Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Sähköautojen myynti reippaassa kasvussa

Sähköautojen lataus
Yhä tutumpi näky. Ladattavien autojen määrän kasvu näkyy vilkkautena julkisilla latauspisteillä.

Vaihtoehtoisten käyttövoimien kasvu on kiihtynyt. Joulukuussa hybridi-, kaasu- ja sähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli ennätykselliset 14,5 %, kerrotaan Energiateollisuus ry:n tiedotteessa.

Vaihtoehtoiset käyttövoimat muodostavat yhä suuremman osuuden ensirekisteröinneistä. Traficomin julkaisemien tilastojen mukaan vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus uusien henkilöautojen myynnistä oli viime vuonna noin 9%.

- Vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus joulukuun ensirekisteröinneistä oli 2,5 kertainen verrattuna vuoden 2018 tasoon. Tämä kehitys näyttää nyt pysäyttämättömältä, toteaa juuri itsekin ladattavan hybridin hankkinut Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Käytettyinä maahantuoduista autoista vaihtoehtoisten käyttövoimien osuus oli vuonna 2019 peräti 18%, eli kaksinkertainen Suomessa uusina myytyihin autoihin verrattuna.

- Tieliikenteen päästöjen vähentäminen alkaa näyttää hyvinkin realistiselta. Tilastot osoittavat, että vaihtoehtoisten käyttövoimien kasvu tapahtuu huomattavasti odotettua nopeammin. Kasvun yhtenä pullonkaulana on vielä lataus- ja tankkausinfran kehittyminen, varsinkin Pohjois-Suomessa, sanoo Energiateollisuus ry:n asiantuntija Tuukka Heikkilä.

Hallitusohjelmassa on sitouduttu kehittämään sekä sähkö- että kaasuautojen edellyttämää käyttövoimainfrastruktuuria esimerkiksi kiinteistöille ja huoltoasemaketjuille asetetuin velvoittein.

- Vaihtoehtoiset käyttövoimat täydentävät toisiaan. Kaasu sopii sekä kevyelle että varsinkin raskaalle liikenteelle ja sähkö on parhaimmillaan kaupunki- ja taajamaliikenteessä. Tarvitsemme kaikkia vaihtoehtoja päästöjen vähentämiseksi, toteaa Leskelä.