Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Muurari taitaa perinteisen käsityön

Tiilipiippu ja -uuni lämmittävät yhdessä tehokkaasti. Tiilipiippu varaa savukaasujen lämpöenergiaa kolme kertaa enemmän kuin valmispiippu, sanoo Petteri Stubb.

Moni kaipaa syksyllä takkatulen loimua. Sähkötakka on mainio takkakaipuun sammuttaja kerrostaloissa, mutta jos kaipaa perinteistä tulisijan tunnelmaa on syytä kutsua muurari apuun ja ajoissa, sillä heitä ei ole tungokseen asti tarjolla.

Muurari Jukka Mäkynen mietti aikoinaan, että hänestä tulee poliisi tai mielisairaanhoitaja. Näistä ei sitten toteutunut kumpikaan.

– Rakennusalalle tavallaan ajauduin kaverin suosituksesta, kun kuulin, että siellä olisi kohtuuhyvät tienestit. Siihen aikaan etenkin muurarin ammatti oli arvostettu ja palkka sen mukainen. Hakeuduin muurauskursseille ja opiskelin ja harjoittelin muurausta myös itsenäisesti. Kesti noin kolme vuotta ennen kuin koin osaavani muurauksen. Nuoruudessani muuraria pidettiin ihmisenä ja nykyään se on palveluammatti.

Työ itsessään on Mäkysen mukaan pysynyt samana, mutta olosuhteet ovat muuttuneet.

– Hintataso on laskenut ulkomaisen työvoiman myötä ja uskon, että sen takia suomalaisia ei ole alalle juurikaan enää tulossa. Kuitenkin tuntuu, että ammattitaitoisista muurareista on pulaa etenkin pientalo- ja tulisija -kohteissa.

Paloturvallisuus on tärkeää

Mäkynen toivoo, että kuluttajat olisivat tietoisia paloturvallisuusmääräyksistä ja paloetäisyyksistä.

– Tulisijojen kuntoon liittyvissä kysymyksissä tulisi aina olla yhteydessä alan ammattilaiseen.

Jos takka ei vedä kunnolla, eli savua työntyy huoneilmaan niin silloin on mahdollista, että savukaasukanavat on iän myötä vaurioituneet ja haurastuneet.

– Tällaisessa tapauksessa ammattilainen on hyvä pyytää paikalle tarkistamaan tilanne ja selvittämään onko se mahdollista korjata tai pitääkö rakentaa tilalle uusi. Riskejä ei kannata ottaa.

Tulisijoja on tehty samalla periaatteella aikojen alusta asti.

– Käytettävät materiaalit on kehittyneet. Tulisijan valmistaminen suunnitellaan ja toteutetaan aina asiakkaan toiveiden mukaan.

Toki joskus muurarin on Mäkysen mukaan annettava tietyt reunaehdot esimerkiksi takan kokoon liittyvissä asioissa. Tulisija on suunniteltava aina siihen tarkoitettuun paikkaan soveltuen.

– Savukaasukanavat tehdään aina tulitiilestä ja tulenkestävällä muurauslaastilla. Asiakas itse valitsee ulkopintaan tulevat tiilet sekä takkaluukun omien mieltymysten mukaisesti.

Takan ulkokuori voi olla esimerkiksi puhtaaksi muurattu tai pinnoitettu ja asiasta sovitaan aina erikseen suunnitteluvaiheessa asiakkaan kanssa. Hinta määräytyy tulisijan koon mukaan.

Yli sata vuotta vanhan leivinuunin kunnostus vaati työskentelyä ahtaassa tilassa uunin sisällä. Valmis uuni lämmittää taas.

Säännöllinen työaika auttaa jaksamisessa

– Muurarin työ on fyysisesti raskasta. Rentoudun perheen parissa jotain mukavaa yhdessä tehden. Huolehdin säännöllisestä työajasta, työskentelen maanantaista perjantaihin ja viikonloput pidän pääosin vapaata. Säännöllinen työaika auttaa jaksamaan.

Jukka Mäkynen sanoo itsekin nauttivan takan loimusta.

