Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Aurinkopaneelit katolle tarkan harkinnan jälkeen

Raimo Lehtinen, Kolla
Raimo Lehtinen näyttää, missä aurinkopaneelit sijaitsevat. (Kuvat: Lauri Tuomola)

Rauman Kollassa asuva Raimo Lehtinen kertoo miettineensä vaimonsa kanssa aurinkonpaneelien hankkimista useita vuosia, kunnes viime talvena päätös investoinnista kävi todeksi.

-Asiaa mietittiin pidemmän aikaa. Kiinnostusta on ollut ja aiheesta on lueskeltu paljon, Raimo Lehtinen sanoo.

Mikä sai lopulta tekemään päätöksen?

-Kyllä se oli Lännen Omavoiman järjestämä aurinkosähköilta viime vuonna. Oli kiva huomata, että asiasta kiinnostuneita oli lisäksemme paikalla runsaasti. Tapahtumasta sai paljon arvokasta tietoa, Lehtinen muistelee.

Hän kiittelee aurinkosähköillan asiantuntevaa ja realistista otetta. Tietoa tuli kertaheitolla iso määrä ilman ylioptimistisia lupauksia.

Raimo Lehtinen, Kolla

Lehtisten katolle mitoitettiin 10 aurinkopaneelin järjestelmä tarkasti juuri heidän tämänhetkisiä tarpeitaan ajatellen.

-Vertailin netissä paljon erilaisia vaihtoehtoja, mutta huomasin lopulta, että hinnoissa ei kovinkaan paljon ollut heittoja.

-Halusin hankkia paneelit oman paikallisen energiayhtiön kautta. Jos vaikka joskus tarvitsee apua aurinkosähköjärjestelmän kanssa, niin apu on aina lähellä, Raimo Lehtinen perustelee.

Paikallisen ja luotettavan toimijan lisäksi valinnassa painoi paneelien laatu. Lännen Omavoima myy kotimaisen Naps Solarin aurinkosähköjärjestelmiä, ja Napsilla on alan kokemusta jo 80-luvulta asti.

Lehtisten katolle paneelit asennettiin avaimet käteen -toimituksena huhtikuun alkupuolella.

-Päivän se kesti ja seuraavana aamuna sähkömies kävi vielä kytkemässä kaikki kuntoon ja opasti käytössä. Kaikki sujui viimeisen päälle, Lehtinen kiittelee.

Lehtisten arki uuden aurinkosähköjärjestelmän kanssa on lähtenyt rullaamaan hienosti.

-Heti asennuksen jälkeen sattui kohdalle aurinkoinen viikko, joten homma lähti mukavasti liikkeelle. Tuottolukemat ovat olleet erinomaisella tasolla ja on ollut mukava huomata, että pilvisinäkin päivinä paneeleista saadaan irti hyviä lukemia.

Lehtinen sanoo, että ainakin näin alkuun paneelien tuottolukemien seurannasta on tullut mukava harrastus.

-En ole tekniikan ihmelapsi, mutta faktojen päälle ymmärrän. Olen tyytyväisenä todennut, että paneeleista saadaan irti vähintään se, mitä on luvattu. Talon suunta on juuri oikea.

Nyt kun aurinkopaneelit on saatu katolle ja homma toimii, seuraavaksi mietintämyssyssä muhii auton vaihtaminen ladattavaksi hybridiksi.

-Myös auton vaihto taitaa vaatia jonkin verran harkinta-aikaa aivan kuten paneelienkin osalta kävi. Ladattavien autojen kehityksen lisäksi seuraan mielenkiinnolla sähkön varastointiin liittyvää kehitystä. Uskon, että nämä molemmat kehittyvät lähivuosina melkoisesti.

-Ja voi olla, että haluamme jatkossa lisätä paneelienkin määrää. Aika näyttää.