Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Koti uudessa valossa

Kotien valaistuksessa on alkanut uusi aikakausi, jonka kirkkaimpana tähtenä on pienestä punaisesta tuikusta monipuoliseksi valaisijaksi kehittynyt ledi. Nyt valaistusremontin rajana on vain mielikuvitus.

Mitä valo on?

Jos omat tiedot ovat hehkulamppuajalta tyyliin "60-wattinen on normaali, 100-wattinen on tosi kirkas", oppimista on melko paljon. Neljä tärkeintä nykyaikaiseen valaisuun liittyvää suuretta ovat valon määrä, valaistusvoimakkuus, värilämpötila ja
värintoistoindeksi.

Valon ominaisuudet

Valon määrä ilmoitetaan energiansäästö- ja ledilampuissa lumeneina. 60-wattinen hehkulamppu tuottaa valoa noin 800 lumenia. Vastaavasti 800 lumenin ledilamppu kuluttaa sähköä vain noin 15 wattia.

Valaistusvoimakuus kertoo pintaan osuvan valon määrän. Tarkkuutta vaativissa olosuhteissa (lukeminen, ruoanlaitto) valoa tarvitaan 300–500 luksia, yleisvalona 50–100 luksia ja pimeän aikaan käytettävillä kulkureiteillä 10–20 luksia.

Värilämpötila kertoo värin sävyn. Matalan värilämpötilan valo on kellertävää eli "lämmintä", korkean värilämpötilan valo sinisen sävyistä eli "kylmää". Hehkulampun värilämpötila on 2 700 K, ledilampun 3 000–6 500 K ja päivänvalon 5 500 K.

Värintoistoindeksi ilmaisee valonlähteen kyvyn toistaa väriä. Indeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan. Jos valolähteen värintoistoindeksi on yli 80, valo koetaan yleensä varsin luonnolliseksi. Ledilampun värintoistoa voidaan pitää hyvänä vasta, kun indeksi on yli 95.

Neljä valaistustasoa

Amerikkalainen valaistussuunnittelija Randall Whitehead jakaa keittiön ideaalivalaistuksen työ-, tunnelma-, korostus- ja koristusvaloon. Käytännössä puhutaan siis kerrosvalaisusta. Yleisin virhe on ripustaa yksi valaisin keskelle kattoa ja mitoittaa se niin, että valoa riittää keittiön joka nurkkaan. Tuollainen valo häikäisee ja tuottaa yleensä eniten valoa sinne, missä sitä ei erityisesti tarvita.

Valot kännykästä

Kun kodin valaistus pannaan uusiksi, kaikki valaisimet kannattaa kytkeä ohjausjärjestelmään. Näin jokaista valaisinta voidaan säätää yhdellä kaukosäätimellä tai älypuhelimella. On, off ja himmennys ovat perinteisiä tapoja kaukosäätää valaistusta. Ledimallistoissa on lamppuja, joiden värilämpötilaa voi muuttaa lämpimän ja viileän välillä tai valita vapaasti valon värin.

Liike sytyttää valon talossa ja puutarhassa

Liiketunnistimia käytetään niin sisällä kuin ulkonakin paikoissa, joissa tarvitaan valoa vain hetkeksi. Kun saavutaan yöllä
kotiin, liiketunnistimella varustettu valo on todella hyödyllinen. Tai kun kiivetään portaita pitkin yläkertaan. Tai kun haetaan tavaraa varastosta. Leditekniikka liiketunnistimella varmistaa erittäin pienen energiankulutuksen.

Ohjausjärjestelmä on nykyaikaa

Kodin valaistuksen voi rakentaa melko edullisesti kauko-ohjattavaksi ja eri tavoin ohjelmoitavaksi. Ohjaus järjestelmiä löytyy lukuisilta valmistajilta. Koska ohjaus toimii wifi-verkon avulla, kalliita kaapelivetoja ei tarvita. Uuden DALI-standardin mukaan tehtynä kapasiteetti ei lopu aivan heti: Abu Dhabin Trust Towerin ohjausjärjestelmässä on 36 000 valaisinyksikköä.

Tulossa seuraavaksi: oled-valopaneelit

Tavallinen ledi tuottaa pistemäistä valoa, uutta teknologiaa edustava orgaaninen ledi eli oled-kalvo taas tuottaa tasaista valoa koko pinnaltaan. Tällä hetkellä suurimmat oled-valopaneelit ovat noin 300 x 300 mm:n kokoisia, mutta teknologia kehittyy todella nopeasti. Tulevaisuuden näkymissä on ikkuna- ja seinäpintojen päällystäminen valoa lähettävillä kalvoilla.

Nyky-ledit ovat turvallisia

Muutama vuosi sitten Tukes teki markkinavalvontaratsian, jonka seurauksena yli sata vaaralliseksi todettua sähkölaitetta määrättiin vedettäväksi markkinoilta. Suuri osa näistä oli ledilamppuja. Syynä oli useimmiten se, että 230 voltin verkkojännitettä ei ollut riittävästi eristetty 12 voltin pienoisjännitteestä.

Nyt tilanne on parantunut huomattavasti, kertoo ylitarkastaja Sami Karisola Tukesista. Lamppujen rakenne on muuttunut ja materiaalit parantuneet. Viime aikoina markkinavalvonnassa ei enää ole löytynyt vaaralliseksi katsottavia lamppuja. Karisola muistuttaa kuitenkin, että Kaukoidän verkkokaupoista voi yhä saada lamppuja, joiden sähköturvallisuutta ei ole millään tavalla testattu.

-Ledivalojen hintataso on kotimaisissakin kaupoissa suhteellisen edullinen, ja valikoimat ovat erinomaiset, Karisola vinkkaa.

Alkuun valaistusremontissa

Suunnittelija tarvitsee työnsä lähtökohdaksi kuvauksen siitä, mitä tilaaja haluaa kotinsa valaisulta ja millaiseksi hän kokee hyvän valaistuksen. Usein tilaaja tietää ennalta varsin vähän nykyaikaisen valaistuksen mahdollisuuksista. Siksi yhteinen keskustelutilaisuus on ehdottoman tarpeellinen.

Uudiskohteissa on tärkeää, että valaistussuunnittelija pääsee esittämään suunnitelmansa pääsuunnittelijalle, jotta rakenteisiin tulevat valaisuvalmiudet saadaan mukaan jo ARK- ja RAK-piirustuksiin.

Koska oikeastaan kuka tahansa voi tituleerata itseään valaistussuunnittelijaksi, on hyvä kysyä suunnittelijalta suosituksia hänen aikaisemmista töistään. Suomen Valoteknillisellä Seuralla on valaistussuunnittelijoiden toimintaryhmä. Seuralta saa suunnittelijoiden kontaktiluettelon.

Vinkki:

Tutustu Motivan valaistussuosituksiin lampputieto.fi:ssä