Energiavinkki: Kylmäsäilytä energiatehokkaasti
Jos ilmankierto ei ole riittävä, lämpenee laite ja etenkin sen koneisto ja energiankulutus voi nousta jopa kolminkertaiseksi.
Ruoan kylmäsäilytys on keittiön suurin energiankäyttäjä. Etenkin näin kesän lopulla, jos pakastat luonnonantimia talveksi, kannattaa kiinnittää huomio kylmälaitteisiin. Ennen uusien tuotteiden pakastamista, katso ainakin ettei pakastimeen ole kertynyt huurretta tai jäätä.
Kylmälaitteiden sijoittamisella ja huoltamisella on merkitystä niiden energiankulutukseen. Kylmälaitteet pitää sijoittaa erilleen lämmönlähteistä kuten liedestä, uunista, astianpesukoneesta tai lämpöpatterista. Ei ole myöskään hyvä, jos aurinko pääsee paistamaan ikkunan läpi suoraan kylmälaitteeseen.
Kylmälaitteen energiatehokkuus on parempi, kun ilma pääsee kiertämään mahdollisimman hyvin laitteen ympärillä. Jos ilmankierto ei ole riittävä, lämpenee laite ja etenkin sen koneisto ja energiankulutus voi nousta jopa kolminkertaiseksi.
Säädä kylmälaitteen lämpötila oikein. Liian lämpimässä eivät kylmäsäilytettävät tuotteet pysy hyvänä, mutta liian kylmä lämpötila jäädyttää ja jäähdyttää liikaa. Liian alhaiset lämpötilat vaikuttavat huomattavasti kulutukseen, joten oikeiden lämpötilojen käyttäminen on energiataloudellista ja myös ruoan säilyvyyden kannalta parasta.
Suositeltavat lämpötilat ovat pakastimessa -18 astetta, jääkaapissa +2 - +6 astetta sekä viileäkaapissa + 10 - +14 astetta. Huomioi, että lämpötila voi vaihdella eri osissa jää- ja kylmäkaappia. Lämpötilat kannattaa tarkastaa ajoittain erillisellä, kylmälaitteen hyllylle laitettavalla mittarilla, koska laitteen säätimen arvot ovat usein suuntaa-antavia. Kun vaihtelee lämpömittaria myös eri osiin jääkaappia, saa käsityksen, miten lämpötilat vaihtelevat kaapin eri osissa.
Kylmälaitteet pitää myös tarkastaa säännöllisesti. Varmista oven tiivisteiden kunto, putsaa kylmälaitteen lauhdutin ja imuroi pölyt pois kaapin takaa. Pyyhi hylly, kori ja seinäpinnat sekä sulata pakastin säännöllisesti. Älä työnnä kylmälaitetta imuroinnin jälkeen kiinni takaseinään, vaan jätä sinne ilmatilaa. Tarkasta myös, että ilma pääsee alta laitteen taakse ja lämmin ilma nousemaan takaa ylös.
Mittaa kylmälaitteiden energiankulutus ja harkitse vanhojen kylmälaitteiden korvaamista uusilla, energiatehokkaimmilla laitteilla.
- Onko sinulla sopivin mahdollinen sähkösopoimus? Tutustu edullisiin vaihtoehtoihin Lännen Omavoiman nettisivuilla.