Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Estä sähköpalo

Sähkö aiheuttaa Suomessa vuosittain yli 1 000 rakennuspaloa. Yleensä sähköpalo oireilee ennakkoon ja kytee jonkin aikaa ennen syttymistään. Tukes on listannut tyypillisiä sähköpaloja. Näistä kannattaa ottaa opiksi.

  1. Valmistetaan perinteisellä sähköhellalla ruokaa. Aletaan puuhata jotakin muuta ja ruuanlaitto unohtuu. Liedellä tai sen välittömässä läheisyydessä syttyy kuumuuden takia jotakin palamaan.
  2. Kotieläin, kissa tai koira, haistaa, että liedellä on mahdollisesti jotakin syötävää. Eläimen tutkiessa tarkemmin asiaa se kääntää tassullaan levyn päälle.
  3. Saunan kiukaan välittömässä läheisyydessä, sen päällä tai yläpuolella kuivataan jotakin, joka syttyy palamaan kuumuuden vaikutuksesta.
  4. Pakastin on sijoitettu kylmälle parvekkeelle tai kuistille. Lämpötilan vaihtelusta johtuen laitteen sähköisiin osiin tiivistyy kosteutta. Kosteus yhdessä sähkön kanssa saattaa aiheuttaa kipinöintiä ja sytyttää palavia materiaaleja laitteen sisällä.
  5. Jatkojohto on jatkuvassa käytössä. Se puristuu tai siihen vaihdetaan jatkuvasti uusia laitteita. Vaurioitunut johdin saattaa kuumeta, ja kuluneisiin jatkojohdon pistorasioihin syntyy kuumenevia huonoja liitoksia.
  6. Valaisin joutuu kosketuksiin herkästi syttyvän materiaalin kanssa. Ilmavirta heittää kevyen verhon halogeenilampun päälle tai kuuma valaisin kaatuu vuoteelle tai sohvalle.
  7. Sähkölaitetta käytetään toimintahäiriöistä huolimatta edelleen. Esimerkiksi astianpesukonetta ei huolleta tai vaihdeta uuteen, vaikka sen toimintaan on tullut häiriöitä.
  8. Valaisimessa oleva osittain toimiva, vilkkuva tai himmeästi palava, loisteputki voi aiheuttaa kuristimen voimakkaan kuumenemisen.