Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Kun koti hoitaa itse itsensä

Onko mikään ihanampaa kuin kotiin palatessa odottava siisti koti? Jääkaappi on täynnä ruokaa ja pihanurmi tuoksuu vastaleikattuna.

Parhaimmillaan älykkäät kodinkoneet palvelevat meitä kuin oma hovimestari.

Tutkimusjohtaja Jari Kaivo-oja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta sanoo, että suuri syy älyteknologioiden kehittymiselle ja niiden valjastamiselle arkemme helpottajiksi on inhimillinen laiskuus.

-Ihmiset haluavat päästä helpommalla. Tylsinä pidetyistä kotitöistä ja aikaa vievistä pakollisista kodin huoltotöistä halutaan eroon. Halutaan, että aikaa vapautuu johonkin muuhun, kiinnostavampaan.

Arkea helpottavien koneiden ja laitteiden avulla halutaan myös säästöjä. Samanlaisina toistuvat fyysistä tarkkuutta vaativat työt voidaan ulkoistaa koneille, ja ihmiset voivat keskittyä uuden ideointiin. Parhaassa tapauksessa tuottavuus lisääntyy.

Japanista ja muualta maailmasta olemme kuulleet hyvinkin futuristisista ratkaisuista. Siinä missä meillä robotti-imuri imuroi huoneiston ja ruohonleikkurirobotti leikkaa nurmen, japanilaiselle kotirouvalle pitää seuraa ystävärobotti ja tavaratalossa asiakkaita palvelee dinosaurusta muistuttava asiakaspalvelurobotti.

-Joissakin kulttuureissa koneiden tulo arkeen hyväksytään paremmin kuin toisissa. Juuri Japanissa robotiikan suhteen ollaan tosi pitkällä. Japanissa ja Kiinassa on hotelleja, joiden koko henkilökunta on robotteja, Jari Kaivo-oja kertoo.

Kaivo-oja ennakoi, että tulevaisuuden keksinnöt älykkäiden kodinkoneiden saralla pyörivät pitkälti jääkaapin ja kotilieden välillä. Jääkaappi ilmoittaa maitovajeesta tai ehdottaa tiettyä dieettiä käyttävälle ostoslistaa. Uunin voi esilämmittää etänä niin, että se on valmiina kun kokki saapuu kotiin.

-Myös hoivapalvelut hyötyvät esineiden internetistä. Älylaitteet tuovat turvaa. Itsehoidon yleistyessä vanhuksella voi olla kotona automaattinen lääkekaappi, joka toimii kuin perinteinen dosetti, mutta on monin kerroin varmempi.

Scifi-elokuvissa koneet vievät vallan ihmiseltä. Onko etäohjattavissa ja nettiin tietoja lähettävissä kodinkoneissa riskejä?

Japanilaiskodin ystävärobotista kerrotaan, että perhe vältteli robotin lähellä liian henkilökohtaisista aiheista puhelemista, jottei robotti vahingossa vuotaisi tietoja nettiin. Kesällä uutisoitiin automaattiohjauksessa olleen auton ajaneen kuolonkolarin Yhdysvalloissa.

-Toki on riskejä, tulevaisuudentutkija Jari Kaivo-oja myöntää.

-Tietoturvaongelmat ja virheet ohjelmoinnissa ovat tällaisia. Lisäksi se, että tulevaisuudessa älysovelluksia voi olla useita samassa taloudessa. Niiden yhteensopivuudessa on eittämättä haasteita. On hyvä muistaa, ettei ole olemassa riskitöntä uutta teknologiaa. Mutta ihmiset ottavat riskejä.