Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Myös koneet kaipaavat kevätsiivousta

Keittiö, puhdistus, energiavinkki
Puhtaat pinnat siirtävät lämmön paremmin valmistusastioihin ja pitävät keittolevyn energiatehokkaana.

Pölypallero siellä täällä hyppää näin keväällä helpommin esiin valon määrän lisääntyessä. Lattia- ja seinäpintojen lisäksi myös kodinkoneet kaipaavat pientä kevätsiivousta, jonka voi tehdä laite kerrallaan kevään aikana.

Kodin siisteys hoituu hepoimmin pienillä päivittäisillä toimilla, esimerkiksi pyyhkimällä roiskeet ja päivittäin tulevat tahrat heti tuoreeltaan. Tämä ei tietenkään aina mene arjessa näin, vaan puhdistamiset kasaantuvat viikonlopuksi tai joksikin illaksi.

Pintojen siivouksen lisäksi kannattaa muistaa myös kodinkoneet, jotka toimivat paremmin puhtaina ja käyvät puhtaina myös energiataloudellisimmin. Kodinkoneissa voi edetä hyvin laite kerrallaan. Hanki ekologiset ja toimivat puhdistusaineet sekä ergonomiset välineet niin työ on mukavampaa.

Kodinkoneiden puhdistamisen voi aloittaa esimerkiksi keittotasosta ja kattiloista, jotka ovat usein parhaiten esillä keittiössä. Keittotaso kannattaa pyyhkiä joka käyttökerran jälkeen, niin pääsee helpoimmalla, kun ruoka ei ole ehtinyt pinttyä pintaan. Lika vaikeuttaa usein hipaisunäppäimillä toimivan tason käyttöä.

Tuoreet tahrat saa helpoimmin irti miedolla astianpesuaineliuoksella ja liinalla. Työ kannattaa viimeistellä hyvällä mikrokuituliinalla, jotta siihen ei jää pisarajälkiä. Keraamisille tasoille on tarjolla myös omia erikoispuhdistusaineita, joilla saa pinttyneemmänkin lian irti. Jos lika on palanut pahasti kiinni, voi käyttää myös laitteen mukana tullutta metallikaavinta. Jos kotona on valurautatasoilla varustettu hella, voi pinttyneitä levyjä puhdistaa karhuvillalla, kunhan varoo naarmuttamasta emalipintoja.

Puhtaat pinnat siirtävät lämmön paremmin valmistusastioihin ja pitävät keittolevyn energiatehokkaana. Tietenkin puhdas, kaikkialle näkyvä pinta on myös mukavampi katsella. Samalla lailla puhtaat ruuanvalmistusastiat ovat mukavampia katsella ja käyttää.