Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Auringolla tuotettuja lihapullia

Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen, Naps Solar Systemsin toimitusjohtaja Timo Laakso ja VSV:n myyntipäällikkö Juha Ahokas tapasivat Kivikylän Kotipalvaamolla aurinkoenergian merkeissä.
Kivikylän Kotipalvaamon toimitusjohtaja Jari Laihonen, Naps Solar Systemsin toimitusjohtaja Timo Laakso ja VSV:n myyntipäällikkö Juha Ahokas tapasivat Kivikylän Kotipalvaamolla aurinkoenergian merkeissä.

Kivikylän Kotipalvaamo Oy tunnetaan maukkaista lihatuotteista ympäri Suomea. Kaikki on lähtöisin Lapin Kivikylästä, jossa toimitusjohtaja Jari Laihonen lähti 90-luvulla seuraamaan isänsä jalanjälkiä palvaamotoiminnassa.

Jari Laihonen on kasvattanut vuosien varrella yritystään nykyiseen kolmeen tehtaaseen ja laajaan tuotevalikoimaan. Seuraava investointi yritykselle on Kivikylän Säkylän tehtaalle kevään aikana asennettava 248 kWp:n aurinkoenergiajärjestelmä, joka sisältää 800 laadukasta 310 W aurinkopaneelia.

– Jos olisin kymmenen vuotta sitten ehdottanut aurinkopaneeleita katolle, sitä ei oltaisi otettu tosissaan, tuumii Jari Laihonen miettiessään prioriteettien muuttumista viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Kuluttajat ovat nykyään tietoisempia vastuullisuudesta ja valinnoillaan ohjaavat yrityksiä vastuullisempaan toimintaan. Energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat yhä useammalle tärkeitä arvoja.

Kivikylän Kotipalvaamon arvot ovat syvällä paikallisuudessa – tunteella omasta maakunnasta. Aurinkoenergian hyödyntäminen tukee yrityksen arvomaailmaa täydellisesti, kun energiaa voidaan tuottaa itse, oman tehtaan katolla.

– Kivikylä on kuulunut HINKU-hankkeeseen alusta alkaen, mutta nyt on hienoa vihdoin tehdä konkreettisia, melko suuria tekoja hiilineutraaliuden eteen, iloitsee Laihonen.

Sähköauton latauspiste komeilee Kivikylän Lapin tehtaan pihalla ja Laihonen haaveilee aurinkopaneelien laittamisesta myös muiden Kivikylän tehtaiden katoille. Energia-asiat ovat monella tapaa pinnalla.

– Kotona on myös painetta aurinkopaneelien asentamiseen, mutta testataan ensin tehtaassa ja sitten kotona, naurahtaa Laihonen.

Tuotantoa voidaan seurata etävalvonnalla

Kivikylän Kotipalvaamon aurinkosähköjärjestelmän toimitukseen kuuluu tuotannon seuraaminen etänä, mikä käytännössä tarkoittaa sitä, että järjestelmän toimittaja huolehtii aurinkovoimalan toimivuudesta etävalvonnan avulla. Järjestelmän avulla myös tuotantoa pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti.

– Järjestelmämme seuraa aurinkovoimalan tuottoa ja siihen asetettuja raja-arvoja. Jos jokin arvo ylittyy tai alittuu, asiantuntijamme pystyvät heti tarttumaan ongelmaan tai häiriöön kiinni. Näin helpotamme asiakkaamme elämää seuraamalla voimalaa heidän puolestaan, VSV-Energian tuotantojohtaja Mika Salo kommentoi.

Aurinkovoimaloiden tuoton seuraaminen lisääntyy huomattavasti lähivuosina, kuten sähkönkulutuksen seuraaminen ja optimointi yleisestikin.

– On hienoa saada myös henkilökunta seuraamaan aurinkopaneelien tuottoa, pohtii Laihonen.

Kivikylän Kotipalvaamon Säkylän tehtaan katon suunnittelukuva.
Tärkeintä aurinkojärjestelmän hankinnassa on asiakkaan kannalta oikea mitoitus. Luotettavan toimijan katselmointi ja voimalan kannattavuuslaskelmat saavuttavat parhaimman mahdollisimman ratkaisun. Kuvassa Kivikylän Kotipalvaamon Säkylän tehtaan katon suunnittelukuva.