Mistä ovat jalot joulukukkamme kotoisin?

Joulutähden alkuperäinen atsteekkinimi Cuetlaxochitl tarkoittaa kukkaa, joka ”katoaa kuten kaikki kaunis ja puhdas”. Hyvällä hoidolla niin joulutähti kuin hyasinttikin ilahduttavat meitä kuitenkin pitkään.
Alun perin Hyakinthos oli komea kreikkalainen nuorukainen, johon Apollon-jumala oli rakastunut. Kun uroot heittelivät kiekkoa, niin tämä osui vahingossa Hyakinthosta päähän. Sankarimme kuoli.
Toisen tutkintalinjan mukaan Apollonin heiton sabotoi mustasukkainen tuultenjumala Zefyros. Tämäkin katseli Hyakinthosta sillä silmällä.
Joka tapauksessa Apollon ei päästänyt mielitiettyään Manalaan. Hän teki Hyakinthosista vuotavasta verestä hyasintti-nimisen kukan.
Sitten on heitäkin, jotka selittävät asian niin proosallisesti, että hyasintti (Hyacinthus orientalis) on Turkin alueelta peräisin oleva parsakasvien heimoon kuuluva monivuotinen kasvi.
Suomalaiskodeissa hyasinttia on käytetty joulukukkana jo ainakin sadan vuoden ajan.
Joulutähti oli atsteekkien pyhä kasvi
Toinen joulukukkien klassikko, joulutähti (Euphorbia pulcherrima), on kotoisin Väli-Amerikasta ja Meksikosta.
Kerrotaan, että esimerkiksi atsteekkien viimeisen kuninkaan Montezuman (1466-1522) palatsi oli koristelu joulutähdillä.
Intiaanit kutsuivat kasvia nimeltä Cuetlaxochitl – eli ”kukka, joka kuolee, kuten kaikki kaunis ja puhdas”. On arvioitu, että kasvin verenpunainen väri muistutti heitä uhrauksista, joita jumalat olivat tehneet maailman luodessaan – ja joiden takia atsteekkienkin oli annettava ihmisuhreja. Intiaanit käyttivät joulutähteä myös kuumelääkkeenä sekä punaisen väriaineen lähteenä.
Tropiikissa joulutähti kasvaa jopa monen metrin korkuiseksi. Länsimaissa kasvin käyttö joulukukkana alkoi yleistyä 1960-luvulla, kun norjalaiset keksivät, miten siitä voidaan jalostaa pienikokoinen versio.
Oikeanlaisiin olosuhteisiin
Jalojen joulukukkiemme arvolle sopii, että pidämme niistä hyvää huolta.
Hyasintti säilyy paremmin, kun se viedään yöksi viileämpään. Kasvia ei saa myöskään kastella liikaa, sillä silloin sen varret kasvavat liikaa. Toisaalta liian vähäinen kastelu tietenkin kuihduttaa kukan. Ryhtiongelmaista hyasintti-nuorukaista kannattaa tukea kukkakepillä.
Tropiikin kasvina joulutähti on arka kylmälle ja vedolle; se pitää valosta ja lämpimästä. Lämpöpatterin kuumuus on kuitenkin sillekin liikaa. Joulutähti vaatii myös, että sen multa on koko ajan kuohkeaa – jumalten lahjaa ei sovi kastella liikaa eikä liian vähän.
Lisää joulutähden historiasta: www.poinsettiaday.com/history
Käpyhyasintti kestää joulusta toiseen
Tämän vuoden hittikukkiin kuuluu itse tehty käpyhyasintti. Se askarrellaan liimaamalla oksaan männynkäpyjä kukaksi ja juurelle koivunkäpyjä lehdiksi. Kukkaosa maalataan spraymaalilla vaikkapa violetiksi ja varsi lehtineen vihreäksi. Koko komeus istutetaan kukkapurkkiin.