Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Ammattilaisten avulla latauspisteitä suunnittelemaan

Juha Ahokas ja Susanna Tuominen kuvattavana Rauman Energian parkkipaikalla. Sähköautojen latausratkaisut taloyhtiöissä on nyt kuuma aihe.
Juha Ahokas ja Susanna Tuominen kuvattavana Rauman Energian parkkipaikalla. Sähköautojen latausratkaisut taloyhtiöissä on nyt kuuma aihe.

Taloyhtiöiden ja yritysten kannattaa varata kiinteistökatselmus ajoissa sähköautojen latauspisteiden rakennusta ajatellen.

Kuluvan vuoden on sanottu olevan se vuosi, jolloin sähköautojen myynnissä otetaan Suomessa iso loikka ylöspäin. Tämä vaikuttaa moneen taloyhtiöön, sillä ensimmäisten sähköautojen myötä taloyhtiön on tehtävä päätös, miten ja millaisilla laitteilla autoja aletaan lataamaan.

Jotta nämä päätökset osuvat oikeaan ja ovat turvallisia, taloyhtiöille suositellaan tehtävän kiinteistökatselmus.

– Vaikka ajattelisi pelkkää turvallisuutta, niin ehdottomasti kiinteistökatselmus täytyy teettää, ennen kuin taloyhtiössä aletaan hankkia sähköautojen latureita, myyntipäällikkö Juha Ahokas Vakka-Suomen Voimasta kertoo.

– Ammattilaisten tekemä katselmus ei ole edes kallis. Puhutaan satasista, Rauman Energian myynti- ja asiakaspalveluinsinööri Susanna Tuominen jatkaa.

  • Rauman Energia ja Vakka-Suomen Voima tarjoavat sähköautojen lataukseen liittyviä palveluja, kuten kiinteistökatselmuksia, yhteisen myyntiyhtiönsä Lännen Omavoiman kautta.

Katselmus kertoo tarvittavat muutokset

Paikalliset sähköyhtiöt ovatkin saaneet paljon yhteydenottoja taloyhtiöiltä sähköautoiluun liittyen.

Kiinteistökatselmuksessa ammattilaiset selvittävät kiinteistön sähköinfran senhetkisen tilanteen ja määrittelevät, mitä muutoksia siihen täytyy tehdä sähköautojen latauspisteitä varten.

Tällaisia muutoksia ovat muun muassa se, kuinka paljon kiinteistössä on reserviä latauspistettä varten ja kuinka monta pistettä voidaan rakentaa ilman keskusmuutosta sekä millaisia vaihtoehtoja on latausvalmiuden lisäämiseksi.

Avustusta kustannuksiin jopa 50 prosenttia

Taloyhtiöt ja asunto-osakeyhtiöt voivat hakea asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta avustusta latauspisteiden rakentamiseksi. Myös ne parkkipaikkayhtiöt, jotka ovat taloyhtiön omistuksessa, voivat hakea ARAn avustusta.

Avustuksen edellytyksenä on se, että rakentaa valmiuden vähintään viidelle latauspisteelle.

Avustusta voi saada sähköinfraan, kiinteistökartoitukseen, latauspisteiden suunnittelemiseen, latauslaitteiden hankintaan, liittymä- ja sulakekoon muutokseen ja kaapelointiin. Käytännössä kaikkeen, joka liittyy sähköautojen lataukseen taloyhtiössä.

Avustus ei ole mikään pieni, sillä perusavustus kattaa 35 prosenttia toteutuneista kustannuksista.

– Tänä vuonna kriteerit muuttuivat siten, että jos asennettavista latauspisteistä vähintään puolet ovat teholtaan 11 kW, avustusprosentti nousee 50 prosenttiin. Suosittelen tarttumaan tähän, Susanna Tuominen sanoo.

Jos taloyhtiössä suunnitellaan piharemontin yhteydessä parkkipaikkojen saneerausta, kannattaa miettiä kaapeleiden asentamista latauspisteitä varten, vaikka varsinaisia latauspisteitä ei vielä asennuttaisikaan.

– Kun kaapelit ovat valmiina vähintään viidelle latauspisteelle, on oikeutettu saamaan avustusta, Juha Ahokas lisää.