Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Pitääkö Suomessa myynnissä olevista sähkölaitteista olla huolissaan?

Suomessa myynnissä olevat sähkölaitteet ovat pääosin turvallisia. Mukana on kuitenkin myös vaarallisia sähkölaitteita. Laitteita seurataan pistokokein ja esimerkiksi vuonna 2017 poistettiin markkinoilta 155 sähkölaitetta.

Ainakin osa vaarallisista sähkölaitteista jää Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) haaviin. Viime vuonna Tukesin testauttamasta yli viidestäsadasta sähkölaitteesta vain 15 prosenttia sai puhtaat paperit. Eniten puutteita oli edellisvuosien tapaan led-valaistustuotteissa ja verkkoliitäntäkojeissa.

Tukes teki vuoden 2017 aikana 2421 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien luokse. Yhteensä 514 sähkölaitetta testautettiin, ja testausten perusteella markkinoilta poistettiin 155 sähkölaitetta, joissa oli merkittäviä turvallisuus- tai muita puutteita. Näistä 56 kerättiin takaisin käyttäjiltä.

Lisäksi lievemmin vaatimusten vastaisille tuotteille annettiin 61 myyntikieltoa. Markkinoilta poistettujen sähkölaitteiden määrä lisääntyi edellisvuodesta, jolloin niitä oli 138.

Valvonta kohdistetaan epäilyttäviin laitteisiin

-Sähkölaitteiden valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti epäilyttäviin tuotteisiin tai uusiin tuoteryhmiin sekä entistä enemmän verkkokaupoissa myytäviin tuotteisiin. Myös eurooppalaisten markkinavalvontaviranomaisten tietokantoja hyödynnetään valvonnan kohdistamisessa, kertoo sähkötuotteet-ryhmän päällikkö Hannu Mattila.

Kokonaistilanne markkinoilla ei ole niin huono kuin näistä luvuista voisi päätellä.

-Kokonaistilanne markkinoilla ei ole niin huono kuin näistä luvuista voisi päätellä. Meidän yrityksiä ja kauppoja kiertävät kenttätarkastajat ovat sillä asialla, että löydetään vaarallisia tuotteita. He ovat tehneet vuosia tätä hommaa, tietävät toimijat ja tuotteet joita etsiä ja heillä on harjaantunut silmä. Korkea viallisten tuotteiden osuus on osoitus ammattitaidosta. Suomalaiset sähkölaitemarkkinat ovat suhteellisen turvalliset, eli kuluttajilla ei ole syytä suureen huoleen.

Yhden ohjeen Mattila antaa, milloin kannattaa alkaa epäillä laitteen laatua.

-Jos maahantuoja ja valmistaja eivät kehtaa laittaa nimeään ja osoitettaan tuotteeseen, en minäkään sitä ostaisi. Lisäksi jos mukaan ei saa selviä suomenkielisiä ohjeita, kannattaa epäillä. Tukesin sivuilta löytyy lomake, jolla voi ilmoittaa meille tällaisista tuotteista.

-Valvonnan kohdentaminen on osoittautunut tehokkaaksi; 42 prosenttia testatuista sähkölaitteista osoittautui viime vuonna siinä määrin puutteelliseksi, että niiden myyntiä jouduttiin rajoittamaan erilaisilla kieltopäätöksillä. Lievemmin puutteellisista tuotteista annettiin vastuuyrityksille huomautuksia. Ainoastaan noin 15 prosenttia testeihin valikoituneista tuotteista täytti täysin standardien vaatimukset.

Led-valaistustuotteet ja verkkoliitäntäkojeet ongelmana

-Eniten puutteita löytyi aiempien vuosien tapaan led-valaistustuotteista ja verkkoliitäntäkojeista. Tulokset osoittavat, etteivät led-lamppujen valmistajat ja maahantuojat ole kiinnittäneet riittävästi huomiota uuden valaistusteknologian tuotteiden turvallisuuteen, Mattila harmittelee.

Ulkomaiset verkkokaupat, etenkin Euroopan ulkopuoliset kaupat sisältävät lisää riskejä. Eurooppalaiset markkinavalvontaviranomaiset seuraavat ajoittain tarjontaa ja jopa tilaavat tuotteita Euroopan ulkopuolella toimivista kaupoista.

-Emme kuitenkaan pysty tekemään näiden tuotteiden osalta juurikaan muuta, kuin julkaisemaan varoituksia ja tietoja riskituotteista. Maailmalta löytyy paljon hienolta näyttävää kamaa, mutta jos vain halvimman hinnan johdattamana kulkee, nousevat riskejä sisältävien tuotteiden prosenttiosuudet suuriksi.

-Uljaita ja upeita tuotteita on isot valikoimat. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos jotain ikävää sattuu, löytyy vastuuhenkilön kuva kylpyhuoneen peilistä. Kun on tilannut kauempaa verkkokaupasta, on vaikea löytää muuta vastuuseen laitettavaa kuin itsensä, korostaa Hannu Mattila.

-Minä en ainakaan itse tilaa.

Sähkölaitteiden markkinavalvontatuloksia 2013 – 2017

Vuosi

Testausten

määrä

Markkinoilta poistetut sähkölaitteet*

Palautusmenettelyt (laitteet pois myös käyttäjiltä)

Sähkölaitteille annetut myyntikiellot

2017

514

155

56

61

2016

575

135

37

103

2015

430

92

30

63

2014

606

177

39

95

2013

728

232

63

86


* sisältää myös palautusmenettelyyn määrätyt tuotteet

Tarkempia tietoja markkinoilta poistetuista tuotteista löytyy Tukesin markkinavalvontarekisteristä. Tukesille voi ilmoittaa vaaralliseksi epäilemästään tuotteesta lomakkeella.

Esimerkiksi Led Panel Light nimellä kotiled.com -sivustolla myyty, Sideways Eight Finland Oy:n maahantuoma led-paneeli muuntajineen ja liitosjohtoineen on määrätty kerättäväksi pois kuluttajilta. Jos kotoa löytyy tällainen paneeli, kannattaa olla yhteydessä myyjään.
Markkinavalvontarekisteristä löytyvät Tukesin markkinoilta poistamat tuotteet, joissa on huomattavia turvallisuuspuutteita.
Kuluttaja voi myös ilmoittaa Tukesin sivustolta löytyvällä lomakkeella epäilyttävistä sähkölaitteista.