Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Kodin sisäilma on monen tekijän summa

Sisäilman kosteuspitoisuus riippuu ulkoilman kosteudesta, huonetilan kosteustuotosta, huonetilan ilmanvaihtuvuudesta, ilmanvaihtojärjestelmän ominaisuuksista ja sisäilman lämpötilasta. Näin sanoo Työterveyslaitoksen rakennusterveysasiantuntija Titta Manninen.

Kirveleekö silmiä ja tuntuuko nenä ikävän kuivalta? Kuiva sisäilma voi aiheuttaa monenlaisia oireita, joita ei välttämättä heti miellä kuivasta sisäilmasta johtuviksi.

Hengitysliiton sisäilma-asiantuntija Kirsi Säkkinen kertoo, että kesäaikaan huoneilman suhteellinen kosteus on lähellä ulkoilman kosteutta ja on noin 50-70 prosenttia. Kesäaikaan kuivasta sisäilmasta ei Suomessa juurikaan valiteta. Lämmityskaudella tilanne muuttuu.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?

Kuiva sisäilma saattaa ärsyttää silmiä, limakalvoja, ihoa ja hengitysteitä. Tarvittaessa ilmankostuttimella saadaan helpotettua tilannetta sisäilman ollessa erityisen kuivaa ja aiheuttaessa oireita.

Ilmankostuttimen käyttämisessä on oltava kuitenkin varovainen, sillä huoneilmaa ei saa kostuttaa liikaa lämmityskaudella. Kosteutta ei saa tiivistyä viileisiin rakenteisiin. Pahimmillaan se voi johtaa kosteusvaurioihin.

Kosteusmittari käyttöön

Mikäli kostutusta käytetään, kannattaa sisäilman kosteutta seurata kosteusmittarin avulla. Kostutus tulee lopettaa viimeistään silloin, kun suhteellinen kosteus nousee yli 40 prosentin.

Säkkinen muistuttaa, että kostutin on pidettävä puhtaana eikä siinä saa seisottaa vettä. Muuten kostuttimesta voi tulla epäpuhtauksia.

– Tätä voidaan estää valitsemalla kostutinlaite, jossa vesi höyrystetään kuumentamalla, sillä kuumennus tuhoaa useimmat mikrobit.

Jokaisen laitteen käyttö- ja huolto-ohjeita on noudatettava huolellisesti.

Säkkinen sanoo, että mikäli kuivan sisäilman aiheuttamat oireet ovat pahoja, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Erilaisista rasvoista ja limakalvoja kostuttavista lääkkeistä voi saada tilapäistä apua ärsytysoireisiin.

Kohtuullisesti kosteutta

Muun muassa pyykin kuivaaminen, suihkussa käynti, siivoaminen ja ruoanlaitto tuottavat sisäilmaan lisäkosteutta hetkellisesti.

Liikaa kosteutta ei saa kodin askareissakaan tuottaa. Jos esimerkiksi ikkunoihin alkaa tiivistyä kosteutta, on sisäilma liian kosteaa. Säkkisen mukaan se voi olla myös merkki siitä, että ilmanvaihto ei toimi kunnolla.

Ilmanvaihdon tehtävä on poistaa sisäilmasta epäpuhtauksia ja liiallista kosteutta ja tuoda tilalle puhdasta ilmaa.

”Kuiva sisäilma voi aiheuttaa erilaisia hengitysteiden, limakalvojen ja ihon ärsytysoireita. Sisäilman kostuttimet helpottavat oireita.”

Myös sisälämpötilaa alentamalla voidaan nostaa hieman sisäilman kosteutta. Jos lämpötila on 23-24 astetta, jo parin asteen vähennyksellä saadaan hieman helpotusta kuivaan sisäilmaan.

Tärkeää on, että asunnon ilmanvaihto toimii. Ilmanvaihdon tehtävä on ylläpitää rakennuksessa hyvää sisäilmaa. Siksi ilmanvaihdon on aina toimittava.

Toimiva ilmanvaihto on tärkeä

Kirsi Säkkinen kertoo hyvin suunnitellun ilmanvaihdon toimivan siten, että raitisilma johdetaan hallitusti venttiilien kautta oleskelutiloihin, makuu- ja olohuoneisiin ja poistoilma poistetaan likaisista tiloista, kuten esimerkiksi saunasta, pesuhuoneesta, keittiöstä ja vaatehuoneesta.

