Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Aurinkopaneelit hoitavat osansa lääkärikeskuksen energiantarpeesta

Heimo Ylitalo, Minerva
Aurinkopaneelien on arvioitu kattavan 17-20 % Minervan kokonaisenergiankulutuksesta, Heimo Ylitalo sanoi jutunteon hetkellä lumen keskeltä.

Lääkärikeskus Minerva otti harppauksen kohti nykyaikaista energiapolitiikkaa, kun sen katto sai vuodenvaihteessa ylleen 200 aurinkopaneelia.

Raumalaisen Lääkärikeskus Minervan toimitusjohtaja Heimo Ylitalo kertoo ympäristösyiden ja positiivisen yritysmielikuvan luomisen toimineen projektin innoittajana. Lisäksi etelään suuntautuva kattoalue oli täysin vailla hyötykäyttöä.

-Sähkön hinnasta riippuen investoinnin takaisinmaksuaika on energiatuen kanssa noin kymmenen vuotta. Tällöin aurinkosähköjärjestelmä on myös taloudellisesti järkevä.

Aurinkopaneelien käyttöiäksi arvioidaan 25-30 vuotta. Paneelien teho voi ajan myötä hieman laskea, mutta Ylitalon mukaan paneelitoimittajat lupaavat jopa 85 prosentin toimintakykyä 25 vuoteen saakka.

-Paneelit ovat käytännössä huoltovapaita. Jos takaisinmaksuaika on kymmenen vuotta, saamme 15-20 vuotta ilmaista sähköä.

Sähkön hinnasta riippuen investoinnin takaisinmaksuaika on energiatuen kanssa noin kymmenen vuotta. Tällöin aurinkosähköjärjestelmä on myös taloudellisesti järkevä.

Yllättävän helppo energiatukihakemus

Byrokratian vaivattomuus yllätti Ylitalon. Ainoa varsinainen lupa, joka paneeleiden asentamiseen tarvittiin, oli kaupungilta anottu toimenpidelupa. Business Finland myönsi Minervan hankkeelle energiatuen, joka kattaa 25 prosenttia koko projektin kuluista.

-Tein hakemuksen ja se myönnettiin. Prosessi oli hyvin yksinkertainen, toki paikallisen energiayhtiön Susanna Tuominen auttoi minua isosti. Hakemukseen liitettiin Lännen Omavoiman tarjous ja laskelmat esimerkiksi tuotto-odotuksista ja päästösäästöjen määrästä.

Paikallisen energiayhtiön kanssa asioiminen oli Ylitalon näkökulmasta vaivatonta.

-Paikallisuuden etuna tuli esimerkiksi sähköverkkoon liittämisen helppous. Minun ei tarvinnut tehdä erikseen selvityksiä energiayhtiölle, kun koko projekti oli heidän hallussa alusta loppuun.

Kahdensuuntainen sähkönmittaus mahdollistaa aurinkosähkön myymisen yleiseen verkkoon, mikäli tuotto ylittäisi hetkellisesti kulutuksen.

-Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi juhannuksena, kun talo on tyhjillään. Ellei sada lunta!

Energiayhtiön väki kouluttaa Ylitalon paneelien huoltoon ja käyttöön.

-Jos kaikki sujuu odotetusti, meillä on vielä hieman kattotilaa vapaana mahdollisia lisäinvestointeja varten.

Tein hakemuksen ja se myönnettiin. Prosessi oli hyvin yksinkertainen, toki paikallisen energiayhtiön Susanna Tuominen auttoi minua isosti.

Lääkärikeskus Minerva, HINKU
Lääkärikeskus Minervassa energia-asiat ovat säännöllisesti tapetilla. Seuraavaksi pohdinnassa on sähköautojen latauspisteisiin tutustuminen mahdollista hankintaa ajatellen.

Minerva haluaa toimia esimerkkinä paikallisille yrityksille

-Tämä lämpö, josta nyt nautimme, on peräisin naapuriyrityksen konesaleista. Teimme muutama vuosi sitten energiaremontin, jossa yhdistimme meidän lämmöntarpeen ja naapurin jäähdytyksen tarpeen.

Hinku eli hiilineutraali kunta -hanke palkitsi Minervan innovatiivisen lämmitysratkaisun muutama vuosi sitten kuukauden Hinku-tekona.

-Aurinkopaneeli-investoinnilla haluamme kannustaa muitakin yrityksiä pohtimaan omaa energiankulutusta ja mahdollisuutta vastaaviin investointeihin. Lähes kaikilla yrityksillä on tarkoitukseen sopivaa kattopinta-alaa vapaana.

  • Lisätietoa Lännen Omavoiman aurinkoenergiaratkaisuista täällä.
Lääkärikeskus Minerva, aurinkopaneelit
Lääkärikeskus Minervan aurinkopaneelit.