Sähköautojen mallikirjo lisääntyy ja myynti kasvaa
Sähköautojen myynti on Suomessa vahvassa kasvussa, kun useimmat valmistajat ovat saaneet markkinoille omia mallejaan ja niitä pystytään myös toimittamaan asiakkaille. Huhtikuussa rekisteröidyistä autoista oli ladattavia jo 31 prosenttia.
Sähköautojen myynnin kasvu on näkyvissä pitkäaikaisena trendinä. Huhtikuussa ladattavat autot nostivat osuutensa myydyistä autoista jo 31 prosenttiin. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä tammi-maaliskuussa sähköautojen markkinaosuus oli 29 prosenttia.
Teillämme liikkui maaliskuun lopussa jo noin 65 500 sähköautoa, joista täyssähköautoja runsaat 11 500. Jatkuva myyntiosuuden nousu kertoo pysyvästä muutoksesta autokaupan käyttövoimavalinnoissa ja myös siitä, että sähköautoja pystytään nyt toimittamaan asiakkaille.
Autovalmistajat ovat siirtäneet kehityspanoksensa sähköautoihin ja se on nähtävissä autokaupoissa. Autonostajien on yhä helpompi valita ladattava auto ja löytää valikoimistaan itselleen sopiva malli. Valikoimiin on tullut vähitellen myös pienempiä ja useamman hankintakriteerin täyttäviä malleja.
Sähköinen liikenne ry:n asiantuntijat uskovatkin, että talouden kasvun jatkuessa suotuisasti sähköautokantamme nousee jo lähes 100 000 sähköautoon vuoden loppuun mennessä.
Henkilöauto on monelle välttämätön ja vaikeasti korvattava liikkumismuoto. Myös tulevaisuudessa liikenne tukeutuu myös henkilöautoihin, varsinkin Suomen kaltaisissa harvaan asutuissa maissa. Sähkö on tässä kokonaisuudessa ratkaisu, jota ilman ilmastotavoitteet jäävät saavuttamatta liikenteessä, koska henkilöauto on tieliikenteen merkittävin päästölähde.

Sähköautoilu arkipäiväistyy
Sähköautoilu on selvästi myös arkipäiväistymässä, kun yhä useammat siirtyvät sähköajoon. Kuten kaikessa uudessa sähköautoilu kohtaa myös vastustusta, koska käsitys sähköautoilusta perustuu osittain puutteellisiin tai värittyneisiin tietoihin.
Sähköisen liikenteen merkitys kasvaa myös yrityksissä, joissa suunnitellaan kestävän kehityksen toimenpiteitä ja liikenneinvestointeja päästöttömään logistiikkaan sekä päästöttömiin työkoneisiin.
Jo nyt sähkölinja-autot ovat taajamien joukkoliikenteessä taloudellinen vaihtoehto ja sama kehitys on nähtävissä myös jakeluliikenteessä. Kehityspanostukset tuovat sähköiset linja- ja jakeluautot vaihtoehdoiksi myös pidemmille reiteille lähivuosien aikana.
Samalla lailla ilmailu sähköistyy. Näemme ensimmäisen sähkölentokoneen lyhyemmillä reiteillä muutaman vuoden sisällä.

Autovalmistajien sähköistymissuunnitelmia
Eri autovalmistajat ovat julkistaneet omia sähköistymisstrategioitaan. Kaikissa niissä näkyy yhteinen päämäärä, joka johtaa lopulta uusien polttomoottoriautojen myynnin loppumiseen.
VW kertoo myyvänsä tänä vuonna jo yli miljoona täyssähköautoa. Pitkään hybrideillä pärjännyt Toyota kertoo saavansa ensi vuonna ensimmäiset täyssähköautot tuotantoon ja Nissan kertoo myyvänsä ensi vuonna yli miljoona sähköautoa. Daimler on kertonut koko Mercedes-Benz malliston sähköistyvän vuoteen 2022 mennessä.
BMW puolestaan lupaa 25 täyssähköautomallia vuoteen 2023 mennessä ja Fordin Kölnin autotehdas, joka on yksi Euroopan suurimpia, muutetaan valmistamaan pelkästään sähköautoja 2023 mennessä. Tässä vain muutaman valmistajan esimerkkejä siitä, että ne ovat siirtymässä kokonaan kohti sähköistä liikennettä.
Latauspisteet kiinnostavat taloyhtiöissä
Latauspisteiden määrän tarve kasvaa sähköautokannan kasvun myötä. Tämäkään ei tuota ongelmia, koska julkisia latauspisteitä rakentavat yritykset lisäävät niitä jatkuvasti ja myös taloyhtiöissä on alettu ymmärtää latauspisteiden merkitys esimerkiksi taloyhtiön asuntojen arvolle ja panostaa niiden rakentamiseen.
Kiinteistöliiton viime vuoden loppupuolella julkistama korjausrakentamisbarometrin ennuste seuraavien viiden vuoden korjaus- ja ylläpitotarpeesta antaa hyvän kuvan kehityksestä. Barometrin korjaustarvelistalla latauspisteiden rakentaminen nousi tärkeimmäksi kohteeksi sekä kerros- että rivitaloissa.
Omassa talossa asuville oman latauspisteen saaminen ei tuota ongelmia, vaan jokainen saa helposti oman pisteensä. Työpaikkalatauksenkin saatavuus paranee yritysten työsuhdeautoihin liittyvän latausrakentamisen myötä.

Perustana toimiva sähköverkko
Suomalaisten verkkopalveluyhtiöiden panostukset toimivaan ja varmaan jakeluverkostoon tukevat myös sähköisen liikenteen kasvua. Sähkönjakelu on merkittävässä roolissa puhtaammassa tulevaisuudessa, puhutaan sitten liikenteestä tai muista investoinneista puhtaampaan energiaan. Älykäs ja vahva jakeluverkostomme ja alan osaaminen ovat vahvuus tulevassa kehityksessä.
Koko energia-ala on Suomessa sitoutunut puhtaampaan tulevaisuuteen. Sähköntuotannossa on investoitu hiilineutraaliuteen ja sähköntuotannon päästöt ovat laskeneet viimeisen kymmenen vuoden aikana 78 prosenttia ja viime vuonna edellisvuoteen verrattuna 24 prosenttia.
Vuonna 2020 oli Suomen sähköntuotannosta hiilineutraalia jo 85 prosenttia. Suomi oli sähkössä viime vuonna aiempaa omavaraisempi. Tuonti Venäjältä väheni 63 prosenttia (-4,8 TWh), kun tuonti samalla kasvoi Pohjoismaista 17 prosenttia eli 2,7 TWh.

Sähköautojen akkukierrätys tehostuu Suomessa
|