Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Hämärän aika koettelee kasveja

Nyt on aika hankkia kasveille kunnon valaistus, josta on toki iloa muutenkin. Yhä useimmat ovat innostuneet viher- ja hyötykasvien hoitamisesta ja kasvit tuovat positiivista energiaa koteihin.

Viher- ja hyötykasveilla on varsin positiivinen merkitys kodeissa ja yhä nuoremmat innostuvat esimerkiksi perinteisistä viherkasveista, kaktuksista vai vaikkapa hyötykasveista, joista voi napsia makuelämyksiä ruokiin tai leivälle.

Erilaisia viljelyalustoja tai -laatikoita on tarjolla markkinoilla ja joihinkin on integroitu kasvivalo. Kasvivalot on helppo saada kasvun tueksi muutoinkin, koska sellaisen voi tehdä jopa kotona olevasta valaisimesta, vaihtamalla siihen sopivan lampun. Tarjolla on kasvun vaatimaa valoa tuottavia lamppuja tai irrallisia kasvivaloja.

Kasvit ovat myös osa sisustusta

Plantagenin Suomen aluemyyntipäällikkö Minna Inberg kertoo, että kasveilla on moninainen merkitys hyvinvointiin ja myös sisustuksellisena elementtinä ne tuovat iloa silmille.

Kasvien hoito ei ainakaan aloittelijalle ole ihan itsestään selvää. Hoito-ohjeisiin kannattaa perehtyä, jotta kasvista saisi iloa vuosiksi tai vuosikymmeniksi.

Jokainen lajike on yksilöllinen, mutta yksi ohjenuora pätee lähes aina eli kastelussa ”vähemmän” on parempi kuin ”enemmän”.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun joku on esimerkiksi saanut kaktuksensa suorastaan kaatumaan ruukussaan. Eikä elvytys enää välttämättä auta.

Pimeään aikaan vähemmän vettä

– Pimeään aikaan ja talvella kasvit tarvitsevat vettä vain vähän. Valon määrä ei riitä ja kasvit menevät lepotilaan, jolloin myös kasvien kasvu on olematonta. Kasveille ei anneta myöskään lannoitteita pimeään aikaan.

Minna Inberg sanoo, että kasvit heräävät taas vireämmiksi helmi-maaliskuun aikana, jolloin yleensä on hyvä vaihtaa mullat ja ruukkukoko muutaman sentin halkaisijaltaan suuremmaksi, jos tilaa kasvulle on niukasti.

Lannoitusta on hyvä aloitella kevään myötä ja jatkaa aina syys-lokakuulle asti.

Kasvivalot auttavat selviämään talvesta

Hämärä ja suorastaan pimeä vuodenaika on kasveille kaikista haastavinta. Kasvivaloilla helpotetaan kasvien selviämistä talven yli.

– Lisävalo on tarpeen etenkin, kun halutaan kasvattaa myös talvella esimerkiksi yrttejä, chiliä tai vaikkapa tomaatteja sisällä ja myös hämärissä huoneiden kohdissa. amalla saa

Kasvivalaisimen lämmin valkoinen valo on miellyttävää niin kasveille kuin ihmisellekin.

– Lämmin valkoinen valo saa kasvit myös näyttämään kauniilta. Erilaisten taimien esikasvatuksessa siementen idättämiseen sopii punaisen ja sinisen aallonpituuksia sisältävä valospektri, joka vaihdetaan myöhemmin valkoisempaan valoon.

Kasvivalaisin toimii yleensä parhaiten silloin, kun se simuloi normaalia päivänvaloa.

Valontarve vaihtelee

– Kasvien valontarve vaihtelee. Valoa ei tule käyttää liian pitkään. Käyttö riippuu kasvilajista, mutta noin 12–15 tuntia vuorokaudessa on hyvä lähtökohta. Ajatus, että enemmän valoa on aina parempi voi tuntua loogiselta, mutta se ei aina pidä paikkaansa vaan valontarve on hyvä selvittää.

Kasvivalaisinta ei käytetäkään ympäri vuorokauden. Nykyisin näitäkin valoja on saatavilla jo ledeinä, joten ne kuluttavat sähköä vähän.

