Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Ilmastotekoja nyt

Ilmatieteen laitoksen yksikönpäällikkö, dosentti Hilppa Gregowin mukaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan kaikkien panosta.

Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöt lisääntyvät.

– Suomessa ilmastonmuutos tekee kesistä pitempiä ja kuumempia. Se lisää myös syksyn myrskyjä ja tuulia. Talvet leudontuvat, mutta samalla esimerkiksi lumisateet ja lumikuormat saattavat paikoin lisääntyä. Tulvariskit kasvavat. Varsinkin maataloudessa pitää varautua entistä epävarmempiin satonäkymiin, Hilppa Gregow listaa vaikutuksia kotimaassa. Hän johtaa Ilmatieteen laitoksen Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksen yksikköä.

Tähän mennessä ilmasto on lämmennyt vuoden 1880 jälkeen noin 0,8 astetta. Suomessa lämpeneminen on ollut samalla ajanjaksolla noin 2 astetta.

– Meillä ilmiötä selittää se, että kun esimerkiksi Itämeri ei talvisin jäädy, niin myös lämpeneminen kiihtyy.

Tavoitteena alle kaksi astetta

Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteena on pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan.

– Mikäli torjuntatoimissa ei onnistuta, niin pahimmassa tapauksessa vuoden 2070 paikkeilla ilmasto olisi lämmennyt jo 4 astetta ja Suomessa 6–8 astetta.

Varsinkin globaalisti seuraukset ovat tällöin monin verroin vakavammat kuin alle kahden asteen lämpenemisessä.

– Käytännössä monet maapallon alueet muuttuisivat tällöin liian kuiviksi ja kuumiksi maanviljelyyn ja asumiseen – tällaisia alueita olisi myös Etelä-Euroopassa.

Mukaan tarvitaan kaikkia

Pariisin ilmastosopimukseen tavoitteet on täysin mahdollista saavuttaa. Gregowin mukaan tekoihin on kuitenkin ryhdyttävä viivyttelemättä.

– Valtioilla ja esimerkiksi niiden yrityksiä ohjaavilla toimilla ja lainsäädännöllä on tärkeä rooli; samoin myös suuntaa näyttävillä edelläkävijäyrityksillä. Huomiota on kiinnitettävä muun muassa ympäristöystävälliseen liikenteeseen ja maankäyttöön sekä metsien istutukseen.

– Mutta mukaan tarvitaan myös ihan kaikkia ihmisiä. Keskeistä on esimerkiksi turhan kulutuksen välttäminen, materiaalien kierrättäminen sekä ympäristöystävällinen liikkuminen, ruoka ja energia.

Gregow kertoo olevansa optimisti.

– Uskon, että ihminen on niin fiksu, että hän haluaa voittaa ja pystyy voittamaan tämän taistelun.