Riittämätön ilmanvaihto aiheuttaa sisäilman tunkkaisuutta, hajuja ja jopa terveyshaittaa.

– Korvausilmaventtiileitä tulisi olla riittävästi, jotta ilmaa ei tule sisään rakenteiden kautta. Rakenteiden rakosista tuleva ilma ei ole puhdasta.

Säkkisen mukaan on tärkeää myös suodattaa tuloilma, jolloin voidaan tehokkaasti estää ulkoilman epäpuhtauksien, kuten katupölyn ja siitepölyn, kulkeutuminen sisäilmaan.

Sisäilma-asioita puidaan myös työpaikoilla

Työterveyslaitoksen rakennusterveysasiantuntija, vanhempi asiantuntija Titta Manninen kertoo, että nimenomaan talvikaudella sisäilman kosteuspitoisuus voi olla yrityksissäkin hyvin alhainen, koska ulkoilman kosteuspitoisuus on pieni.

– Kostutuksen yhteydessä tulisi yrityksissäkin varmistaa, että sisäilman kosteuspitoisuus ei ylitä 60 prosenttia eikä kostutus aiheuta materiaalien ja rakenteiden kosteus- ja mikrobivaurioiden riskiä.

”Liian alhainen kosteusprosentti saattaa aiheuttaa nenän tukkoisuutta, kurkun kuivamista, iho-oireita tai väsymyksen tunnetta.”

Kostutusta käytettäessä varmistetaan ilmanvaihdon toiminta, ettei kosteus pääse tiivistymään esimerkiksi rakenteiden kylmiin kohtiin. Samalla varmistetaan laitteistojen puhtaus, ettei kostutuksella levitetä epäpuhtauksia.

– Kuivasta sisäilmasta oireilevan työntekijän kannattaa olla yhteydessä omaan työterveyshuoltoon oireiden mukaisen hoidon varmistamiseksi. Kokemukseni mukaan käyttäjät kokevat sisäilman kuivuuteen liittyviä sisäilmahaittoja työympäristöissä mutta yhteydenottopyynnöissä niiden merkitys ei ole korostunut.

Lisätietoa sisäilmaan liittyvistä asioista löytyy netistä Hengitysliiton sivuilta osoitteesta www.hengitysliitto.fi.

Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvontapuhelin palvelee numerossa 020 757 5181 ma-to klo 9-15. Sisäilma- ja korjausneuvojat vastaavat muun muassa homevaurioihin, ilmanvaihto-ongelmiin, rakentamiseen ja sisäilmaan liittyviin kysymyksiin.

Stadler Form - ilmankostutin

Stadler Form Oskar Big

4 tehosäätöä 8-32W, kosteuden tuotto max 700g/h. Vesisäiliö 6l. Ionic Silver Cube hopea-ionikuutio vähentää epäpuhtauksia. Yötila ja neljä suodatinta. Veden loppuessa Oskar sammuttaa itsensä. Todella hiljainen ja tyylikäs ilmankostutin toimii evaporaatioteknologialla. LED-valot voidaan himmentää tai sammuttaa kokonaan (yötila). Oskarissa voit myös käyttää tuoksuja. Veden ollessa vähissä voit lisätä sitä täyttöaukosta laitteen ollessa toiminnassa. Kun suodattimet on aika vaihtaa, Oskar big ilmoittaa asiasta ja kostuttaa jopa 100 m² tilan.

Dyson AM10

Teho 40W (tuuletin), 55W (kostutin). Tehonsäädössä 10 nopeutta. Vesisimun tuotto 300 ml/ h. Ultraviolet Cleanse teknologia altistaa jokaisen vesitipan ultraviolettivalolle ja tuhoaa lähes sata prosenttia bakteereista ennen kosteuden leviämistä huoneeseen. Air Multiplier™ -teknologia levittää hygieenisen sumun tasaisesti joka puolelle huonetta. Toimii jopa 18 tuntia yhdellä täytöllä.

Hinta noin 500 euroa

Fred-ilmankostutin

Fred

Stadler Formerin sympaattisen näköinen Fred saa höyryn nousemaan. Höyry jota Fred tuottaa on puhdasta, sillä siitä on jo poistettu bakteereja kuumentamalla. Eri väreissä saatavilla oleva Fred sopii huoneeseen kuin huoneeseen. Teho 150 – 300 W. Automaattinen virrankatkaisu veden loppuessa. Kosteuden tuotto max 360g/h Vesisäiliö 3,6 l. Hygrostaatti (ulkoinen).

