Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Näin huollat ilmalämpöpumpun

Ilmalämpöpumppu on huollettava säännöllisesti, jotta sen teho ja toimintakyky säilyvät. Osan huoltotoimisto voi tehdä itse, mutta haastavammat toimet ovat ammattilaisen heiniä.

1. Tärkein pumpun huoltotoimenpide on sisäyksikön kannen alla olevien karkeasuodattimien 2–4 viikon välein suoritettava puhdistus. Avaa sisäyksikön kansi ja vedä verkkomaiset suodattimet irti. Työkaluja et tarvitse. Imuroi irtolika ja pese suodattimet vedellä. Kiinnitä suodattimet paikoilleen vasta niiden kuivuttua.

2. Puhdista ulkoyksikön kotelo liasta ja lehdistä esimerkiksi harjalla, jotta lika ei pääse pumpun kennostoon. Kotelon voit halutessasi pyyhkiä kostealla rätillä. Tarkasta, että kotelo on ehjä eikä ulkoyksikön ritilän edessä ole ilmanottoa häiritseviä esteitä, kuten lunta tai esineitä. Tee ulkoyksikön puhdistus kuukausittain.

3. Teetä perusteellisempi huolto ammattilaisella 2–4 vuoden välein. Huoltovälin tiheyteen vaikuttavat pumpun toimintaolosuhteet, erityisesti sisäyksikön sijainti. Esimerkiksi runsas vaatepöly ja rasva tukkivat pumpun kennoston nopeasti. Teetä huolto pikaisesti, jos pumpusta tuleva ilma haisee pahalle, lämmitysteho on heikentynyt tai pumpun puhallus on epätasaista.

4. Kattava huolto sisältää pumpun kennoston ja puhallinrummun puhdistuksen sekä sisäyksikön mekaanisten osien, kondenssiveden poistumisen sekä kylmäainemäärien ja -paineiden tarkastuksen. Suppeampi huolto voi sisältää esimerkiksi ainoastaan suodattimen puhdistuksen sekä kylmäaineen mittauksen.