Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Näin säästät energiaa - totta vai tarua?

1. Kotonamme on vain led-lamppuja, joten voin ihan hyvin jättää lampun palamaan tyhjään huoneeseen.

 • TARUA: Myös huippuenergiatehokas valaistus kannattaa sammuttaa aina, kun sitä ei tarvita. Miljoona turhaan palavaa led-lamppua alkaa jo vaikuttaa maapallon energiankulutukseen.

2. Perinteiset hehkulamput tulevat ledejä edullisemmiksi. Sitä paitsi hehkulamput palauttavat osan käyttämästään energiasta lämpönä taloon.

 • TARUA: Ledit ovat nykyään niin edullisia, että ne maksavat energiapiheinä itsensä nopeasti takaisin. Talo kannattaa lämmittää lämmitysjärjestelmällä eikä hehkulampuilla. Sitä paitsi valaistus lämpövaikutuksineen on katossa ja ihmiset lattian tasossa.

3. Akvaario ja terraario kuluttavat paljon energiaa.

 • TOTTA JA TARUA: Akvaariossa energiankulutus vaihtelee astian koon ja veden lämpötilan mukaan. Pieni akvaario ei kuluta mainittavasti energiaa varsinkaan, jos veden lämpötilaksi riittää lähes huoneen lämpötila. Akvaarion voi valaista energiapihein ledein. Terraariossa pitää olla lämmintä, joten se kannattaa sijoittaa kodin lämpöisimpään paikkaan ja mielellään kodin lämmitysjärjestelmän, esimerkiksi patterin lähelle. Terraario lämmittää kotia eli lämpö ei karkaa harakoille.

4. Lataa kännykkä töissä, niin sähkölaskusi pienenee.

 • TARUA: Kännykän lataus maksaa ehkä euron vuodessa, joten säästö olisi tosi pieni. Ota silti töpseli seinästä latauksen päätyttyä sähkö- ja paloturvallisuuden takia.

5. Hyvä keino vähentää sähkönkulutusta on…

 • TOTTA: …sammuttaa kaikki sähkölaitteet, joita ei käytä.
 • TARUA: …pestä vain vähän pyykkiä kerrallaan, koska silloin säästää konetta ja energiaa. Oikeampi tapa on pestä täydet tiski- ja pesukoneelliset joka kerta.
 • TOTTA: …pitää saunaa päällä vain sen aikaa, kun sitä tarvitaan.
 • TARUA: …säätää jääkaapin lämpötila aina +6 asteeseen. On fiksumpaa valita lämpötila käytön mukaan: esimerkiksi raaka liha vaatii jopa 4 asteen viileyden, kun taas einekset pärjäävät 8 asteessa.
 • TOTTA: …pitää pakastin enimmillään -18 asteessa. Se riittää.
 • TARUA: …olla käyttämättä ilmalämpöpumppua jäähdytyskäytössä kesällä, koska se syö lämmityskauden säästöt. Todellisuudessa ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö käyttää enintään 5-15 % lämmityskäytön hyödystä.

6. Ostovalinnoilla ei ole väliä, koska kaikki kodinkoneet ovat nykyään yhtä energiatehokkaita.

 • TARUA: Kotona on monta kodinkonetta, ja jos valitsee aina surkeimman vaihtoehdon, niin kokonaisuus kääntyy huonoksi. Kannattaa valita omaan tarpeeseen sopiva laite, eli ei liian isoa pesukonetta tai jääkaappia, ja käyttää niitä optimaalisesti, eli pitää jääkaapin lämpötila sopivana ja pestä täydet koneelliset.

7. Kannattaa tiskata pieni määrä astioita käsin, koska astianpesukone kuluttaa paljon energiaa ja vettä.

 • TARUA: Koneet käyttävät niin vähän vettä, että ovat energiatehokkain vaihtoehto.

8. Vanha kodinkone kannattaaa viedä kaatopaikalle ja ostaa tilalle energiatehokkaampi laite.

 • TARUA: Toimivaa laitetta ei pidä uusia pelkästään energiankulutusnäkökulmasta, koska energiakulutuserot eivät välttämättä ole niin isoja. Mittaa energiankulutus ja vertaa. Jos laite on päällä koko ajan, se vie enemmän energiaa kuin hetkittäin käytettävät. Energiasyöppö pakastin on siis pahempi kuin kerran viikossa käytettävä energiasyöppö astianpesukone.

9. Sähkönkulutusmittarin voi lainata käyttöönsä.

 • TOTTA: Sähkönkulutusmittarin saa lainattua paikkakunnan mukaan kirjastoista tai energiayhtiöistä. Kulutusmittari kertoo, mitä sinun laitteesi kuluttaa. Olennaista on, että mittarin lukemaa pitää verrata johonkin. Voit verrata kulutusta uusiin laitteisiin, joissa kerrotaan vuosikulutus: kun mittaat jääkaapin vuorokauden/viikon kulutuksen ja kerrot sen 365:llä/52:lla, niin saat vuosikulutuksen.

10. En voi vaikuttaa ilmalämpöpumpun kulutukseen omalla toiminnallani.

 • TARUA: Sillä on iso merkitys, millaiseksi säädät lämpötilan: esimerkiksi 25 ja 22 asteen välillä on iso energiankulutusero. Entä onko ilmalämpöpumppu asetettu automaattiasentoon vai vaan viilennys/lämmityskäyttöön? Automaattiasento saattaa aiheuttaa sahaamista, jos esimerkiksi talvella poltetaan takkaa, ja se voi kuluttaa siksi enemmän energiaa kuin lämmitysasento.

Onko sinulla oikeanlainen sähkösopimus? Tutustu Lännen Omavoiman valikoimiin tästä ja muista myös, että asiantuntijamme auttavat oikeanlaisen sähkösopimuksen valinnassa mielellään!