Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Kevään 2018 sisustuksen trendeissä on luontoa ja ylellisyyttä

Helsinkiläisen arvo-asunnon päävalaisimina toimivat Foscarinin iso ja keskikokoinen Caboche-kattokruunu. Ylellinen valaisin suodattaa lävitseen pehmeää valoa. (Kuva: Antti Nyman)

Kevään 2018 sisustuksen ja valaistuksen trendit saavat inspiraatiota luonnosta ja toinen vahva suunta on ylellisyys. Kevään sisustukseen voi panostaa täysillä tai tehdä vain hienosäätöä tekstiilein. Tervetuloa kevät!

Jos parvekkeella on vielä joulunajan valot ja siellä täällä joulukoristeita, niin nyt on aika viimeistään siirtää ajatukset tulevaan kevääseen. Tämän kevään sisustus ja valaistus lupailee kahdenlaista trendiä – luontoa ja ylellisyyttä tai miksipä näitä kahta ei voisi vaikkapa yhdistää.

Kodin sisustuksen lähtökohtana on hyvä pitää mielessä kodin toimivuus, oma viihtyvyys ja budjetti. Näin sanoo sisustussuunnittelija Anita Huotari.

– Kodin muunneltavuus on myös tärkeä näkökulma ja yhdellä kodilla voi olla monta elämää, kun lapset varttuvat ja alkaa esimerkiksi seniori-ikäisten uusi elämänvaihe kodissa. Tällaisiin asioihin, pienempiin ja isompiin haetaan apua sisustussuunnittelijalta.

Luonnon sävyt ja materiaalit

Tänä keväänä luonto on monin tavoin esillä. Huotari sanoo, että kukka- ja kasvikuosit, eläimet ja vaikkapa kalat ovat niin tekstiileissä kuin tapeteissakin suosittuja juuri nyt.

– Verhoissa esimerkiksi suuret näyttävät lehtikuosit ja köynnökset tuovat kesän astetta lähemmäksi ja luontoa mukailee myös trendikkäänä materiaalina monikäyttöinen huopa.

– Verhoilla on helppo muokata kodin ilmettä esimerkiksi sesonkien mukaan. Tänä keväänä verhojen kuvat ovat suurehkoja ja värit raikkaita. Kuoseissa on muun muassa saniaisia, kukkia ja eläimiä. Sisustustyynyissä ja huonekaluissa on jälleen ylellistä samettia ja ylellisyysteemaa voi toteuttaa esimerkiksi lasipinnoilla sekä kullan, -messingin ja tinan värisillä valaisimilla, kynttilänjaloilla tai muilla koristeilla.

Valkoinen nahkasohva on aina varma valinta. Se on tyylikäs, helppohoitoinen ja siihen on helppo yhdistää mitä tahansa värejä ja tyylejä. Tähän olohuoneeseen on tuotu kevät vaaleanvihreillä sävyillä, pellavaverhoilla ja tulppaaneilla. (Kuva: Anita Huotari)

Teollishenkinen trendi yhä pinnalla

Teollishenkinen trendi on yhä pinnalla, mutta kylmät metallin sävyt ovat saaneet seurakseen lisäksi kodikasta puuta, lastuja, höyheniä ja keveyttä. Rottinki näkyy suosittuna lähes kaikissa huonekaluissa ja myös valaisimissa.

Ylellisyyttä tuovat juhlavat värit purppura ja violetti. Myös sinisen sävyt nousevat kevättä kohden ja vihreää on paljon.

Valaisimissa on kaunis muotoilu

Värisävyt myötäilevät luontoa – harmaata, ruskeaa, terrakottaa tai sinapinkeltaista. Ledejä on siellä täällä ja valaisimia saa olla runsaasti eri tiloihin ja käyttöön sopien. Myös rapatut pinnat, paneloinnit ja sisustuslevyt ovat in. Valaisimissa on värillisiä ja lasisia kupuja ja värilliset lasit näkyvät myös kattauksessa.

– Aina ei tarvitse vaikkapa koko seinää maalata vaan voi hyvin laittaa esimerkiksi värikkään sisustuslevyn, jonka kiinnitys on myös helppoa.

Anita Huotarin mukaan myös taideteosten, valokuvien ja taulujen esille laitto on arvossaan.

– Taulujen ja taideteosten ja muun materiaalin sijoitukseen kiinnitetään nyt huomiota ja muodikkaita ovat esimerkiksi erilaiset kollaasit seinillä harkiten laitettuina.

Kukkia ja kasveja

Nyt kannattaa myös pyöritellä viherpeukaloa, sillä kevään 2018 kotiin kuuluvat kauniit kukat, joissa on näyttävät lehdet tai vaikkapa pienet Bonzai-puut. Hyvä ja kaunis valinta on myös orkidea sekä yrttien kasvatus esimerkiksi vesiviljelylaitteella: hyöty ja sisustaminen hoituvat yhdellä iskulla.

Pienen toimiston lattiaan valittiin kaunis turkoosi kokolattiamatto, joka luo rauhallisen pohjan muulle sisustukselle. Iso viherkasvi luo viihtyisyyttä ja on komeine lehtineen hyvinkin trendikäs. Muhkeissa nojatuoleissa on kiva jututtaa asiakkaita. (Kuva: Antti Nyman)