hiltunen on keskustellut asiakkaan kanssa puhelimessa jo reilut 15 minuuttia. Tuossa ajassa on käyty läpi sähköenergia-asioita, vaihdeltu viimeisiä kuulumisia ja tulevan kesän suunnitelmia.

Hiltunen on läpi puhelun yhtä hymyä. Iloinen virne pysyy kasvoilla myös sen jälkeen kun asiakkaan sähköasiat on saatu kuntoon ja toivotettu hyvät päivän jatkot.

–Aitous ja rehellisyys ovat tärkeitä asioita tässä työssä. Hymy kuuluu puhelimessa, molemmin puolin. Eikä sitä voi teeskennellä, Hiltunen sanoo.

Hän on työskennellyt Lännen Omavoiman palveluksessa nyt puolisentoista vuotta. Hiltusella on jo entuudestaan noin kymmenen vuoden kokemus myyntitöistä – pääasiassa juuri puhelimen välityksellä.

–Olen työskennellyt aiemmin esimerkiksi esimiesasemassa myynnissä sekä erilaisissa markkinointialan tehtävissä. Puhelinmyynti itsessään on helppoa hommaa, mutta haastavaksi sen tekee se, että osaa oikeasti kuunnella asiakasta ja kuulla hänen tarpeensa.

–Tämä työ ei missään nimessä ole yksinpuhelua, vaan se on vuoropuhelua. Asiakaspalvelu vaatii tietynlaisen luonteen, jonka laadusta ei saa koskaan tinkiä. Hyvin ja pitkäjänteisesti tehty työ kantaa pitkälle.

Aitous ja rehellisyys ovat tärkeitä asioita tässä työssä. Hymy kuuluu puhelimessa, molemmin puolin. Eikä sitä voi teeskennellä.

Paikallista palvelua ihmiseltä ihmiselle

Kuuloke-mikrofoni -yhdistelmä on Hiltusella käytössä tiuhaan. Hän laskeskelee, että yhtenä päivänä tulee soiteltua keskimäärin noin 40-50 puhelua.

–Olen oppinut Lännen Omavoiman palveluksessa todella paljon uutta niin sähköalasta kuin myyntityöstäkin. Täällä on tarttunut muun muassa järjestelmien ja markkinoinnin osaamista. Hommia tehdään tiiviissä yhteistyössä kaikkien toimipisteidemme kesken, Hiltunen taustoittaa.

–Tässä työssä on tärkeää tietää, mitä kentällä tapahtuu. Meillä on paljon myös tapahtumia ympäri toimialuettamme. Tietotaitoa pidetään jatkuvasti yllä pysymällä perillä sähkömarkkinoista ja sen mahdollisista muutoksista. Vahvat taustajoukot tukevat tälläkin saralla.

Mies viihtyy nykyisessä toimessaan. Työpäivät koostuvat sähköenergian myynnin ja tarjousten tekemisen lisäksi asiakkaiden palvelemisesta puhelimessa ja sähköpostin välityksellä.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?

–Ihmiset saattavat kysellä omia kulutustietojaan ja tiedustella heille parhaiten sopivia vaihtoehtoja. Keskustelemme sähköenergian ja sähkönsiirron hinnoitteluista. Ensin mainittuun annan tarjouksen, jälkimmäiseen emme voi lakisäästeisesti tarjousta antaa, vaan se on kaikille sama.

Hiltunen korostaa, että Lännen Omavoimassa ajatellaan aina ensijaisesti asiakasta ja hänen tarpeitaan.

–Me emme niin sanotusti luukuta vain saadaksemme nimen paperiin, vaan pohdimme yhdessä asiakkaan kanssa häntä parhaiten palvelevat ratkaisut.

Luonnollisesti hinta on yksi ratkaiseva tekijä. Myös paikallisuutta arvostetaan korkealle.

