Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Tervetuloa valoisa joulu

Glänsa-valoköynnöksen lämpimänvalkoiset led-valot sopivat ulkokäyttöön.
Glänsa-valoköynnöksen lämpimänvalkoiset led-valot sopivat ulkokäyttöön. (Rusta)

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa.

Vielä muutama vuosi sitten jouluvalot otettiin esille lähellä varsinaista joulua ja korjattiin säilöön taas loppiaisen aikaan seuraavaa vuotta varten. Valojen katoaminen keskellä hämäryyttä oli usein haikeaa.

Nykyisin kausi-, sisustus- ja jouluvaloista voi nauttia koko pitkän pimeänajan hyvillä mielin. Uudet led-valot ovat näyttäviä ja energiatehokkaita sekä käytössä monipuolisia. Usein käytön rajana on vain mielikuvitus.

Sisustusvaloja voi myös vaihdella ja niillä saa mukavasti uutta ilmettä kotiin ja vaihtelua käyttökauden aikana. Paristoilla tai mieluimmin akuilla toimivia pienvaloja voi sijoittaa näyttävästi vaikka lasiseen maljakkoon, kukka- tai koristeasetelmien joukkoon tai ruokapöydälle kattauksen elävöittäjäksi.

Joulun lähestyessä valaistusta voi täydentää varsinaisilla jouluvaloilla, joiden valikoima on vuosi vuodelta laajempi. Esimerkiksi led-eläinhahmot ovat lapsiperheiden suosikkeja. Ne tuovat jouluiseen kotiin ripauksen metsän joulusta. Paperinen nostalginen joulutähti on yhä jouluvalojen kestosuosikki.

Porokynttelikkö, Pentik
Uljas, hopeoitu porokynttelikkö on klassikko ja haluttu lahja. Pieneen, 24 cm korkeaan porokynttelikköön sopivat pienemmät led -tuohuskynttilät. Saatavilla useita eri kokoja. (Pentik)

Turvallisesti ulkona ja sisällä

Ulkokäyttöön tarkoitettujen jouluvalojen, kuten muidenkin ulkona käytettävien sähkölaitteiden on kestettävä kosteutta, pölyä ja likaa. Sisäkäyttöön tarkoitettuja valoja ei pidä viedä ulos. Ulos soveltuvat vain ulkokäyttöön tarkoitetut laitteet, muistuttaa sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen.

– Ulos sijoitettavien valojen on oltava ulkokäyttöä varten valmistettuja, hyvin koteloituja. IP- merkintä eli kotelointiluokka kertoo, miten hyvin laite on suojattu vierailta esineiltä, pölyltä ja kosteudelta. Nyrkkisääntö on helppo: mitä suurempi numero, sitä parempi suojaus. IP-luokka on ilmoitettu laitteen arvokilvessä.

Ulkokäyttöön tarkoitetussa valosarjassa tulee olla erillisessä lapussa merkintä IP 44 tai IP 54 ja/tai ulkokäytöstä kertova symboli.

Jouluvalo, Pentik
Taiga-kattovalaisin on hopeanväristä metallia. (Pentik)

Kytke oikein muuntajaan

Nykyään useimmat koristevalosarjat saavat virtansa pistorasiaan kiinnitettävän muuntajan kautta. Muuntaja muuntaa pistorasian 230 voltin verkkojännitteen sähköiskujen vaaran kannalta turvallisemmaksi 12 voltin pienjännitteeksi. Valaisimet tai valoketjut toimivat muuntajan kautta käyttäjien kannalta turvallisemmalla pienjännitteellä. Samalla saadaan pieniä upeita kausivaloja, joiden sijoittaminen on myös helpompaa.

Timo Kekkonen muistuttaa, että valosarjan muuntajassa pitää olla samat IP-merkinnät kuin itse valosarjassa. Valoja pois kerättäessä on muuntaja ja valosarja säilytettävä yhdessä, jotta niitä uudelleen käyttöönotettaessa yhdistetään oikeat valot oikeaan muuntajaan.

Ulos asennettavan valosarjan ja muuntajan tunnistaa myös siitä, että valosarjan liittimet muuntajaan ovat tiiviit ja yleensä varustettu kierrettävällä, kosteustiiviiksi suljettavalla suojuksella. Valosarjan muuntajassa tai sen paketissa tulisi olla myös merkintä siitä, kuinka monta laitetta yhteen muuntajaan saa kytkeä.

– Muuntajissa on merkitty maksimiteho volttiampeereissa VA. Myös valosarjojen pakkauksissa on ilmoitettu teho ja valoketjujen yhteenlaskettu teho (VA), joiden tulee olla pienempi kuin muuntajan teho. Liian monta laitetta aiheuttaa ylikuormituksen ja rikkoo muuntajan.

Tarkasta vanhan valosarjan turvallisuus

Ulkona käytetään aina vain ulkokäyttöön soveltuvia laitteita.

