Suojaudu ukkoselta
Ukkosen aiheuttamille ilmastollisille ylijännitehäiriöille erityisen alttiita ovat pitkän ilmajohtoverkon päässä sijaitsevat käyttöpaikat sekä kallioiset paikat, joihin on vaikea asentaa tarvittavia maadoituksia. Vaikka sähköverkossa on ylijännitesuojauksia, niihin on hyvä varautua myös omassa kiinteistössä.
Sähköturvallisuusalan asiantuntija Reijo Lintula RTLPalvelut Oy:stä kertoo, että ylijännitepiikkien madaltaminen laitteiden sietämälle tasolle edellyttää kolmen eri tason suojautumista. Tason 1 ja 2 suojaus antaa parhaan tehon pääkeskuksessa. Tason 3 suoja taas on yksittäisiä ryhmiä ja laitteita varten.
-On ehdottoman tärkeää, että jokainen kolmesta tasosta on hoidettu kuntoon, Reijo Lintula sanoo.
Pääkeskukseen asennettava ylijännitesuoja on 1- ja 2-tasot yhdistävä kompaktin kokoinen laite, joka on kätevä napsauttaa paikalleen keskuksessa olevaan kiskoon. Itse asennustyö on aina sähköalan ammattilaisen hoidettava.
Kolmostason suoja löytyy joistakin jatkojohdoista jo valmiina, mutta muuten laitesuoja hoidetaan erikseen esimerkiksi pistorasiaan laitettavalla ylijännitesuojalla. Erityisen herkkiä jännitepiikeille ovat elektroniset laitteet, kuten tietokoneet, televisiot sekä kiinteistöautomaatio- ja hälytyslaitteet.
Kun ylijännitesuojan merkkivalo on vaihtunut vihreästä punaiseksi, laite on toiminut. Suojat ovat useimmiten kertakäyttöisiä, joten laukeamisen jälkeen ne pitää uusia ainakin osittain tai kokonaan.
Reijo Lintula näkee, etteivät ylijännitesuojat ole tulossa lähivuosina pakollisiksi pienjänniteverkossa eli jakelumuuntamolta
asiakkaille lähtevässä verkossa.
-Suomen ukkospäiväluku on sen verran pieni.
Sen sijaan asiakkaan tai urakoitsijan on jo muutaman vuoden ajan pitänyt asentaa uusiin ilmajohtoverkkoihin ylijännitesuojaus. Sähköyhtiö ei kytke sähköjä päälle, mikäli ylijännitesuojausta ei ole. Maakaapeliverkossa ylijänniteriski on luonnostaan äärimmäisen pieni, eikä erityistä suojautumista tasoille 1 ja 2 tarvita.
Tiukentuvat määräykset ja entistä säävarmempi sähköverkko johtavat ajan myötä nykyistä lyhyempiin sähkökatkoihin. Mikäli sellaiseen haluaa kuitenkin varautua, Lintula suosittelee omakoti- ja mökkikäyttöön siirrettävää aggregaattia. Kiinteä asennus puoltaa paikkaansa maatiloilla.
Ulkokäyttöön tarkoitettujen bensiini- tai dieselkäyttöisten laitteiden tehontarve määräytyy haluttujen toimintojen mukaan. Usein pienen yksivaiheisen laitteen yhden kilowatin (1 kW) teho riittää tyydyttämään elintärkeiden kylmälaitteiden tarpeen, isotehoisilla pakastimilla kahden kilowatin (2 kW) teho on tarpeen.
-Aggregaatit ovat helppoja ja turvallisia käyttää, kunhan toimitaan ohjeiden mukaan, sanoo Reijo Lintula.
Hintaesimerkkejä
- Ykkös- ja kakkostason suojauksen hoitava, keskukseen asennettava ylijännitesuoja maksaa keskimäärin 200–300 euroa. Mikäli suoja ei mahdu keskukseen, ja sille tarvitaan erillinen kotelo, hintaa tulee muutama kymppi lisää. Asennustyön osuus on tyypillisesti 150 euroa.
- Kolmostason suojalaitteiden hinta vaihtelee suojausominaisuus- ja varustetasosta riippuen 10–50 euron välillä.
- Siirrettävissä aggregaateissa varustus (1-/3-vaihe, ulostulojen määrä), teho ja melutaso määrittelevät hintatason. 300 eurolla saa jo toimivan peruspelin kotikäyttöön.
Taivaalla jyrisee, miten toimia?
- Sisätiloissa vältä sähkölaitteiden, lankapuhelimen sekä vesiputkiin liittyvien kohteiden ja tulisijojen käyttöä ja läheisyyttä.
- Ulkona auto tai muu metallikorinen kulkuväline antaa hyvän suojan – vältä polku- ja moottoripyöräilyä.
- Vesillä rantaudu jos mahdollista, vältä myös vesirajaa. Purjevene vaatii ukkossuojauksen.
- Taivasalla kyykisty ison puun lähettyville, älä puun alle tai aivan aukealle. Älä käytä sateenvarjoa.