Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Nauti parvekkeesta tai terassista pidempään

Yhä kylmemmät kelit tulevat vääjäämättä. Terassit ja parvekkeet voi varustaa lämmittimillä, jolloin tilasta voi nauttia pitkälle syksyyn tai jopa talvella. Sähkökäyttöinen infrapunalämmitin esimerkiksi on mainio hankinta.

Terassi olisi ihana oleskelutila myös syksyn pimeinä iltoina ja talvella. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ryhmäpäällikkö Harri Westerlund muistuttaa, että laittomat sähkötyöt ovat iso turvallisuusriski. Lämmittimen valintaan kannattaa perehtyä huolella ja käyttää asiantuntijaa apuna.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?

– Terassi- ja parvekelämmittimen pitää sopia ulkokäyttöön. Vaikka lämmitintä ei asennettaisikaan suoraan sateelle alttiiseen paikkaan, sisätilalämmittimien metalliosat ruostuvat kosteissa ympäristöissä.

Westerlund muistuttaa, että lämmittimen soveltuvuus ulkokäyttöön selviää käyttöohjeesta tai sen arvokilven IP-luokasta.

Pienelle lasitetulle parvekkeelle ei kannata ostaa isoa lämmitintä eli lämmittimen mitat on hyvä tarkistaa ennen tilausta. Esimerkiksi pieni 1000 watin infrapunalämmitin sopii hyvin parvekkeelle. Isommilla terasseilla voidaan käyttää tehokkaampia säteilylämmittimiä tai lämmittimiä voidaan asentaa useampia.

Monen tarkistuksen paikka

Laitteita hankittaessa ja asennettaessa on huomioitava muun muassa kiinnityksen luotettavuus, sijoittamismahdollisuudet seinälle tai kattoon sekä luonnollisestikin suojaetäisyydet kiinteisiin rakenteisiin ja mahdollisiin siirrettäviin kalusteisiin ja tilapäisiin esineisiin.

”Lämmitinlaitteiden vaatimat suojaetäisyydet on huomioitava.”

On myös tarkistettava, että löytyykö pistorasia tarpeeksi läheltä ja riittääkö sulakkeen koko? Lämmittimen teho on hyvä arvioida asiantuntijan kanssa. Myös suojaetäisyys on huomioitava, jotta lämmitin ei kuumenna liikaa arkoja pintoja. Taloyhtiöissä pistorasian asentaminen parvekkeelle vaatii taloyhtiön luvan.

Parveke ja terassi tuulettuvat yleensä hyvin, mutta tuulettuvuus on aina hyvä varmistaa.

Kannattaa vertailla lämmittimiä asiantuntijan kanssa, jotta löytää omaan kohteeseen sopivimman ja turvallisimman vaihtoehdon.

Melko tehokkaan ja laadukkaan terassilämmittimen saa 200–400 eurolla, mutta lämmittimien hintahaarukka on alle sadasta eurosta jopa 3000 euroon.

Sähkölämmitin sopii parvekkeelle

Sähkölämmitin soveltuu loistavasti parvekkeelle ja lasitetulle terassille sekä tietyt asiat huomioiden myös kotien ja mökkien avoterasseille.

Esimerkiksi pieni, noin 300 watin lämmitin ei kata vielä isoa aluetta. Noin 600 watin terassilämmittimen teho riittää arviolta kuuden neliömetrin suuruiseen parveketilaan.

Isompaa tilaa voidaan hallita lisäämällä lämmittimien määrää.

Oikeaoppinen kytkentä

– Pistotulppaliitäntäiset sähkölämmittimet on aina kytkettävä käyttöpaikalla olevaan maadoitettuun pistorasiaan. Niitä ei saa kytkeä sisäpistorasiasta virtansa saavaan jatkojohtoon.

– Liitäntäjohtoja tai jatkojohtoja ei Westerlundin mukaan pidä viedä tilasta toiseen oviaukosta tai ikkunaraosta, jossa johdot helposti vahingoittuvat.

Lämpöä iholle

Infrapunateknologia ei lämmitä tilan ilmaa, eikä päästä lämpöä niin sanotusti harakoille. Toimiessaan lämmittimet lämmittävät suoraan tilassa olevan ihmisen ihoa ja pintoja jopa sekunnissa. Nykyaikaiset, sähkökäyttöiset lämmittimet ovat varsin energiatehokkaita ja kun ne pidetään päällä vain, kun tilassa oleskellaan, ei energiaa kulu hukkaan.

Pistorasioissa on eroja

Jos parvekkeella, terassilla tms. ei ole omaa pistorasiaa, pitää se asennuttaa sähköoikeudet omaavalla sähköammattilaisella. Ulko- terassi- ja parveketilojen sähkölämmittimiä ei Harri Westerlundin mukaan pidä kytkeä vanhojen asuinhuoneiden maadoittamattomiin pistorasioihin.

Pistorasioita syöttävissä vanhoissa sähköasennuksissa ei yleensä ole vikavirtasuojakytkintä sulakkeiden lisänä. Tällainen hyvä ja hyvin herkkä suojalaite on asennettu uudisasennusten ulkopistorasioiden suojaksi 90-luvun puolivälin jälkeen ja usein myös vanhempiin taloihin, jos sähköjärjestelmään on tehty muutoksia tai lisäyksiä.

– Vikavirtasuoja kannattaa lisätä vanhojen talojen sähköjärjestelmiin.

On hyvä muistaa, että sähkötöissä on käytettävä sähköoikeudet omaavia sähköalan ammattilaisia.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?