– Vanhoja verkkojännitteellä toimivia valosarjoja saattaa vielä löytyä vinteiltä, etenkin perinteisiä kuusenkynttilöiden valosarjoja. Verkkojännitteellä toimivien laitteiden kanssa on syytä olla erityisen varovainen.

Vanhat kynttiläsarjat on hyvä tarkastaa aina huolellisesti ennen käyttöä ja varmistaa, että johdot eivät ole murtuneet ja että valosarja on muutenkin silmämääräisesti ehjä.

– Ulkokäyttöön ne soveltuvat vain, jos kotelointiluokka on riittävä. Kannattaa myös huomioida, että hehkulamput kuluttavat moninkertaisesti energiaa verrattuna nykyaikaisiin ledivalaisimiin.

Jouluvaloverho
Dew Drop -valoverho soveltuu vain sisäkäyttöön. Valoverhossa on 200 lämpimän valkoista led-valoa jaettuna 10 nauhaan. (Stockman)

Säilytä pakkaus ja ohjeet

Timo Kekkonen sanoo, että muutenkin on aina käytettävä vain ehjiä ja ulkokäyttöön tarkoitettuja laitteita ja jatkojohtoja.

– Laitteita käytetään vain käyttötarkoitukseensa. Laitteet pitää säilyttää aina kosteudelta suojatussa pölyttömässä paikassa.

On tärkeää varmistaa, että valosarja ja siihen sopiva muuntaja ”löytävät toisensa”: Paras tapa varmistaa se on pitää valosarjaa ja muuntajaa myyntipakkauksissaan. Jos myyntipakkausta ei ole jäljellä, säilytetään muuntaja ja valosarja vaikka samassa muovipussissa.

Suoraan verkkojännitteeseen liitettäviä koristevaloja kuten joulukuusenkynttilöitä tai 230 V jännitteisiä LED-järjestelmiä saa käyttää ulkona vain jos on aivan varma, että valot ovat ulkokäyttöön tarkoitettuja.

Ajastin on monikäyttöinen

Johtojen on hyvä olla turvassa lemmikeiltä ja perheen pienimmiltä. Mikäli valoja käyttää esimerkiksi verhojen tai muiden tekstiilien somistuksessa, on paloturvallisuuteen kiinnitettävä huomiota. Tekstiilien yhteydessä käytettävät valot eivät saa lämmetä. Siksi paras ratkaisu ovat pienet ledit, jotka eivät lämpene käytössä. On hyvä varmistaa, että tekstiilit kestävät lämpöä syttymättä tai muutoin vahingoittumatta.

Ajastin on helppo tapa säätää valaistusta ja säästää myös sähköä. Ajastimen avulla koti saadaan näyttämään asutulta, vaikka oltaisiin poissa kotoa.

Markkinoilla on myös erilaisia järjestelmiä, joilla kausivaloja tai muita valoja voidaan ohjata esimerkiksi puhelimen avulla kodin ulkopuolelta. Ajastamalla ja ohjaamalla valoja säästetään myös sähköä, vaikka nykyaikaiset led-kausivalot ovatkin energiatehokkaita.

Naapurustossa voidaan myös sopia silmälläpidosta ja pyytää naapuria auraamaan polkuja pihalle merkiksi siitä, että ”kotona ollaan” myös pyhien aikana.

Jouluvaloja, Rusta
Tunnelmalliset joulukylät, joissa osassa valojen lisäksi musiikkia ja liikkuvia elementtejä. (Rusta)

Ulos sähköt ulkopistorasiasta

Timo Kekkonen muistuttaa, että niin sanottu valosarjojen syöttö eli kytkeminen sähköverkkoon pitää järjestää turvallisesti. Ulkona käytettävät valosarjat on ensisijaisesti kytkettävä ulkona olevaan pistorasioihin. Samoin parvekkeiden ja terassien valot kytketään näissä tiloissa oleviin pistorasioihin.

– Verkkojännitteisiä valosarjoja ei saa missään nimessä syöttää sisällä olevasta pistorasiasta oven tai ikkunan välistä, koska johdon vahingoittuminen aiheuttaa välittömän vaaran. Pienoisjännitteisen verkkosarjan johto ei aiheuta sähköiskun vaaraa, mutta tietenkin se aiheuttaa vetoa ja energiahukkaa.

Jos ulkona joudutaan käyttämään jatkojohtoja, niiden pitää olla ulkokäyttöön sopivia kumikaapeleita. Ulkotiloissa olevat jatkopistorasiat on turvallista erilliseen kytkentäkoteloon tai riittävän korkealle, etteivät lapset tai lemmikit pääse käsiksi niihin. Jatkojohdon pistorasioita ei pidä jättää maahan vedelle tai lumelle alttiiksi.

Shamaani-kattokruunu
Tummanruskea Shamaani-kattokruunu tuo kotiin mystistä Lapin tunnelmaa. Kattokruunu on tummanruskeaksi maalattua metallia, ja siihen on ripustettu poronsarvia ja kristalleja. (Pentik)