Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Turvaa muutamalla kympillä

Pikku hiljaa tippuva vesi voi olla petollinen rakenteille.Tätä varten paristolla toimiva kosteusvaroitin on hyvä keksintö. Se pärähtää soimaan, kun varoittimen pohjan nastat koskettavat vettä.

Tip, tip, tip… Mökkikeittiön hana tiputtaa pikkuhiljaa vettä lavuaarin alle, mutta niin kitsaasti, ettei sitä huomaa. Onneksi allaskaappiin on sijoitettu parilla kymmenellä eurolla ostettu paristokäyttöinen kosteusvaroitin. Kun varoittimen pohjassa olevat nastat joutuvat kosketukseen veden kanssa, sireeni pärähtää soimaan.

Kevään ensimmäisenä mökkipäivänä tarkistetaan palovaroittimien toiminta ja vaihdetaan tarvittaessa uudet patterit. Vaikka palohälyttimeen olisikin ostanut kymmenen vuotta kestävän erikoispariston, olosuhteista riippuen se saattaa kestää vain viisi vuotta.

Oletpa kotona, mökillä tai matkoilla – ota turvallisuus
omiin käsiisi.

Suomessa todetaan vuosittain noin sata kuolemaan johtanutta häkämyrkytystä, joten palovaroittimen lisäksi myös häkävaroitin on hyvä olla olemassa.

Korkealle kattoon sijoitetun palovaroittimen testaus ja paristonvaihto tuottaa ongelmia ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille. Ratkaisu on erillisellä paristorasialla varustettu palovaroitin. Käden ulottuville seinään kiinnitettävässä rasiassa on painike varoittimen ja pariston testausta sekä virhehälytyksensammuttamista varten.

Jos palovaroitin pysyy mykkänä pariston vaihtamisen jälkeen tai hälytysääni säröilee, on aika ostaa uusi palovaroitin. Palovaroitin on pakollinen varuste vapaa-ajan asunnossa, kuten kesämökissä ja nukkumiseen käytettävissä aitoissa. Muitakin hälyttimiä kannattaa harkita.

Suomessa todetaan vuosittain noin sata kuolemaan johtanutta häkämyrkytystä. Joka kymmenes johtuu uunien tai lämmityslaitteiden vioista tai virhekäytöstä. Kesämökeillä uuneja, kamiinoita ja kiuasta lämmittää moni noviisikin. Koska tavallinen palovaroitin ei reagoi pelkkään häkään, häkävaroitin kuuluu tulisijalla varustetun talon jokaiseen
kerrokseen.

Lomamatkoilla turvaa tuo matkahälytin: se toimii sekä palovaroittimena että murtohälyttimenä matkalla, veneessä, junassa ja laivalla.

Oletpa kotona, mökillä tai matkoilla – ota turvallisuus omiin käsiisi.

Uusi mökki?

Jos loma-asuntoosi on haettu rakennuslupaa 1.2.2009 jälkeen, kaikissa sen sähköverkkoon kytketyissä rakennuksissa, joissa nukutaan, tulee olla verkkovirralla toimiva palovaroitin.

2010 tullut vaatimus varoittimesta jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden aiheutti sen, että edellisvuonna tammikuun jälkeen lupaa hakeneisiin yli 60 neliön rakennuksiin jouduttiin verkkovirralla toimivan palovaroittimen lisäksi asentamaan joko paristokäyttöisiä tai verkkovirralla toimivia varoittimia.

Jos sähköverkkoon kytkettyyn loma-asuntoosi on haettu rakennuslupaa 1.1.2010 jälkeen, kaikkien siihen asennettujen palovaroittimien tulee olla sähköverkkoon kytkettyjä.

Lähteet: palovaroitin.fi, kamicsecurity.fi, turvanix.fi, fidepro.fi, Spek, terveyskirjasto.fi