Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Pirkko Arstila on uutisihminen

Pirkko Arstila
Pirkko Arstila.

Uudessakaupungissa viihtyvä Pirkko Arstila oli ensimmäinen Kymmenen Uutisten naisuutisankkuri. Hän sanoo olevansa uutisihminen, joka herää aikaisin seuraamaan BBC:n ja France 24:n uutislähetyksiä.

Olet tunnettu kasvo uusikaupunkilaisille mm. Uudenkaupungin sanomien kolumnistina ja sinulla on kakkosasunto U:gissa. Mitä paikallisuus ja uusikaupunkilaisuus sinulle merkitsevät?

-Kun kysytään mistä olet kotoisin, vastaan, että Länsirannikolta. Olen sattunut syntymään Jyväskylässä, käynyt kouluni Porissa, opiskellut Turussa ja viettänyt kaikki lapsuuteni ja nuoruuteni kesät Uudessakaupungissa. Vanhempani ovat U:gista kotoisin, ja iloinen serkkuparvi vietti mummolassa fantastisia Tarzan-kesiä, joiden muistot kultautuvat mitä pidemmälle elän. Uutisvuosina halusin paikan, jossa voisi rauhoittua maailman melskeistä ja hankin Uudestakaupungista kakkoskodin idyllisestä puutalosta. Mutta en ollenkaan rauhoittunut vaan tunsin tehtäväkseni saada Uusikaupunki tunnetuksi. Toimin pitkään Crusell-viikon tiedottajana ja silloin puhalsin täydellä teholla Crusell-tietoutta Helsingin tapahtumissa. Olin kuin paraskin lobbari. Täältä olen löytänyt juureni, ja myös siipeni.

Olet tehnyt uran uutisankkurina. Miten koet uutisten ja uutisoinnin muuttuneen vuosien saatossa?

-Olen uutisihminen. Herään aikaisin ja heti, heti pitää päästä kuulemaan BBC:n uutiset ja katsomaan France 24. Sen jälkeen seikkailen kaikissa mediaherkuissa kaivaten hirveästi Hesarin printtiversiota, josta olen luopunut opetellakseni niin sanottua ”modernia elämää”. Seuraan myös Hufvudstadsbladetia, mutta vielä printtinä. Uutiset vaativat nykyään medialukutaitoa ja taustojen selvittämistä. On jatkuvasti kysyttävä tietojen alkuperää ja todenmukaisuutta. Hyvä, että kouluissa on alettu opettaa medialukutaitoa. Eniten häiritsee uutisten muuttuminen viihteeksi. Kaikki ei ole niin mustavalkoisen yksinkertaista kuin esimerkiksi populistit haluavat uskoa. Hämmästelen ihmisiä, jotka kertovat avoimesti, etteivät viitsi seurata uutisia ”koska ne ovat niin kamalia”.

Toimit nykyään freelancer-kirjailijana. Millaisia uusi projekteja sinulla on vuodelle 2019, jos voit niitä hieman avata?

-Aina pitää olla projekteja. Pidän kirjoittamisesta ja kirjoitan koko ajan. Kolumnien lisäksi olen harkinnut bloggausta. Tunnen olevani koko ajan ikään kuin ”hedelmöittyneessä” tilassa, mutta en tiedä onko tulossa tyttö vai poika. Aika näyttää. Pidän teekoulua ja iloitsen, että yhä pyydetään esitelmöimään erilaisista aiheista.

Täytit 80 vuotta viime syyskuussa. Miten pidät itsesi energisenä?

-Energisyys ruokkii itse itseään. Vaalin uteliaisuuttani ja heittäytymistä uusiin kokemuksiin. Käyn paljon elokuvissa ja kaikenlaisissa tapahtumissa. Joskus etsiydyn oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, ja löydän itseni vaikka seuraamasta potkunyrkkeilyä. Vastapainoksi voin lähteä laulamaan gospel-kuorossa, vaikka en osaa laulaa laisinkaan. Aivoja pitää ”rassata” kuin piipunvartta ja se tapahtuu kokeilemalla uutta.

-Olen jumpannut ja liikkunut lapsesta asti ja se on kuin olisin pannut rahaa tilille pankkiin. Sen huomaa vakavan sairauden iskiessä. Esimerkiksi syöpähoidot veloittivat ”tiliäni” rajusti, mutta onneksi oli katetta ja pääsin jaloilleni nopeasti.

Olet perustanut Teen Ystävät ry:n. Mikä sai sinut innostumaan teekulttuurista?

-Rakastan teetä! Sitä voi harrastaa kuin viinejä, aistia teelaatujen tuoksuja, värejä ja makuja. Ihmiset puhuvat vain teen terveellisyydestä, mutta minä sen nautinnollisuudesta. Teen ”sielu” on L-teaniini niminen aminohappo, joka tuottaa aivoihin mielihyvää, ehkäisee masennusta ja lievittää stressiä. Kahvissa on kofeiinia, mutta teessä on sekä kofeiinia että L-teaniinia, se siis virkistää ja rauhoittaa samalla kertaa.

-Perustin Teen Ystävät ry:n 16 vuotta sitten pelkästä kiukusta, kun mistään ei saanut hyvää teetä vaan tarjolla oli vain hajuveden makuisia ja hajuisia pusseja. Teen vihollinen ei ole kahvi vaan huono tee. Teevalistuksemme on tuottanut tulosta, Suomessa on nykyään suuri määrä erikoisteeliikkeitä ja Helsinkiin on muodostunut jopa Tea Distric, jossa on eri teekulttuureja edustavia liikkeitä vieri vieressä.

Pirkon energiavinkit pitkään elämään

  • Liikunta. Mikä tahansa liikunta, uudet kokemukset ja mielen uteliaisuus tuovat energiaa.
  • Ystävät. Kaikkein tärkeintä ovat ystävät ja sosiaalinen elämä. Ne kantavat huonojenkin aikojen yli. Jos olet onneton ja yksin, niin avaa ovi! Lähde ihmisten pariin, siellä se elämän virta on! Nosta kesällä vaikka tuoli kerrostalon pihalle ja seuraa ihmisten menemisiä.
  • Energiapaikat. Etsi energiapaikkoja, niitä, joissa viihdyt. Se voi olla puiston penkki, kesämökin laituri, saunakamari. Kun tarvitset voimia, pane silmät kiinni ja kuvittele itsesi sinne. Viisikin minuuttia kuvittelua tuo voimia. Usko pois!
  • Positiivisuus. Jos vain ruikutat ja olet hapan, niin energiasi karkaa ikkunasta ulos.

Haluatko paikallisen energiayhtiön kuulumisia ja mukavaa luettavaa suoraan sähköpostiisi? Tilaa Omaa voimaa -uutiskirje tästä