Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Taloyhtiöille on tarjolla apua sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen

Susanna Tuominen
Rauman Energian Susanna Tuominen sovittelee Pömpeliä eli Lännen Omavoiman sähköautojen latauslaitetta parkkipaikalle. Kysyntä latausratkaisuja kohtaan on kasvanut sähköautojen yleistymisen ja taloyhtiöille sekä yrityksille saatavilla olevan tuen myötä.

Sähköautojen yleistyminen on noussut vilkkaaksi keskustelunaiheeksi taloyhtiöissä. Osassa taloyhtiöistä pakon edessä, kun joku asukkaista on hankkinut taloyhtiön ensimmäisen sähköauton ja osassa taloyhtiöissä etukäteen, kun yhtiössä on päätetty tarttua toimeen ennen kuin on pakko.

-Taloyhtiöille sähköautoilu on osa tulevaisuutta. Asia on noussut tänä vuonna esille useissa taloyhtiöiden kokouksissa ja meihin paikallisena energiayhtiönä on oltu runsaasti yhteydessä, Rauman Energian myynti- ja asiakaspalveluinsinööri Susanna Tuominen vahvistaa.

Tuominen vastaa Rauman alueella sähköautojen latausratkaisuihin liittyvistä palveluista, joita paikalliset energiayhtiöt Rauman Energia ja Vakka-Suomen Voima tarjoavat yhteisen myyntiyhtiönsä Lännen Omavoiman kautta.

-Meillä on ollut jo pidempään tarjolla älykkäitä latausratkaisuja moniin erilaisiin tarpeisiin, mutta tänä vuonna aiheen noustua todenteolla taloyhtiöiden ja yritysten keskusteluihin, lanseerasimme Kiinteistökatselmuksen, joka helpottaa monimutkaiselta kuulostavan asian edistämistä, Tuominen selvittää.

Taloyhtiöille sähköautoilu on osa tulevaisuutta. Asia on noussut tänä vuonna esille useissa taloyhtiöiden kokouksissa ja meihin paikallisena energiayhtiönä on oltu runsaasti yhteydessä.

Kätevä apu

Kiinteistökatselmus on kätevä apu, kun taloyhtiö tai yritys kaipaa apua sähköautojen latausratkaisuihin liittyen. Se on paikallisen energiayhtiön kartoitus, jossa selvitetään esimerkiksi kohteessa oleva reservi latauspisteitä varten ja montako latauspistettä voidaan asentaa ilman keskusmuutoksia.

Kiinteistökatselmus ei velvoita ostajaa hankkimaan Lännen Omavoiman latausratkaisuja, vaan tarkoituksena on nimenomaan helpottaa alkuun aiheen tiimoilta.

-Jos taloyhtiössä ei vielä ole yhtään sähköautoilijaa, niin todennäköisesti lähitulevaisuudessa on. Tällöin on mukavaa, kun siihen on varauduttu asiantuntijoiden avulla etukäteen, Susanna Tuominen huomauttaa.

-Moni on sanonut, että aihe kuulostaa hieman monimutkaiselta ja siinä on paljon huomioon otettavia asioita. Juuri tätä varten Kiinteistökatselmus on olemassa. Haluamme tehdä hieman vaikealta kuulostavasta asiasta helppoa, Tuominen jatkaa.

Jos taloyhtiössä ei vielä ole yhtään sähköautoilijaa, niin todennäköisesti lähitulevaisuudessa on.

Tukea tarjolla

Sähköautojen latausratkaisut ovat nousseet taloyhtiöiden ja yritysten keskustelunaiheeksi autojen yleistymisen lisäksi siksi, että latausinfran rakentamiseen on tarjolla merkittävää rahallista tukea.

Valtion Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA avasi elokuussa haun, jossa taloyhtiö voi hakea avustusta latauspisteiden rakentamiseksi omalla parkkipaikalleen.

ARA on varannut tänä vuonna jaettaviin avustuksiin yhteensä 1,5 miljoonan euron määrärahat. Avustusta voi saada 35 prosenttia toteutuneista kustannuksista, mutta kuitenkin korkeintaan 90 000 euroa.

-Tuki tuo tullessaan positiivista suhtautumista latauspisteiden rakentamiseen. Uskon, että sillä on iso vaikutus, Susanna Tuominen sanoo.

Tuominen haluaa muistuttaa, että tukea voi saada esimerkiksi latauspistevalmiuden vaatimiin muutostöihin ilman, että hankkeessa asennetaan vielä yhtään latauspistettä toimintakuntoon asti.

-Näin ollen pihaan ei ole pakko tässä vaiheessa asentaa useita latauspisteitä, jos tarvetta ei vielä ole. Tämä kannustaa taloyhtiöitä varautumaan etukäteen ja olemaan valmiin sitten kun tarve tulee, Susanna Tuominen täsmentää.

Yritykset ovat jo pidemmän aikaa voineet hakea tukea latausinfran rakentamiseen. Tuen saamisen edellytyksenä on, että rakennettavat latauspisteet ovat julkisia.

Tuki tuo tullessaan positiivista suhtautumista latauspisteiden rakentamiseen.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme:

  • Rauman alue: Susanna Tuominen p. (02) 8377 8776
  • Vakka-Suomi: Juha Ahokas p. (02) 850 6506
  • Asiakaspalvelu: p. (02) 880 0 880

Rauman Energian ja Lännen Omavoiman edustajat ovat tavattavissa osastollaan Rauman Rakenna, asu, sisusta -messuilla 6.-7.10.2018 Rauman talviharjoitteluhallissa.