Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Energiatehokkaita lahjoja

Energiatehokkuutta ja energiansäästöä kannattaa miettiä jo jouluvalmisteluissa ja lahjahankinnoissa. Nyt on vielä aikaa vaikka tehdä itse lahjoja.

Ympäristöä ajattelevan joululahjoja ovat kestävät käyttötavarat ja mukavat palvelut. Ostokset kannattaa suunnitella, jotta kauppaan ei tarvitse rynnätä monesti vaan voi hankkia kerralla kaikki lahjat.

Hyvä lahjavinkki on esimerkiksi hyvät herkut tai muu syötävä, kuten kotimaiset hillot, marjamakeiset, kuivatut sienet tai kalasäilykkeet.

Itse tehdyt lahjat ovat usein parhaita eli voit leipoa esimerkiksi hyviä joulupipareita ja pakata ne kauniisti. Voit myös tehdä esimerkiksi tiheästä, ohkaisesta verkosta sydämenmuotoisia joulukoristeita ja kiinnittää sen sisälle paperisen joulutähden.

Myös ajankohtaan sopivat pehmeät paketit sisällään villapaita, villasukat tai jotain muuta lämmintä ovat mukavia muistamisia, joita voi hyödyntää niin sisällä kuin ulkona.

Kylmimpinä päivinä voi rauhassa vetää villapaidan päälleen myös sisällä, sen sijaan että nostaa asunnon oleskelutilojen lämpötilaa yli suositellun 20–22 asteen. Lapsille hyvä vaihtoehto ovat pehmo- ja puulelut tai askarteluvälineet.

Jos lahjaksi annetaan sähköleluja, jotka toimivat paristoilla, kannattaa hankkia pakettiin mukaan myös laturi ja ladattavia akkuja.

Lahjaksi voi antaa myös energiatehokkuutta antamalla laadukkaita, vähän energiaa kuluttavia led-lamppuja. Tukeudu lamppuhankinnoissa asiantuntijaan ja tutustua vaihtoehtoihin www.lampputieto.fi -palvelussa.

Palveluista esimerkiksi siivousapu, lastenhoito, hieronta ja muut hoidot ovat usein miellyttäviä yllätyksiä kuten myös elokuva- ja teatteriliput.

Kurkista pönttöön!

Vähänkin vuotava wc-pönttö saattaa olla todellinen tuhluri. Siksi kannattaa aika-ajoin kurkistaa pönttöön! Jos havaitsee pöntön seinillä pienenkin vesivanan tai kosteutta, saattaa puhdasta vettä valua hukkaan ämpäritolkulla.

Pitkän päälle pienestä vuodosta voi kertyä iso lasku, jonka sinä maksat joko suoraan itse, yhtiövastikkeessa tai vuokrassa. Vuotoa ei aina edes huomaa, mutta pöntön seiniin ei viitsi sormilla koskea. Mutta ota käteesi pala wc-paperia ja laita se kiinni seinään ja katso tarttuuko se kiinni kosteaan pintaan vai ei. Muista pestä kätesi testin jälkeen.