Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Pekka Virran Lukko pelaa energistä jääkiekkoa

Rauman Lukon päävalmentaja Pekka Virta on nimensä mukainen mies, sillä hän uskoo energian voimaan. Päivittäinen tekeminen vaatii intohimoa ja kaikkensa antamista, nämä asiat taas vaativat sekä henkistä että fyysistä jaksamista ja virtaa. Hän korostaa, että joukkueen – olkoon kyse sitten urheilusta tai työpaikasta – yhteinen voima koostuu sen jokaisen yksilön yhteiseen pottiin tuomasta energiasta ja hyvästä arjesta.

Rauman Lukko ajaa suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti nuoria pelaajia sisään Liiga-ympyröihin. Miten projekti on lähtenyt liikkeelle?
– Kaikki on vasta alussa ja tekeminen vaatii malttia. On suuri rikkaus, että meillä on ryhmässä eri ikäisiä pelaajia, jotka kaikki ovat matkalla jonnekin. Tämä on jokapäiväistä oppimista, sillä siinä missä kokeneet saavat nuorilta virtaa, tarjoavat kokeneemmat nuoremmille oppia, turvaa ja rohkaisua. Jokaista pitää kuitenkin muistaa motivoida sillä tavalla, mikä sopii heidän tarpeisiinsa. Se vaatii ihmistuntemusta.

Miten päävalmentaja näkee nuorten pelaajien vahvan esiinmarssin?
– Joukkuehan on nuorentunut enemmän kuin ehkä oli odotusarvo. Lassi Lehtinen on ensimmäistä kauttaan pelaava maalivahti, joka on nostanut itsensä isoon asemaan. Myös puolustuspäässä on pelaajia, jotka ovat tehneet samoin. Se on positiivista, joskin tulosten kannalta tämä kaikki on tapahtunut ehkä hieman liian nopeasti, mikä luonnollisesti näkyy myös sarjataulukossa. Koko ajan tarvitaan kuitenkin voittamista, sillä se tuo työrauhaa, rentoutta ja positiivista energiaa.

Joukkue on kuin iso perhe. Mistä jääkiekon vaatima suunnaton energian määrä kaivetaan?
– Ensisijaisesti toisista ihmisistä. Meidän tapauksessamme se tarkoittaa koko tätä ryhmää, niin pelaajia kuin taustajoukkoja. Itse peliin liittyvän kilpailun tuoma adrenaliini on toinen tärkeä tekijä. Näitä tukee tietenkin oikeanlaisen unen, liikkumisen ja ravinnon tasapaino.

On viisautta ymmärtää, että jokainen yhteisön jäsen on omanlaisensa persoona, ja se on suuri voimavara. Yleistä tunnelmaa pitää aistia ja huolehtia kanssaihmisistä.

Miten energiatasot pidetään ylhäällä?
– Mitä edemmäs talvea mennään ja tulee pimeämpää, sitä enemmän energiatasoihin pitää kiinnittää huomiota. Samaan aikaan alkuinnostus karisee ja tulokset sekä henkilökohtaiset suoritukset tuovat omat paineensa. Sitä energiaa pyritään pitämään yllä keksimällä arkeen uusia juttuja. Sellaisia ovat esimerkiksi treenipäivän ohjelman muutokset ja pelimatkat, joille keksitään erilaista ohjelmaa. Toki tasapaino pitää löytyä, sillä liian monet muutokset saattavat kääntyä itseään vastaan.

Jääkiekkokausi on tahdiltaan varsin tiivis. Otteluita pelataan useampi viikossa, niin kotona Raumalla kuin vieraskentillä ympäri Suomen. Valmentaja elää työtään 24/7, mutta miten hän lataa akkujaan?
– Ulkoilemalla ja kirjallisuuden parissa. Pyrin lenkkeilemään useamman kerran viikossa. Kuuntelen paljon äänikirjoja ajellessani Rauman ja Turun väliä sekä pelireissuilla. Elämäkerroista oppii kokeneiden ihmisten mielipiteitä. Niistä syntyy ajatuksia, joita voi poimia omaan tekemiseensä. Viimeisimpänä olen kuunnellut Tiger Woodsin, Zlatan Ibrahimovicin ja Carlo Ancelottin elämäkerrat. Etenkin viimeinen teki minuun suuren vaikutuksen.

Miten jokaisen joukkueen jäsenen yhteiseen pottiin tuoma energia vaikuttaa yhteiseen tekemiseen?
– On viisautta ymmärtää, että jokainen yhteisön jäsen on omanlaisensa persoona, ja se on suuri voimavara. Yleistä tunnelmaa pitää aistia ja huolehtia kanssaihmisistä. Tarkoittaa se sitten keskustelua tai kannustamista valmentajan ja pelaajan välillä tai pelaajien kesken. Täytyy muistaa, että yksi huonosti voiva ihminen vie paljon enemmän kuin yksi hyvinvoiva ihminen tuo.

Myös unelmat on hyvä pitää mielessä.
– Jokainen pelaaja on pienenä poikana unelmoinut jääkiekkoilijan ammatista, ja nyt he saavat elää unelmaansa. Se on asia, jota ei saa koskaan unohtaa. Totta kai ammattilaisella kyse on myös toimeentulosta ja perheen hyvinvoinnista, mutta aina kannattaa pitää mielessä, mistä kaikki on lähtenyt ja kuinka onnekas on saadessaan elää omaa unelmaansa.

Minkälaisia terveisiä Virta lähettää Omaa voimaa -lehden lukijoille?
– Toivoisin kärsivällisyyttä ja tukea. Tulevaisuudessa tullaan näkemään entistäkin energisempi Lukko.

Virtaa talveen – Pekka Virran vinkit energiseen ja toimivaan joukkuepeliin:

  • Ihmiset. Kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa tuo sen suurimman energian. Yhdessä yhteisen asian eteen työskentelevät ihmiset saavat toisistaan voimaa. Veljeyden ja kaveruuden pitää olla läsnä.
  • Avoimuus. Kaikenlaiset keskinäiset murheet on hyvä käydä läpi, jotta asioissa päästään eteenpäin. Murehtiminen vie kaikkein eniten energiaa. Jokaisella täytyy olla hyvä olla. Yhteinen tarina rakentuu niin, että jokainen löytää siitä paikkansa.
  • Huumori. Yhdessä täytyy olla hauskaa. Se ei tarkoita sitä, että kaikki asiat tehdään naama virneessä, mutta huumorille täytyy olla aina sijaa.
  • Välittäminen. Hyvässä ryhmässä jokainen uskaltaa olla turvallisesti oma itsensä. Kaikki teeskentely vie aina jotain pois. Myös muille tulee antaa tilaa olla oma itsensä. Tosiasia on, ettei pelaaja välitä, kuinka paljon valmentaja tietää ennen kuin pelaaja tietää, kuinka paljon valmentaja välittää.
  • Elämäntavat. Ei ole olemassa sellaista ihmistä, joka ei alkaisi oireilla jos ei saa tarpeeksi lepoa. Tällöin ajatukset kääntyvät helposti negatiivisiksi ja se taas vaikuttaa ympäristöön. Aktiivinen liikkuminen ja oikeanlainen ravinto takaavat hyvän levon, ja nämä kaikki yhdessä hyvän mielen.

Haastattelu on julkaistu alunperin painetussa Omaa voimaa lehdessä 3/2018.