Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Puhtaat ikkunat tuovat valoa

Päivien ja iltojen hämärtyminen saa meidät sytyttämään valot koteihimme. Nyt on vielä hyvä aika pestä ikkunat ja nauttia kaikesta päivänvalosta myös sisällä. Muutoinkin puhtaat ikkunat tuovat viihtyisyyttä kotiin. Ikkunan pesun yhteydessä kannattaa myös tarkastaa ikkunatiivisteet ja uusia ne tarvittaessa.

Matalalta paistava syysaurinko paljastaa armotta likaiset ikkunat. Ikkunapesu on monille epämieluisaa puuhaa. Ikkunoiden pesuun löytyy myös erilaisia pesureita, joiden kerrotaan helpottavan pesua. Työtehoseura testasi Kärcherin WV6 Premium pesuria. Pitävätköhän lupaukset kotitalousalan ammattilaisten mielestä paikkaansa?

Rätin, sanomalehden ja käsikäyttöisten ikkunanpesuvälineiden haastajiksi nousseiden akkukäyttöisten ikkunapesurien markkinointitekstit lupaavat puhtaan, kirkkaan ja raidattoman ikkunan aikaa ja vaivaa säästäen.

Ikkunapesuri on helppokäyttöinen

Akkukäyttöiset ikkunapesurit ovat helppokäyttöisiä. Esimerkiksi Kärcher WV6 Premium ikkunanpesulaitteeseen kuuluu vain kaksi osaa, pesinosa ja likaveden imevä, akkukäyttöinen moottoriosa likavesisäiliöllä ja kuivainosalla. Testikäytössä olleessa mallissa on kaksi eri levyistä kuivainosaa, joiden silikonista imukumia kuljetetaan tiiviisti puhdasta pintaa pitkin.

Itse ikkunan peseminen on yksinkertaista. Pesuaineliuos lisätään pesuainepulloon ja ruiskutetaan lasipintaan. Ikkuna pestään pulloon kiinnitetyllä mikrokuitupesimellä pyyhkimällä ja likavesi imetään lasin pinnalta pois ikkunapesurin säiliöön.

Akunkesto parantunut

Ikkunapesuria testannut TTS:n työryhmä totesi pesurin kevyeksi, eikä sen käyttäminen tuntunut raskaalta. Myös akun todettiin toimivan entistä pidempään, joka on selkeä parannus vanhoihin malleihin. Pesurin näyttötaulusta näkee myös jäljellä olevan käyttöajan minuutin tarkkuudella, joka auttaa työn suunnittelussa.

Testaajat totesivat pesuriin kiinnitettävän kuivainosan irrottamisen vaativan sormivoimia ja tekniikkaa. – Kuivainosan imukumi voidaan irrottaa puhdistusta varten ja kuluneen imukumin vaihtaminen on näppärää. Likavesisäiliön tyhjentäminen on helppoa ja hygieenistä. Mikrokuitupesin voidaan pestä 60 asteen pesulämpötilassa.

Pesurilla voi pestä myös erilaisia tasopintoja kuten kaakeli- ja suihkuseiniä, peilejä ja lasiovia. Lisävarusteena ostettavan, teleskooppisen jatkovarren avulla voidaan pestä korkealla olevia ikkunoita.

Hyvään lopputulokseen harjoittelemalla

Testattu ikkunanpesuri nopeuttaa ikkunanpesua, kun lattioita ja muuta ympäristöä ei tarvitse suojata vedeltä. Ikkunalasi on kostutettava pesuliuoksella kunnolla, jotta kuivain liukuu hyvin ja kerää likaveden pinnalta raitoja jättämättä. Kuivaimen sopivan vetonopeuden ja pinnan riittävän kostutuksen oppii kokeilemalla.

Testiryhmä muistuttaa, että aloittelija voi tuskailla raitojen kanssa, mutta kokemuksen karttuessa ikkunapesurilla saa erinomaisen pesutuloksen. – Parhaimmillaan laite on isojen ikkunapintojen pesussa. Pienet ruutuikkunat on nopeampaa pestä käsin. Ahtaissa pesupaikoissa toimii edelleen parhaiten perinteinen ikkunanpesin, siivousliina ja ikkunankuivain.

Testaajien kokemusten mukaan kuivainta käytettäessä vettä kerääntyy helposti karmien nurkkiin ja reunoihin, jolloin kuivaus vaatii viimeistelyn ikkunaliinalla tai talouspaperilla. Ikkunankarmeja ja sälekaihtimia ei pesurilla puhdisteta, vaan niille on varattava omat siivousvälineensä.

Vinkkejä ikkunoiden pesuun

Testiryhmä: Anne Korhonen, Sari Liski-Markkanen, Tarja Marjomaa, TTS Työtehoseura