Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Aurinkosähkö on Kari Villaselle ympäristöteko, joka maksaa itsensä takaisin

Aurinkopaneelit
–Pohdin, mitä voisivat olla ne minun ympäristöteot. Tällä hetkellä niitä ovat huolellinen lajittelu, hybridiauto ja aurinkopaneelit, sanoo raumalainen Kari Villanen.

– Aina välillä kuulee puhuttavan, kuinka vanhat ihmiset ei ymmärrä tehdä ympäristötekoja. Olen työssäni huomannut, kun asennamme aurinkopaneeleja, että asia ei ole ihan näin. Suurin osa asiakkaistamme on jo keski-iän ylittäneitä ihmisiä, jotka haluavat tehdä pienen ympäristöteon ja samalla saada siitä hieman taloudellista hyötyä.

Näin kommentoi Vertekillä työskentelevä Kari Villanen. Villasen vuonna 1927 rakennetun kodin katto on saanut ylleen parisen kuukautta aikaisemmin 12 kappaletta mustia aurinkopaneeleja.

– Pohdin, mitä voisivat olla ne minun ympäristöteot. Tällä hetkellä niitä ovat huolellinen lajittelu, hybridiauto ja aurinkopaneelit.

Suoralla sähköllä lämmitettävän talon kokonaisenergiankulutus on korkea, noin 28 000 kWh vuodessa.

– Tämä aurinkopaneelijärjestelmä kattaa nyt noin 13 prosenttia koko vuoden kulutuksesta. Uudessa, energiatehokkaammassa omakotitalossa tällä paneelimäärällä kattaisi mukavasti esimerkiksi käyttöveden lämmityksen ja muun vaihtelevan energiankulutuksen.

Villasen korkealla ja jyrkällä katolla paneelit ovat melko huomaamattomia.

– Mustat paneelit sopivat mustalle katolle hienosti. Ei niihin juuri kiinnitä huomiota. Kaikki palaute, jota olen näistä saanut, on ollut positiivista ja yllättynyttä.

Omakotialueellakaan ei tarvitse kysyä erityistä lupaa paneelien asennukseen esimerkiksi naapureilta. Toimenpideilmoitus kaupungille riittää.

Pitkäikäinen ja huoltovapaa investointi on asiakkaalle vaivaton

Lännen Omavoimalta arvioidaan aurinkopaneelien elinkaaren olevan noin 30 vuotta.

– Paneelit ovat huoltovapaita, varsinkin näin jyrkällä katolla sade huuhtelee roskat helposti pois paneelien päältä.

Aurinkopaneeleihin tehdään myyntisopimus, joka mahdollistaa aurinkopaneelien tuottaman sähkön myynnin yleiseen verkkoon, mikäli tuotto ylittää joinain päivinä oman kulutuksen.

– Toukokuussa oli muutamia sellaisia päiviä, että paneelien tuotto ylitti oman kulutuksen, päivässä tuotto on noin 24 kWh ja kuukaudessa yli 500 kWh. Silloin ylimääräinen sähkö myytiin markkinahinnalla verkkoon. Ei tällä hommalla kuitenkaan tienesteille pääse, mutta ensisijaisesti tämä onkin ympäristöteko.

Paneelien asennus omakotitalon katolle kestää yhden työpäivän. Aurinkoenergiaa aletaan hyödyntää jo saman päivän puolella.

– Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään erityisiä valmisteluja ennen asennuspäivää. Kunhan meillä on pääsy sähköpääkeskukseen ja invertterin asennuspaikalle, niin homma on kunnossa.