Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Älyuunien uusi uljas aika

Uuni ja liesi eivät ehkä ole kodin useimmin vaihdettavia sähkölaitteita. Kotikokille koittaa keittiössä varsin mukavat ajat, kun keittiöön saadaan esimerkiksi huikeat älyuuni-innovaatiot käyttöön.

Uuden ja vanhan uunin ja lieden ero voi olla kuin yöllä ja päivällä. Nihkeästi uunin uumeniin työnnettävä uunipelti tai höyrystynyt ja jäykkä lapsilukoton uuninluukku on monessa kodissa jo historiaa.

Uusi uuni ja liesi kannattaa valita harkiten. Valinnanvaraa markkinoilla on paljon. Energiatehokkuuden lisäksi moni tähyää varustelemaan myös älykotiaan, joten erilaisia sovelluksia tukevat kodinkonelaitteet on hyvä huomioida.

Mikäli älykoti ei ole juuri itselle sopivin vaihtoehto, ei uunia kannata hankkia ominaisuuksilla, joille ei ole käyttöä. On tärkeää, että kotikokki hankkii nimenomaan omaan ja perheen käyttötarpeeseen sopivan uunin.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?

Wifi-yhteys apuväline

Wifi-yhteys on myös mainio apuväline. Uunia voi valvoa ja hallita erilaisilla sovelluksella missä ja milloin vaan. Miltä tuntuisi valmistaa vaikkapa etäohjattu makaronilaatikko?

Sovelluksilla onnistuu monen tuotemerkin uunin esilämmitys, lämpötilan tarkistus, paistoajan ja lämpötilan säätö sekä hyvin tärkeä virran sulkeminen.

Uunin asetukset voi ohjelmoida myös ennakkoon ja automatisoida ruuan valmistus. Ei ole hullumpaa sekään, että sovellus auttaa ratkaisemaan ongelmatilanteita.

Tosin, jos kotikokki tuli maustaneeksi liian kipakasti ruokaa, ei mikään sovellus pysty tilannetta korjaamaan. Monessa kotitaloudessa on tuskailtu uunin ahtautta. Esimerkiksi ison joulukinkun sovittelu uunipellille voi olla hankalaa tai uuniin voi kerralla mahtua vain yksi uunivuoka.

Taloudellista ja kätevää on valmistaa kerralla esimerkiksi laatikkoruokia pakastimeen säilöttäväksi.

Tuskainen puhdistus jää historiaan

Uunin puhdistaminen on työläimpiä kodin siivoushommia. Yli kiehunut pata ja karstoittunut uuni vaativat paljon puhdistusaineita.

Uunin sisäpuolen voi myös pitää puhtaana kätevästi ilman kuurausta tai kalliita puhdistustuotteita. Pyrolyysipuhdistus lämmittää uunin sisäpuolen, jolloin kaikki rasva ja ruuanlaitosta jääneet jäämät palavat pois.

Uunin sisäpinta tulee tahrattomaksi ja vain hieman tuhkaa on pyyhittävä pois ennen seuraavaa käyttöä.

Uunien hintahaarukka on 300–1500 euroa. Liedelliset uunit maksavat 250–900 euroa.

Uunien ja liesi-uuni -yhdistelmien hinnat vaihtelevat myymälöittäin. Tarkemmat ja laajemmat tuotetiedot saa netistä esimerkiksi tuotehaulla.

****

Samsung

Samsungin Dual Cook Flex ja Dual Cook -uuneissa on mukana kätevä lämpöpelti, joka mahdollistaa kaksi eri lämpötila-aluetta. Lisäksi Dual cook flex -mallissa on kaksi luukkua, joilla voi optimoida virrankulutusta ja valmistusaikaa käyttämällä esimerkiksi vain uunin ylempää osiota. SmartThings-sovelluksen kautta Samsungin kodinkoneiden sekä muiden älykotilaitteiden ohjaaminen on kätevää.

AEG

AEG BSE892230 M, SteamPro (SousVide) -höyryuunissa on avustava ruuanvalmistus ja dynaaminen kosketusnäyttö. Ajastusautomatiikka ja useat höyrytoiminnot ovat myös kateviä. Höyryuunin lisäkosteus tehostaa ruuan makua ja pitää ruuan mehevänä. Uunin nettotilavuus on 70 litraa. Tässä uunissa on myös höyrypuhdistus ja SoftClosing-luukku. Uunin ohjaus käy Command Wheel -ohjauspyörällä.

Bosch

Bosch Serie 8 HMG8764C6 sähköuunissa on tehoa jopa 3600 W. Perinteisten toimintojen lisäksi uunissa on 4D.

Uunissa on useita käteviä toimintoja, kuten perinteinen ylälämpö ja alalämpö, 4D kiertoilma-, grilli-, pizza-toiminto ja mikroaaltotoiminto. Uunia voidaan käyttää myös älypuhelimen avulla Home Connect -sovelluksen kautta. Tilavuus: 67 litraa. Voit yhdistää laitteen Google Home -järjestelmään älylaitteelle ladattavan IFTTT-sovelluksen avulla. Pyrolyyttisen puhdistusohjelman aikana uuni lämpenee 400 asteeseen, jolloin kaikki rasva ja ruoantähteet palavat tuhkaksi, joka on helppo pyyhkiä pois. Plussaa on myös suuri ja värikäs TFT-näyttö. Ohjelman voi valita intuitiiviselta näytöltä.

SMEG

SMEG SF750BS 60cm Cortina antiikinhopeisessa kiertoilmauunissa on 10 toimintoa ja Vapor Clean höyrypuhdistus. Oven ja rungon puhallinjäähdytys on hyvä etenkin lapsiperheissä ja kätevä irrotettava ovi helpottaa puhdistusta.

Ruuan valmistumista voi tarkkailla hyvin, kun uunissa on kaksi halogeenivaloa. Ja helpotusta tuo myös teleskooppiset uunipellin ohjaimet. Tilavuus 72 litraa.

Whirlpool

Kalusteeseen sijoitettava Whirlpool W94MS1OM2P erillisuuni 6TH on Sense toiminnolla, joka seuraa ruuanlaittoa ja säätää valmistusolosuhteet. Valikoida voi myös valmiita reseptejä ja Cook4-toiminnon ansiosta voi valmistaa jopa neljää eri ruokalajia samanaikaisesti ilman, että maut sekoittuvat keskenään. Pyrolyysipuhdistuksessa uuni lämmitetään 500-asteiseksi. Rasva ja lika palavat tuhkaksi, joka on helppo pyyhkiä pois kostealla liinalla uunin viilennyttyä.

GRAM

GRAM IOP 20662-92 W on monitoimiuuni, jossa on 13 toimintoa ja pyrolyysipuhdistuksessa on kolme ohjelmaa. Uuni lämmitetään noin 500 °C lämpötilaan, jossa rasva ja ruokajäämät palavat pois. Jäähtymisen jälkeen riittää pyyhintä kostealla liinalla. Uuniluukku lukkiutuu automaattisesti pyrolyysipuhdistuksen aikana. Uunin pikalämmitys 180 °C:seen käy neljässä minuutissa ja uunitila on erittäin suuri, 77 litraa. Lisäksi näyttävyyttä antavat tyylikkäät PushPull-ohjauspainikkeet valolla, TouchTimer, jossa on ajastin ja paistolämpömittari.

Onko sinulla jo edullinen sähkösopimus?