Philips HU4813
NanoCloud-höyrytekniikka vetää sisään kuivaa ilmaa, lisää ilmassa olevien vesimolekyylien määrää ja päästää ulos kostutettua ilmaa. Ei kuumaa höyryä eikä palovammojen riskiä. Laitteen 360 asteen designin ansiosta ilmankostutin levittää kostutettua ilmaa tasaisesti koko huoneeseen. Kolme puhallusnopeutta ja suurimman nopeuden ilmankostutusteho on jopa 300 ml/h. Sopii erinomaisesti aina 44 m²:n tiloihin.
Automaattiset kosteusasetukset. Käyttöjännite 230V.

Hinta noin 140 euroa.

Wilfa Lotus -ilmankostutin

Ilmankostutin Wilfa Lotus HU-4W

Oikea ilmankosteus helpottaa kuivaa nenää, kurkkua ja silmiä sekä ärtynyttä ihoa.

Wilfa Lotus muodostaa kylmää höyryä – turvallinen myös lastenhuoneessa. Ilmankostutin sopii enintään 20 m²:n tiloihin. Wilfa Lotus on pieni ja tilaa säästävä ultraäänikostutin alle 20 m²:n tiloihin. Säädettävän kosteustason ja 2 litran vesisäiliön ansiosta ilmankostutin tuottaa tunnissa 200 ml kylmää vesisumua. Täysi vesisäiliö riittää 10 tunnin käyttöön. Käyttöjännite 230V.

Hinta noin 40 e

Ufox-ilmankostutin

UFOX

Ufox on suomalainen, vankkoja perinteitä kantava ilmankostutin, joka on jo yli 30 vuoden ajan ollut kylmän ja kuivan talvikauden pelastaja suomalaisissa kodeissa. Höyrystävä. Tilasuositus 20-100 m2. Vesisäiliön tilavuus 5.1 l. Automaattinen virrankatkaisu.

Hinta noin 140 e

Vicks tuoksutyynyjä on saatavilla ilmankostuttimiin Vicks VH5000, VUL460 ym. Miellyttävä mentolin tuoksu sopii tukkoiselle nenälle. Pakkauksessa on seitsemän tyynyä. Hinta noin 10-12 euroa.


Vinkkejä kosteusmittarin hankintaan

Kotiin kannattaa hankkia kosteusmittari tai kostutin, jossa mittari on sisäänrakennettuna. Laite sijoitetaan niin, että se ei voi kaatua ja vahingoittaa kotia vedellä. Laitteen ei ole hyvä olla kosketuksissa esimerkiksi tapetoituun seinään tai kostealle arkoihin huonekaluihin. Myöskään elektroniikan, kuten television viereen ei laitetta kannata sijoittaa. Vesi vaihdetaan ohjeiden mukaisesti. Kostuttimien suodattimet on vaihdettava myös säännöllisesti.


Mitä eroja laitteissa on?

Sähkötuonti Oy:n tuotepäällikkö Simo Salovaara kertoo, että ilmankostuttimissa on eroja muun muassa sen suhteen, minkä kokoiseen tilaan ne on tarkoitettu.

– Myös laitteiden design, teho, meluntaso ja ohjelmat vaihtelevat. Hintahaarukka on noin 40-500 euron välillä. Mitä pienempi desibeliluku (dB) laitteen tiedoissa on mainittu, sitä hiljaisempi kostutin on kyseessä. Melutaso on laitteissa yleensä noin 20-40 desibeliä.

Ajastin on kätevä

– Yksi keskeinen toiminto on ajastin, jos haluat esimerkiksi kostean ilman yöunien ajaksi tai haluat ilman olevan valmiiksi kostutettua kotiin palatessa. Kosteusmittarien hinnat ovat alkaen noin 15 euroa. Kosteusmittari on muutoinkin järkevä hankinta kotiin.

– Laitteissa voi olla edellisten lisäksi bakteerien vähennys laitteen vedestä esimerkiksi UV-valoa tai lämpöä käyttäen. Joihinkin laitteisiin on laitettavissa huonetuoksu.