Minna Inberg painottaa, että talvella kastelua on vähennettävä, mutta esimerkiksi kasvien sumutus tekisi hyvää, koska kotien ilmankosteus voi olla hyvin alhaistakin.

Kasvua ja kasveja voi auttaa myös ilmankostuttimia, joita on runsaasti tarjolla. Sähköisten ilmankostuttimien avulla hengitysilmastakin saa miellyttävän talviaikaan.

Joulunajan kestosuosikit

– Joulunajan suosikkeja ovat sipulikasvit niiden helppohoitoisuuden ja näyttävyydenkin takia. Näitä ovat esimerkiksi hyasintit ja amaryllikset. Ne tarvitsevat vain pienen lorauksen vettä silloin tällöin kasvunsa aikana, etteivät kasva pitkiksi ”hujopeiksi”. Kastelua lisätään, kun kukat aukeavat.

Perinteinen aito joulukuusi on varsin trendikäs, mutta koristella voi hyvin myös sypressin, katajan tai vaikkapa kaktuksen.

– Luovuutta on mukava käyttää ja kasveja voi hyödyntää esimerkiksi erilaisissa asetelmissa, tonttuoven koristelussa tai kestävän kehityksen lahjaideoissa.

Joulutähti on arka kylmälle ja se kannattaakin sijoittaa keskemmälle huonetta, jotta se ei saa vetoa ikkunasta. Joulutähti saa kuivahtaa vain hieman kastelukertojen välillä.

Pienet havut ovat myös suosittuja ja ne viihtyvät parhaiten viileässä lasitetulla parvekkeella tai verannoilla.

– Havuja voi sijoittaa myös viileämmille ikkunalaudoille. Sumutus tekee niille hyvää, jos ilmankosteus on alhainen.

***

Isot ja näyttävät viherkasvit ovat trendikkäitä

Jo hetken valloillaan ollut viherkasvitrendi on edelleen voimissaan. Viherkasveissa miellyttää muun muassa helppohoitoisuus ja sopivuus moderneihin koteihin.

Trendiasiantuntijoiden mukaan viherkasvit ovat yhä suurempia kooltaan ja näyttävien lehtien merkitys kasvaa. Isot huonekasvit ja huonepuut sijoitetaan mielellään suoraan lattialle isossa ruukussaan.

Huonekasvien valintaan ostohetkellä vaikuttavat kasvien helppohoitoisuus ja se, ettei niitä tarvitse kastella usein. Helppohoitoisuuden valitsi tärkeimmäksi 40 prosenttia vastaajista.

Toiseksi eniten huonekasvien valinnassa vaikuttaa ulkonäkö.

Kolme kymmenestä pitää tärkeimpänä valintakriteerinä kasvien ulkonäön sopimista muuhun sisustukseen. Lisäksi monipuolisesti keskenään erilaisten kasvien sijoittaminen huonetilaan kiinnostaa suomalaisia. Myös terveystrendeihin liittyvä kiinnostus ilmaa puhdistaviin kasveihin on edelleen kasvussa.

(Lähde: Plantagen/ trendiraportti 2020. Raporttia varten haastateltiin kasvi- ja puutarha-ammattilaisia Pohjoismaissa sekä kysyttiin suomalaisilta kuluttajilta heidän mieltymyksiään kasvien suhteen.)

TIESITKÖ?

Paksut lehdet – vähemmän vettä

Paksulehtiset kasvit tarvitsevat yleensä vähemmän vettä ja pärjäävät siten harvemmalla kastelulla. Suihkutus tekee kuitenkin välillä hyvää. Osa ohutlehtisistä kasveista viihtyy kosteassa maassa. Älä anna kasvualustan kuivua kastelukertojen välissä.

Kasvit, joilla on tummanvihreät lehdet, viihtyvät pääsääntöisesti varjoisilla paikoilla. Voit asettaa ne siis myös huoneen kohtaan, jossa ei ole auringonvaloa. Älä kastele kasveja ”mututuntumalla”,