Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Ruohonleikkurin keväthuolto - tässä hyvät ohjeet

Ruohonleikkuri, keväthuolto
Muista ensi syksynä: Kone käynnistyy keväällä paremmin, kun käytät loppukaudesta pienkonebensaa. Rasvaa vaijerit, terän kiinnityskohdat ja pyörien akselit. Öljynkin voi vaihtaa jo syksyllä.

Käytä moottoria 5–10 minuuttia. Sammuta kone ja poista sytytystulpan hattu sekä sytytystulppa lenkki- tai jakoavaimella. Leikkurin mallista riippuen öljy poistetaan öljyntäyttöaukosta tai pohjan poistoaukosta. Poistoaukon propun saat auki jako- tai kiintoavaimella. Lisää uusi öljy muiden huoltotöiden jälkeen täyttöaukosta.

Poista ilmanpuhdistimen suojakansi (sijaitsee koneen sivussa tai päällä) ruuvimeisselillä tai käsin. Vaihda paperinen suodatin uuteen. Superlonsuodattimen voit pestä liuotinaineella ja öljytä kuivumisen jälkeen kevyesti esimerkiksi lukkoöljyllä. Lisää samalla tippa öljyä kaikkiin leikkurin näkyviin vaijereihin. Tarkasta sytytystulppa. Vaihda karstainen tulppa uuteen.

Käännä kone kyljelleen siten, että sytytystulpan puoli leikkurista on ylöspäin. Kaavi lika ja ruoho pohjasta tylpällä työkalulla kuten puupalikalla ja huuhtele vedellä. Puhdista pohja aina käytön jälkeen. Jos maali on irronnut, maalaa pohja esimerkiksi iskunkestävällä maalilla. Näin lika irtoaa jatkossa paremmin eikä pohja ruostu.

Pyöräytä terää ja tarkasta sen suoruus. Terä pyörii paremmin, kun aisassa oleva ”kuolleenmiehenkytkin” on pohjassa. Uusi vääntynyt terä. Tylsyneen terän voi teroittaa esimerkiksi kulmahiomakoneella tai teroituttaa huoltoliikkeessä. Varmista terän kiinnitys. Kiristä kiinnityspultteja tarvittaessa. Kiinnitä sytytystulppa vasta huollon valmistuttua.