Sähköisissä kulkuvälineissä on valinnanvaraa

Sähköpyörien ja muiden sähköisten kulkuvälineiden odotetaan lisääntyvän pyöräteillä ja kaduilla. Kaikki myynnissä olevat laitteet eivät kuitenkaan ole laillisia yleisille teille. Osa sähköpyöristä vaatii rekisteröinnin ja liikevakuutuksen, mutta onneksi suurin osa sähköpyöristä sekä sähkö- ja tasapainoskoottereista on katulaillisia. Keräsimme yhteen näitä laitteita koskevia määräyksiä.
Tutkimusten mukaan sähköavusteisen pyörän käyttäminen parantaa kuntoa ja tuo mukanaan terveyshyötyjä. Sähköavusteisen pyörän hyötyjä on tutkittu muun muassa Tanskassa, Norjassa, Hollannissa ja Belgiassa, joissa sähköpyöriä on huomattavasti suurempi osa pyöräkannasta kuin meillä Suomessa.
Tutkimusten mukaan sähköavusteisella pyörällä poljettaessa täyttyvät terveysliikunnan suositukset kaikilla avustustasoilla. Tietenkin fyysinen kuormitus jää sähköavusteisella pyörällä pienemmäksi, mutta toisaalta pieni avustus tekee pyöräilystä mukavampaa ja sähköpyörän hankinta näyttää lisäävän pyöräilyä.
Sähköpyörä on erinomainen ratkaisu myös niille, jotka kokevat pyöräilyn epämiellyttäväksi tai jopa raskaaksi. Sähköavustus tekee pyöräilystä mukavampaa ja kevyempää ja avustuksen suuruutta voi säätää ajaessa itselle sopivaksi. Esimerkiksi työmatkakäytössä voi polkea töihin suurimmalla avustuksella, jotta hiki ei nouse pintaan ja palata takaisin pienemmällä avustuksella ja panostaa enemmän kunnonkohottamiseen.
Sähköpyörä on myös monelle huippukuntoiselle ja maastossa viihtyvälle ratkaisu, josta he eivät kerran hankittuaan luovu. Sähköpyörällä sujuvat pidemmätkin lenkit ja vaikeimmatkin maastot.
Sähköpyörä verrattavissa tavalliseen polkupyörään
Sähköavusteiset polkupyörät, joiden maksimiteho on yleensä 250 W ja joissa sähkömoottorin avustus loppuu 25 kilometriin tunnissa, ovat täysin verrattavissa normaaliin polkupyörään. Näitä pyöriä ei tarvitse rekisteröidä tai vakuuttaa, vaan ne menevät vakuutusyhtiöissä kotivakuutuksen piiriin. Suurin osa myytävistä sähköpyöristä on juuri tällaisia pyöriä. Ajoneuvolain mukaan tasapainolaudat, sähköpotkulaudat ja muut sähköllä kulkevat laitteet sekä maksimissaan 25 km/h kulkevat sähköavusteiset polkupyörät rinnastetaan jalankulkijoiksi.
Trafin mukaan sähköavusteisiin polkupyöriin, joiden maksiminopeus on 25 km/h sovelletaan polkupyörän teknisiä vaatimuksia, vaikka moottoriteho olisi suurempi kuin 250 W. Tämän mukaan vielä 1000 watin (1 kW) moottorilla varustettuun, maksimissaan 25 km/h kulkevaan sähköavusteiseen pyörään sovelletaan polkupyörän teknisiä vaatimuksia ja ne eivät vaadi rekisteröintiä
Nopeuden kasvu ja kaasukahva tuo vakuutusvelvollisuuden
Jos pyörään lisätään säädin, ”kaasukahva”, eikä pyörä ole enää vain sähköavusteinen tai jos nopeus nostetaan yli 25 kilometrin tunnissa, muuttuu tilanne ja pyörälle tulee vaatimuksia vakuutusten ja rekisteröinnin suhteen. Sähköllä kaasukahvasta kulkeva pyörä vaatii vähintään liikennevakuutuksen.
Kun sähköpolkupyörän nopeus ylittää 25 kilometriä tunnissa, pitää pyörään ottaa liikennevakuutus. Tällainen pyörä ei myöskään enää edellytä välttämättä polkemista eli se ei ole sähköavusteinen, vaan se voi kulkea myös säätimestä, ”kaasukahvasta” vauhtia säätämällä.
Yli 25 kilometriä tunnissa kulkevat tai säätimellä käytettävät sähköpyörät vakuutetaan kevyinä moottoriajoneuvoina ja niihin voi liikennevakuutuksen lisäksi ottaa myös vapaaehtoisen kaskuvakuutuksen. Vakuutusluokka näillä pyörillä on sama kuin mopoissa. Tässä luokassa rakenteellinen nopeus saa olla enintään 45 kilometriä tunnissa.
Nopea sähköpyörä on viranomaisten silmissä mopo ja sen mukaan myös rekisteröitävä. Kustannuksia rekisteröinnistä tulee noin 200 euroa. Rekisteröitävään pyörään kiinnitetään samanlainen rekisterikilpi kuin mopoon ja pyöräillessä on oltava mukana myös rekisteriote.
Jalkakäytävällä avustavia liikkumisvälineitä
Kaupoista löytyy myös jalankulkua avustavia ja korvaavia liikkumisvälineitä, kuten sähköpotkulautoja ja tasapainolautoja, joilla saa kulkea jalkakäytävällä, jos ne kulkevat maksimissaan 15 kilometriä tunnissa. Koska tarkkoja määräyksiä näille kulkuneuvoille ei esimerkiksi valojen tai muiden turvaominaisuuksien suhteen ole, on tulkittu, että mikä ei erikseen ole kiellettyä on sallittua. Kannattaa kuitenkin muistaa jalkakäytävällä liikuttaessa, että laitteilla saa liikkua kävelynopeutta.
Kun nopeus kasvaa, pitää näilläkin sähköisillä laitteilla siirtyä pyörätielle. Katulaillisille tuotteille on tässä ryhmässä maksiminopeus 25 kilometriä tunnissa ja moottorikoko rajoitettu yhteen kilowattiin.
Tilaa Omaa voimaa -uutiskirje tästä.