– Mielestäni takan loimulla on yhtä rauhoittava psykologinen vaikutus kuin meren aalloilla.

Vaatimustaso on noussut tällä vuosikymmenellä

Muurarimestari Petteri Stubb sanoo aikoinaan alavalinnan olleen ihmeellinen juttu – sattuman kauppaa ja rakkaus käsillä tekemiseen.

80-luvulla ammattikoulusta muurariksi valmistunut Stubb sanoo muurauksesta tulleen elämäntavan ja nykyään lasten ollessa jo aikuisia hän tekee kohteita ympäri Suomea.

– Työ on muuttunut haasteellisemmaksi kuin esimerkiksi 90-luvulla, jolloin suosittiin yksinkertaisempaa tyyliä. Takka tai leivinuuni on useimmiten kodin ”sydän” ja tulisijan muotokieli viestii esimerkiksi oman aikansa rakennustyyliä, sisustuksen trendejä tai tiettyä persoonallisuutta.

Petteri Stubb sanoo, että jokaisella aikakaudella on tietty leimansa. Vanhat kesämökkien takat ovat harvemmin olleet erityisen kauniita, vaan niillä oli lähinnä arkinen käyttötarkoitus. Ne olivat selkeitä ja konstailemattomia ja usein visuaalisesti synkkiäkin ilman tulen loimua.

– Nykyään on myös uskallusta tilata näyttäviä tulisijoja – ne ovat kauneimmillaan kuin tilataideteoksia käyttötarkoitusta unohtamatta.

Kaupunkialueilla niin sanottujen pönttöuunien ja kakluunien suosio on Stubbin mukaan myös noussut ja värimaailma on todella moni-ilmeinen. Myös leivinuunien kysyntä on tasaista. Leivinuunin hintahaarukka on 4500–10 000 euroa.

Kotona tekeminen, ruoanlaitto ja vaikka vaan ihan rauhoittuminen loimuavan tulen äärelle tuo monelle kiireiselle elämään harmoniaa.

Jälleen muodikkaita pönttöuuneja saa kaikissa väreissä.

Uunihankkeen käynnistys

Petteri Stubb sanoo, että uunihankkeen ollessa ajankohtainen on hyvä miettiä ensin uunin käyttötarkoitus – haluaako uunilta tehokasta lämmitystä, tunnelmaa, leivontaa ja ruoanlaittoa tai kenties näitä kaikkia ominaisuuksia.

– Uunimuurari kannattaa kutsua suunnittelemaan jo uuden talon tai remontin suunnitteluvaiheessa. Uunille on varattava myös riittävästi tilaa ja pitää myös huomioida polttopuun kuljetus ja uunin huolto.

Petteri Stubb muistuttaa, että uunin tyyli- ja pintakäsittely kannattaa harkita huolella ja pidemmälle aikavälille ja katseenvangitseva uuni vaikuttaa myös sisustuksellisesti vuosikymmeniä.

Korjauskohteessa on varmistettava, että uunille on paikka ja hormi. Näiden puuttuessa on hankittava rakennuslupa.

– Uunit ovat kokonaan käsityötä, joten muurausaika kannattaa varata ajoissa. Meitä uunimuurareita ei ole ihan valtaisaa joukkoa.

Perinteinen leivinuuni ja puuhella, johon integroitiin kaasuliesi. Myös sähköliesi on mahdollista liittää uunikokonaisuuteen.

**

Kotitalousvähennystä uunimuurauksesta

Lämmitysjärjestelmien uusiminen, parantaminen ja korjaaminen aikaisemmin rakennetussa omakotitalossa ja vapaa-ajan asunnossa oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennys on v. 2020 alkaen 40 prosenttia ennakkorekisteriin merkitylle yrittäjälle maksetuista työkustannuksista maksimissaan 2250 € kummallekin puolisolle. Omavastuu on 100 €. Verottajan ohje on voimassa toistaiseksi. Lisätietoja vero.fi

Lisää tietoa muuratuista tulisijoista
Suomalaiset Tulisijat ry – viimeistä tutkittua tietoa tulisijojen rakentamisesta, suunnittelusta ja uunin käytöstä.