–Olemme asiakasta lähellä, meille voi halutessaan tulla vaikka käymään. Virallinen asiakaspalvelummehan on Raumalla ja Laitilassa, mutta olemme ottaneet asiakkaita vastaan täällä Raisiossakin mahdollisuuksien mukaan ajanvarauksella.

Me emme niin sanotusti luukuta vain saadaksemme nimen paperiin, vaan pohdimme yhdessä asiakkaan kanssa häntä parhaiten palvelevat ratkaisut.

Luottamus rakentuu asiakaslähtöisyydelle

Hiltunen on hyvä esimerkki siitä, miten puhelinmyyjien stereotypiat voidaan heittää roskakoriin. Lämmin ääni ja jatkuva hymy kielivät miehen intohimosta asiakaspalveluun.

–Lännen Omavoimalla on hyvä imago, joten hyvin harvoin sitä törmää sellaiseen, että joku suhtautuisi nuivasti. Me olemme kuitenkin palvelemassa ihmisiä, emme tyrkyttämässä mitään, mitä he eivät tarvitse, Hiltunen muistuttaa.

–Luottamus rakentuu ajan kanssa. Se vaatii rehellisyyttä, mutta myös asiakkaan kuuntelemista ja hänen ongelmiinsa paneutumista.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Hiltunen soittelee pääasiassa Rauman Energian ja Vakka-Suomen Voiman verkkoalueiden asukkaille.

–Ihmisistä huokuu sellainen lämminhenkisyys ja avoimuus. Täällä ollaan mielestäni todella ihmisläheisiä. Asiakkaat tulevat tutuiksi ja puhelimessa jutellaan monenmoista muutakin kuin vain sähköasioita. Puhelimessa saatetaan sivuta politiikkaa, säätä ja vaikka urheilutuloksia.

Hiltusen löytää useimmiten puhelimen toisesta päästä arkisin päiväsaikaan. Koskaan ei voi kuitenkaan tietää, milloin kenelläkin on sopiva väli.

–On ymmärrettävää, että ihmisillä on kiire ja joskus puhelu osuu huonoon paikkaan, mutta sen voi sanoa meille, ja me olemme sitten paremmalla ajalla uudestaan yhteydessä.

Minkälaisia terveisiä Hiltunen lähettäisi Lännen Omavoiman nykyisille ja tuleville asiakkaille?

–Meiltä saa aina palvelua, olemme täällä asiakkaita varten. Ollaan siis yhteyksissä, Hiltunen sanoo edelleen se sama iloinen ja vilpitön hymy kasvoillaan.

On ymmärrettävää, että ihmisillä on kiire ja joskus puhelu osuu huonoon paikkaan, mutta sen voi sanoa meille, ja me olemme sitten paremmalla ajalla uudestaan yhteydessä.

Myyntineuvottelijan TOP3 pointit, miksi sähköenergia kannattaa ostaa Lännen Omavoimalta:

1. Edullinen hinta
–Hinnat saattavat vaihdella päivittäin, mutta meidän hintamme ovat lähtökohtaisesti aina halvimmasta päästä. Meiltä saa myös samalle laskulle sekä sähköenergian että sähkönsiirron.”

2. Asiakaspalvelu
–Haluamme palvella asiakkaitamme pitkäjänteisesti ja huolehtia heistä koko asiakkuuden ajan. Meitä on helppo lähestyä, ja olemme luotettava asiakaslähtöinen toimija.

3. Paikallisuus
–Olemme olleet omalla toimialueellamme pitkään ja asiakkaat voivat luottaa siihen, että tulemme olemaan täällä myös tulevaisuudessa.

Otsikon tarina

Vitun puhelinmyyjät on Foxilla Suomessa muutamia vuosia sitten esitetty tositelevisiosarja, jossa seurattiin puhelinmyyntifirmassa työskenteleviä suomalaisia puhelinmyyjiä. Ohjelman nimi on medioissa useimmiten kirjoitettu muotoon V**un puhelinmyyjät tai V#### puhelinmyyjät.

  • Tilaa Omaa voimaa -jutut uutiskirjeenä sähköpostiisi tästä