Lehti kodista, asumisesta ja hyvästä energiasta

70-luku näkyy syksyn sisustustrendeissä

Syksyn sisustustrendeissä näkyy vahvasti 70-luku. Nyt on samettia, tummia ja pehmeitä värisävyjä ja jyrkät muodot saavat väistyä. Valaisimissa näkyy yhä teollisuushenkisyys.

Muutaman vuoden ajan sisustus on aika lailla puoltanut harmaan, valkoisen ja hiekan eri sävyjä. Vaaleat skandinaaviset sävyt ovat nyt kuitenkin väistymässä ja tilalle tulevat vahvemmat, mutta yhä pehmeät värisävyt.

Murretut tummat sävyt

Pienilläkin sisustuselementeillä ja väreillä saa kotiin kauden trendikkyyttä eli vaaleista huonekaluista ei toki kannata luopua.

Sisustussuunnittelija (SI) Hannakaisa Ukonaho kertoo, että värisävyt tummenevat ja murretun punaisen sävyt palaavat pitkän tauon jälkeen.

– Tummanvihreä, terrakotta ja sinapinkeltainen ovat suosikkivärejä ja materiaaleista sametti, juutti ja rottinki ovat trendiaallon harjalla.

”Samettia ja pyöreitä raheja. Kukkapöydät tekevät paluun.”

70-luku leimaa tämän syksyn sisustus- ja valaisintrendejä vahvasti ja Ukonahon mukaan esimerkiksi kukkapöydät ja -pylväät sekä tarjoilupöydät ja -vaunut ovat tehneet paluun koteihin.

Sisustusvimma Oy:n yrittäjä ja sisustussuunnittelija Hannakaisa Ukonaho käy mielellään sisustusmessuilla katsastamassa trendejä ja uutuuksia.

Pyöreät ja kaarevat muodot

Viherkasvit ovat edelleen muodin boomissa.

– Musta metalli on industriaali-tyylissä vahvasti esillä, mutta toki metallin sävyt, messinki ja kuparikin näkyvät. Muutaman vuoden takaiset mega-kokoluokan sohvat ja divaanit ovat vaihtuneet sirompiin.

Kaarevat sekä pyöreämmän muotoiset huonekalut ovat nyt suosittuja ja esimerkiksi lattiapinta-alaa jää enemmän käyttöön siroimmilla huonekaluilla.

Rottinkia myös sisätiloihin

Hannakaisa Ukonaho sanoo, että myös parveke- ja terassikalusteiden muotoilu on viety yhä lähemmäksi sisätilojen huonekalujen muotoilua ja rottinkikalusteet voi hyvin ottaa myös trendikkäästi olohuoneeseen talven ajaksi.

Tuolien ja sohvien koristeeksi ja lämpöä antamaan sopivat lampaantaljat.

– Yksi ehdoton tulokas tälle syyskaudelle on samettinen ja pyöreä rahi.

Tapeteissa on voimakkaita värejä ja kuoseja. Ukonaho sanoo, että myös pinkin ja roosan puuteriset, murretut sävyt näkyvät maaleissa. Kattauksissa on vahvasti esillä 70-luvun astiat ja käsityönä tehdyt keraamiset esineet.

Toimisto toimivaksi

Hannakaisa Ukonaho sanoo, että myös pienyrityksiä, toimistoja ja erilaisia liiketiloja sisustetaan yhä enemmän.

– Näissä tiloissa kuitenkin tehdään töitä useimmiten koko päivän ajan ja moni toimisto on valinnut kodinomaisen sisustuksen. Näissäkin asioissa sisustussuunnittelijan kysyntä on kasvanut tasaisesti.

Ukonaho muistuttaa myös valaisinten riittävyydestä ja toimivuudesta.

– Suoran valon lisäksi myös epäsuora valaistus on suosittua ja nyt on oikea aika hankkia myös kirkasvalovalaisimet, joiden muotoilu on myös saanut runsaasti omaleimaisuutta.

Kylpyhuoneessa hotellin henkeä

Kylpyhuoneet ovat Suomessa useimmiten melko pieniä ja Ukonahon mukaan niiden sisustusmahdollisuudet jäävät useimmiten niukoiksi.

– Kylpyhuonetiloihin ja saunaankin haetaan hiukan hotellimaista henkeä ja saippuatelineet, pienet kaapit, pyyhkeet ja valaisimet tuovat kummasti pirteyttä näihin tiloihin. Perinteinen krominvärinen pyyhepatteri on saanut rinnalleen nyt mustan patterin, mikä tuo hyvin uutta ilmettä kyseisiin tiloihin.

Ukonaho kertoo, että saunassa laudeliinat, valaisimet ja esimerkiksi saunan kiukaan höyrytysjärjestelmä tuo spa-henkisyyttä eli pehmeät ja kosteat löylyt ovat yhä suositumpia.

”Nyt on valaisinten aika – muista myös kirkasvalo ja trendikäs epäsuoravalo. Seinävalaisimet ovat palanneet ja valaisimet ovat yksinkertaisen näyttäviä.”Yritystiloissa esimerkiksi viherkasvi-installaatiot, muraalit ja pienet kodikkaat neuvottelutilasopit ovat tyylikkäitä.

– Myös silkkikasveja suositaan ja ne ovat nykyään aidonnäköisyydessään hyvin laadukkaita ja tuovat kuitenkin sekä kodin että yrityksen tiloihin kodikkuutta.

Tänä päivänä puhutaan niin paljon laatuajasta, kiireettömästä arjesta ja kodin merkityksestä, että viihtyisä ja toimiva koti on sydänasia.