Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Reilusti reissuun ulkomaille - vähäpäästöisesti vaikkapa junalla

Vastuullinen matkailija liikkuu ulkomailla helposti ja vähäpäästöisesti vaikkapa junan kyydissä.

Reilussa matkailussa tavoitteena on kuormittaa ympäristöä mahdollisimman vähän, luoda oikeudenmukaisia kohtaamisia ihmisten kanssa ja vaalia paikallista kulttuuria. Reilu matkailija suosii myös paikallisia yrittäjiä ja jättää näin rahaa vierailukohteisiinsa.

Katri Tihilä Reilun matkailun yhdistyksestä muistuttaa, että kotimaassa reissaaminen rasittaa ympäristöä yleensä huomattavasti vähemmän kuin matkailu ulkomailla.

– Aina kun matkustaa ulkomaille tai kotimaassa, niin on hyvä pohtia matkustusmuotoa eli kulkuneuvoa. Perussääntöihin kuuluu, että juna ja bussi tuottavat huomattavasti vähemmän päästöjä kuin lentokone.

Juna on hyvä vähäpäästöinen kulkuneuvo ja junamatkailussa myös itse matkanteosta tulee elämys.

Junassa matkanteosta tulee elämys

Tihilä liputtaa erityisesti junamatkailun puolesta.

– Juna on hyvä vähäpäästöinen kulkuneuvo ja junamatkailussa myös itse matkanteosta tulee elämys. Euroopassa pääsee liikkumaan mainiosti junalla, kun rataverkko on tiheä.

Hän mainitsee, että junassa matkustaminen voi olla hyvin rentouttavaa, kun matkaaja saa katsella rauhassa ikkunasta ulos ja lukea vaikkapa kirjaa

– Junassa – esimerkiksi ravintolavaunussa – tapaa usein uusia ihmisiä ja tutustuu paremmin paikalliseen kulttuuriin. Toisinaan on myös kätevää ottaa yöjuna kohteeseen; siinä säästää samalla yhden majoituksen maksun.

Tänä vuonna 18-vuotiaat voivat hakea ilmaista EU:n tarjoamaa interrailkorttia. Interrailkortista on myös tarjouksia esimerkiksi senioreille, mutta junamatkailua varten interrailkortti ei ole tietenkään pakollinen.

Suomesta on mahdollista päästä junalla aina Aasiaan asti. Toisaalta ulkomaillekin voi tehdä lähimatkan:

– Pietari on mielenkiintoinen lähimatkailukohde, jonne pääsee kätevästi junalla.

Bussillakin pääsee

Myös bussimatkoillakin päästöt henkilöä kohden pysyvät suhteellisen pieninä.

– Bussilla matkustaminen on yleensä edullista ja esimerkiksi Euroopassa yhteyksiä on tarjolla paljon. Matkailu bussilla voi olla hyvinkin joustavaa ja suunnitelmia voi tehdä varsin spontaanisti.

Henkilö- tai matkailuautolla reissatessa kannattaa tietenkin pyrkiä siihen, että auton kyydissä olisi useampi henkilö.

– Myös autolla matkustettaessa matkatavaroiden painolla on merkitystä: polttoainetta kuluu enemmän, mitä enemmän tavaraa kuljettaa. Eli matkusta kevyellä varustuksella jos mahdollista!

Lennot mahdollisimman pienellä ympäristörasituksella

Mikäli valintana on lentokone, niin lentäminen kannattaa tehdä niin, että se aiheuttaa mahdollisimman vähän ympäristörasitusta.

– Kannattaa suosia suoria lentoja ja Finnairin kaltaisia lentoyhtiöitä, joilla on uusi laivasto sekä vastuullisuustavoitteita. Mikäli kohteeseen ei ole suoraa lentoa, niin yksi vaihtoehto on, että lentää mahdollisimman lähelle ja jatkaa sitten esimerkiksi junalla tai bussilla. Esimerkiksi Keski-Euroopassa tämä saattaa olla hyvinkin helppoa, sillä rataverkko on tiivis ja lentokentillekin on yleensä hyvät yhteydet.

– Lentämisen aiheuttamat päästöt voi myös hyvittää. Yksi sivusto päästöhyvitysten tekoon on esimerkiksi saksalainen Atmosfair.

Matkakohteella on väliä

Tihilä suosittelee matkakohteeksi paikkoja, joissa on jo turisteja, mutta ei liikaturismia.

– Tämän tyyppisissä kohteissa on jo valmiiksi infrastruktuuria ja esimerkiksi jätehuoltoa turismia varten. Hyvin syrjäiset alueet ovat hauraampia matkailun vaikutuksille ja niissä korostuu yksittäisen matkailijan vastuu ympäristöstä.

Mutta entäpä sitten esimerkiksi Venetsian, Barcelonan ja Amsterdamin kaltaiset kaupungit, joissa ainakin paikallisten mielestä on jo liikaakin turisteja? Pitäisikö ne jättää kokonaan väliin?

– Itse välttäisin näitä kohteita ainakin sesonkiaikoina, jolloin ruuhkat ovat huipussaan ja kaupunkien kantokyky on koetuksella. Risteilyaluksilla matkustaminen Venetsiaan ei ole ainakaan suositeltavaa, sillä risteilylaivojen tuottamat aallot kuluttavat kaupungin rakenteita.

– Jos kuitenkin matkustat hyvin suosittuihin paikkoihin, niin pyri tutustumaan kaupunkiin myös perusnähtävyyksien lisäksi – esimerkiksi Barcelonassa on monia mielenkiintoisia kaupunginosia tunnettujen kävelykatujen ja nähtävyyksien ohella. Pyri välttämään suurinta sesonkia. Käyttäydy kunnioittavasti paikallisia kohtaan äläkä tee typeryyksiä. Näissä kaupungeissa on ollut paljon valituksia turistien huonosta käytöksestä.

Vähemmän mutta pitempään

Reilun matkailun periaatteisiin kuuluu myös suosia paikallisten ja pienyrittäjien majoituspalveluita; näin matkailija tukee taloudellisesti paikallisyhteisöä.

– Hyvä asia on myös, jos majoituspalvelu pyrkii toimimaan ympäristöystävällisesti ja jos sillä on vaikkapa ympäristösertifikaatti.

Reilu matkailija välttää all inclusive -hotelleja, joissa turistien tuoma raha ei todennäköisesti päädy paikallisille, vaan vuotaa esimerkiksi monikansallisille yrityksille ja muihin maihin.

Tihilä kertoo suosivansa itse myös hidasta matkailua. Siinä matkustetaan vähemmän, mutta vietetään pidempi aika matkalla tutustuen syvällisemmin paikkaan.

– Näin oppii paikasta ja paikallisesta kulttuurista enemmän. On järkevämpää panostaa enemmän yhteen matkaan kuin tehdä joka viikonloppu pikapyrähdys jonnekin päin maailmaa.