Sähköautojen latauspisteiden asennukseen luvassa tukea
Suomessa on tavoitteena, että liikenteessä olisi 250 000 sähköautoa vuoteen 2030 mennessä. Tämä vaatii latauspisteiden asentamista kotipihoille ja työpaikoille, joissa autot ovat parkissa valtaosan vuorokaudesta. Nyt on luvassa tukea latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmiin tehtäviin muutoksiin.
Ladattavien sähköautojen myynti on jyrkässä kasvussa ja taloyhtiöissä suunnitellaan latauspisteiden toteuttamista lähivuosina. Jos päätöksiä latauspisteiden toteuttamisesta ei ole tehty, on asia hyvä ottaa esille viimeistään kevään yhtiökokouksissa.
Vuoden 2018 aikana asuinrakennuksen omistavalle yhteisölle voidaan myöntää avustusta sähköautojen latauspisteiden vaatimiin kiinteistöjen sähköjärjestelmiin kohdistuviin muutoksiin.
–Taloyhtiöissä kannattaa tehdä sähköjärjestelmän selvitystyö huolella. Nyt on vielä aikaa selvitystyön tekemiseen ennen yhtiökokousta, jossa voidaan selvitystyön jälkeen esitellä toteutusvaihtoehdot ja tehdä päätökset. Tällöin voidaan tehdä työt kun tuen myöntämisen perusteet ja suuruus on selvillä, painottaa asiantuntija Esa Niemelä Energiateollisuudesta.
Latauspisteiden rakentamisavustuksen ehdot täsmentyvät
Kevään aikana on valmistumassa selvitys, jossa täsmennetään avustuksen myöntämisehdot. Samalla asuinrakennuksen omistaville yhteisöille julkaistaan hakuohje Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn sivuilla. Tavoitteena on, että ARAn myöntämiä avustuksia voi hakea elokuusta 2018 alkaen. Valtion talousarviossa on avustuksiin varattu määrärahoja 1,5 miljoonaa euroa, joten yhteisöjen kannattaa olla ajoissa liikkeellä.
Tehtyjen selvitysten mukaan jopa lähes 40 prosenttia suomalaisista voisi hankkia sähköauton, jos sitä voisi ladata kotona pysäköinnin aikana. Latausmahdollisuus taloyhtiön pysäköintipaikalla on jo nyt osalle ihmisiä tärkeä kriteeri asunnon hankinnassa ja sen merkitys tulee varmasti kasvamaan.
– Latauspisteen voi helpoimmillaan asentaa esimerkiksi parkkialueella olevaan lämmitystolpan yhteyteen. Kotipihalla riittää useimmiten sekä ladattaville hybridi- että täyssähköautolle 16 ampeerin sulakekoko ja yksivaihelataus 3,7 kilowattitunnin laturille. Jo 600 – 900 eurolla saa sähköauton lataukseen suunnitellun laitteen ja siihen 100 – 200 euron asennuskustannukset päälle, laskee itsekin täyssähköautoa kotipihallaan lataava Niemelä. – On myös ratkaisuja, joissa vain nykyisen lämmitystolpan koteloon asennetaan uudet sisuskalut, jotka mahdollistavat sekä latauksen että nykyisen lämmityskäytön.
– Kotipihan latausjärjestelyllä saa helposti katettua päivittäiset ajot. Kun lähtee kauemmas, hoidetaan matkan aikaiset lataukset julkisilla pikalatauspisteillä. Monissa taloyhtiöissä ei tällaisessa ratkaisuissa tarvitse vielä koskea yleiseen sähköjärjestelmään lainkaan. Nykyisin autoille rakennetut lämmitystolpat on suunniteltu yleensä niin, että jokaiselle on käytössä auton lämmittämiseen 10-16 A sulake ja 2-4 kW:n teho. Kokonaisuus selviää taloyhtiön tilatessa selvitystyön, jossa katsotaan millaiset johdotukset, keskus ja liittymä talossa on.
Vaikka kaikki pihalla olevat autot olisivat jatkossa sähköautoja, ei yhtiön koko sähköjärjestelmää tarvitse välttämättä uusia. Tekniikka saadaan hoitamaan valvontaa, ettei tarvittava virta nouse liian suureksi ja vuorottelemaan autokohtaista tehonsaantia.
Tukea myös yritysten julkisille latauspisteille
– Myös yrityksille on tarjolla tukea julkisille latauspisteille. Työ- ja elinkeinoministeriö TEM myöntää tukea sähköautojen julkisen latausinfrastruktuurin kehittämiseen, muistuttaa Niemelä.
Ministeriö tukee investointeja sähköautojen julkisiin latauspisteisiin vuosina 2017 – 2019 yhteensä 4,8 miljoonalla eurolla. Tuella tavoitellaan noin 15 miljoonan euron investointeja julkiseen lataukseen. Näillä investoinneilla tavoitellaan julkisen latausverkoston kolminkertaistamista kahdessa vuodessa.
Lue lisää yrityksille tarkoitetusta tuesta täältä.
Lännen Omavoiman latausratkaisut koteihin, yrityksille ja taloyhtiöille.