Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen.
Virtuaalilasien tarkkuus ja käyttömukavuus kasvavat harppauksien. 10 vuoden kuluttua pelejä on jo vaikeaa erottaa todellisuudesta. Pelaajalle – sekä olohuoneen elämysmatkailijalle – tulevaisuus avaakin huimia elämyksiä.
Lähivuosien konsolipelaajan merkkipaaluja ovat Sonyn PlayStation 5 ja Xbox Two, jotka saapuvat markkinoille 2020-2021. Tehokkaammat suorittimet ryydittävät entistä todenmukaisempia pelikokemuksia ja tarjoavat natiivin 4k/8k-tarkkuuden.
Tänä vuonna Microsoftin ja Googlen pilvessä toimivat pelipalvelut rynnivät rinnalle, ja mahdollistavat nykyisten konsolipelien laatua vastaavan pelikokemuksen perusläppärilläkin.
Suurin harppaus tapahtuu kuitenkin virtuaalipelaamisessa. Tätä ounastelevat ensi vuonna saapuvat Oculus Quest -virtuaalilasit, jotka toimivat langattomasti täysin itsenäisesti.
Sonylta PlayStation 5
PS4 alkaa lähestyä elinkaarensa loppua, ja Sony on alkanut jo suunnitella seuraavan sukupolven mallia. PlayStation 5 on Sonyn mukaan tulossa viimeistään vuonna 2021, mutta mahdollisesti aiemminkin, jolloin se saisi etulyöntiaseman Xbox Two -konsoliin nähden.
Tällä hetkellä PS4 Pro tarjoaa rajoitetusti 4k-tarkkuuden sekä johtoja vaativat VR-lasit, joiden tarkkuus on alan vaatimattomin 960x1080 pistettä. PS5-malliin on tulossa natiivi tuki 4k/8k-televisioille ja VR-lasien tarkkuuden arvellaan kaksinkertaistuvan.
Samalla suoritintehoa kasvaa, joka parantaa pelihahmojen realismia. Elokuvien tasoiset erikoistehosteet voidaan myös nyt toteuttaa tosiaikaisesti suoraan konsolissa.
Microsoftilta Xbox Scarlett
Microsoftin Project Scarlett -hanke tuo markkinoille Xbox 2-pelikonsolin vuonna 2020-21. Tulossa on kaksi konsolia, Xbox Scarlett sekä yksinkertaisempi pilvipalveluna toimiva Xbox Scarlett Stream.
Scarlett kasvattaa suoritin- ja grafiikkatehoa, joka parantaa animaation laatua. Tulossa on myös tekoälytekniikka, jolla automaattisesti toimivat pelihahmot saadaan toimimaan luonnollisemmin ja älykkäämmin.
Rinnalle Microsoft kaavailee vähemmän tehoa ja tarkkuutta vaativaa verkkopelaamiseen suunnattua xCloud-suoratoistoalustaa, joka toimii läppäreillä, tableteilla ja älypuhelimilla.
Konsolit tulevat tukemaan 4k/8k-televisioita ja yleisimpiä virtuaalilaseja kuten Oculus ja HTC Vive -malleja.
Pelien suoratoisto tulee
Suoratoisto on pelialan suuri tulevaisuuden lupaus. Microsoftin Project xCloud, Googlen Project Stream ja Sonyn PlayStation Now tarjoavat pelien pelaamista pilvipalveluna. Peli valitaan Netflixin tavoin valikosta kiinteällä kuukausimaksulla.
Etuna käyttäjän ei tarvitse hankkia pelikonsolia ja pelaaminen onnistuu vaatimattomallakin koneella vaikka kahvilassa. Haittana verkon hitaus ja viiveet soveltuvat kuitenkin heikosti action-peleihin, jossa tarvitaan nopeaa vasteaikaa.
Pilvipelaamiseen on lähivuosina tulossa lisää ruutia 100-kertaa nopeamman ja pienet viiveet tarjoavan 5G-verkon myötä. Microsoftin ja Googlen pelipalvelut lanseerataan tänä vuonna, ja Sonyn palvelu on jo rajoitetusti saatavilla.

Oculus Quest haastaa pelikonsolit
Langalliset virtuaalilasit ovat hankalia asentaa ja käyttää. Paikannusmajakat vaativat tarkkaa kohdistusta ja langallisuus rajoittaa pelaajan liikkeitä. Uusi Oculus Quest ratkaisee ongelman tarjoamalla täysin langattomasti toimivat lasit ja peliohjaimet.
Paikannus tapahtuu laseihin sisäänrakennettujen neljän paikka- ja liikeanturin avulla. Laseilla voi näin pelata vapaasti huoneessa kuin huoneessa. Peliohjaimet tukevat kuuden vapausasteen tunnistusta ja lasit reagoivat pään kallistukseen ja sijaintiin.
Laseja ryydittää Snapdragon 835 -suoritin 64 megatavun muistilla. Näytön tarkkuus on Oculus Riftiä laajempi 1600x1400/72 Hz kummallekin silmälle. Lisäksi Oculus Quest sisältää wifin ja akun lataus riittää kahden tunnin pelisessioon.
Quest on tilattavissa ulkomailta ensi keväänä noin 400 dollarin hintaan. Pelit ladataan Questin omasta pelikaupasta suoraan laseihin.
- Hyviä juttuja suoraan sähköpostiisi, tilaa Omaa voimaa -uutiskirje tästä.