Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

Ajankohtainen aurinkosähkö

Aurinkosähkö
Kiinnostus aurinkosähköä kohtaan on kasvanut viime aikoina voimakkaasti.

Kiinnostus aurinkosähköön on suurta ja kyselyjä tulee paljon, kertovat verkkopalvelupäälliköt Timo Hyysalo Rauman Energiasta ja Timo Kuusisto Vakka-Suomen Voimasta.

Paikallisten verkkoyhtiöiden alueella on tehty kolmisenkymmentä sopimusta aurinkopaneelien liittämisestä jakeluverkkoon.

Timo Hyysalo muistuttaa, että aurinkosähköjärjestelmästä pitää ilmoittaa verkkoyhtiölle. Verkkoyhtiö tarkistaa, että järjestelmä täyttää asetetut vaatimukset. Tämän jälkeen asiakas tekee verkkosopimuksen oman verkkoyhtiönsä kanssa ja ostosopimuksen haluamansa sähkön myyjän kanssa.

-Jos sähköä tulee yli oman tarpeen, se siirtyy sähköverkkoon. Pääkytkin on laitteistossa pakollinen, jolloin sähkön syöttö jakeluverkkoon voidaan tarvittaessa katkaista, Timo Kuusisto kertoo.

Omalla sähköntuotannolla voi korvata ostosähköä aina, kun paneelit tuottavat sähköä. Motivan mukaan auringon energiaa voitaisiin Suomessa hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä lämmön että sähkön tuotannossa. Etelä-Suomessa jokainen neliömetri vastaanottaa vuoden aikana vaakatasossa laskettuna noin 1 000 kilowattituntia auringonsäteilyä. Ainoastaan
keskitalvella auringon energiaa ei juurikaan saada talteen.

Aurinkosähkön kustannukset ja rahoitus kannattaa suhteuttaa järjestelmän käyttöikään. 5 kW:n järjestelmän tuottama sähkö maksaa 25 vuoden käyttöiällä 10–15 snt/kWh riippuen rahoituskustannuksista ja järjestelmän todellisesta vuosituotosta. Huoltokuluina hintaan on laskettu invertterin uusiminen 10–15 vuoden kuluttua.

Aurinkoiseen paikkaan asennettu aurinkosähköjärjestelmä voi tuottaa vuosittain 800–900 kWh/kWp. Tällä tarkoitetaan huipputehoa, joka saadaan parhaimmillaan tuotettua. Huipputeho eli kWp riippuu järjestelmän koosta. Vuotuista sähköntuottoa mitataan kWh:na eli kilowattitunteina.

  • Aurinkovoimaloita myy ja asentaa Raumalla muun muassa VSV:n ja Rauman Energian omistama Vertek Sähköpalvelu.

Juttu on julkaistu Omaa voimaa 1/2016 numerossa.